17 december 2010

Poulet Chasseur

Na de kip van de Italiaanse jager (zie Pollo alla Cacciatora) moest ook de kip van zijn Franse collega worden getest.  In Frankrijk struikelt men duidelijk niet over de olijven, maar is er wel weer voldoende cognac. Ook een goed recept, alhoewel de marinade van de Italiaanse kip erg veel goeds deed en die ontbreekt in dit gerecht.

Ook hier heb ik gebruik gemaakt van kipfilet, maar dit kan natuurlijk net zo goed met andere onderdelen van de kip.

Poulet Chasseur (Franse Kip van de Jager)
4 personen

4 flinke kipfilets, in de lengte gehalveerd
Olijfolie of roomboter om in te bakken
3 sjalotten, in stukjes
1 teen knoflook, gesnipperd
1 doosje champignons, in plakjes
1 el bloem
125 ml witte droge wijn
60 ml cognac
1 blik of pak tomaatstukjes
1 bouillonblokje
Zout, peper
Eventueel peterselie, gehakt

Bak de kip in een koekenpan rondom aan in de olie totdat het mooi bruin is. Ondertussen de ui en knoflook fruiten in een braadpan. Voeg daarna de champignonplakjes toe en bak deze tot ze zacht zijn.
Voeg dan 1 el bloem toe aan de champignons, bak even mee en giet er dan de cognac, wijn en tomaatstukjes bij. Verkruimel ook het bouillonblokje erboven.
Voeg de kip toe. Deze moet goed bedekt worden door de saus. Voeg desnoods een beetje water of wijn toe als dat niet het geval is.
Laat dit 40 minuten sudderen, breng op smaak met zout en peper en bestrooi met peterselie.

Wij aten de kip met gekookte aardappelen en kleine blokjes pastinaak, die ik zachtjes had gebakken en op smaak had gebracht met wat tijm en zout.

Oordeel van de kleine chef: een prakje met aardappel is ook lekker, hoor.

Geen opmerkingen: