27 januari 2011

Risotto met sherry, knolselderij en champignons



Risotto met sherry, knolselderij en champignons
Voor 2 personen en een goed dooretende peuter

300 gr risotto
1 liter hete bouillon van tuinkruidenbouillonblokjes.
Olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
1 wijnglas droge sherry
1 knolselderij
1 grote doos champignons, in plakjes
1 tl tijm
Zout, peper naar smaak. Platte peterselie bij de champignons en in de risotto is ook erg fijn.
(voor volwassenen en stoere kinderen kunnen er ook wat chilivlokken in de risotto!)

Maak de knolselderij schoon door met een flink mes de buitenkant eraf te snijden en snijd hem in hele kleine blokjes (1/2 cm). Bak de blokjes zachtjes in wat olijfolie in een koekenpan totdat ze gaar zijn. Bestrooi met tijm, peper en zout. Als het gaar is en de risotto nog niet, kan je het vuur onder de knolselderij uitdraaien.
Voor de risotto: fruit de ui en de knoflook in de olie. Na een paar minuten kan de rijst erbij en deze bak je even mee. Dan de sherry toevoegen en goed roeren. Laat het niet teveel droogkoken, dus ook snel een flinke scheut bouillon erbij. Nu zijn er hele handleidingen over risotto koken en veel dingen vind ik overdreven, maar als je de bouillon er steeds bij blijft gieten en je blijft met liefde roeren, dan komt dat allemaal heus wel goed. Wel erop letten dat je aan het einde niet met teveel vocht in de pan blijft zitten, dus anticiperen op het juiste moment dat de rijst het zelf wel verder afmaakt en dan geen bouillon meer toevoegen. Ook het blijven roeren is belangrijk.
Ondertussen de champignons bruin bakken in boter of olie en aan het eind bestrooien met fijngehakte peterselie.
Als de risotto gaar is na een kleine 20 minuten, voeg je de knolselderij toe aan de risotto en schep je het door elkaar. Serveer met Parmezaan en de champignons.

Oordeel van de kleine chef: zijn bord was leeg. Chocolademousse toe…

Geen opmerkingen: