4 januari 2011

Pittige pasta met broccoli

We zagen het eerder bij vrienden, maar hun kinderen zijn er vast niet uniek in: midden in hun bord eten zien ze opeens ‘een rood dingetje’ en prompt weigeren ze nog een hap te eten. Nee, ook niet als dat rode dingetje eruit wordt gevist, en nee, ook niet als je bij hoog en laag zweert dat het paprika is en zeer zeker niet iets heets. Ze moeten het niet meer.


De kleine chef kreeg van de week een echte Italiaanse classic, maar wel eentje met rode peper en tot mijn stomme verbazing bleef hij vragen om meer. Soms snap je niets van ze… Maar stiekem maakten wij een high five onder tafel.

Voor de pepers (zie foto) gebruik ik kant en klare vlokjes, of hele gedroogde chillies. Dat zijn minipepers van ongeveer 1 cm groot, maar verraderlijk heet. Ik gebruik er altijd maar 1 per persoon.

Pittige pasta met broccoli
4 personen

400 gr pasta naar keuze
Ongeveer 600 gr broccoli, schoongemaakt en in kleine roosjes. Eventueel is het harde gedeelte, de steel, ook bruikbaar, maar snijd deze dan in kleine reepjes.
Olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 tl chilivlokken of 4 chillies, heel fijn gesnipperd
3 ansjovisfilets uit blik, in stukjes
2 el rozijnen, 10 minuten geweld in warm water
2 el pijnboompitten
Voor erbij: pecorino of parmezaan, geraspt


Kook de broccoli beetgaar in een beetje water en bewaar het kookvocht bij het afgieten.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en fruit in 10 minuten de uien, knoflook, rode peper en ansjovis. De ansjovis zal ‘smelten’ in de olie.
Voeg de broccoli, rozijnen zonder het water, en pijnboompitten toe en bak dit nog eens 10 minuten zachtjes bakken. Kook ondertussen de pasta gaar.
Meng dan alles door elkaar, voeg wat van het bewaarde kookwater toe om het wat smeuïger te maken, en serveer met de geraspte kaas. Wij aten er ook nog een gebakken visje bij.

Oordeel van de kleine chef: drie borden moest meneer. Wel steeds met kaas erop natuurlijk. En het was ook leuk om de tagliatelle in de volle lengte naar binnen te slurpen.

Geen opmerkingen: