25 december 2010

Tarte Tatin van SjalottenIn 1899 verzonnen de zusters Tatin de originele tarte tatin met appels, waarbij de bodem bovenop de vulling wordt gebakken. Per ongeluk wil het verhaal, want toen een van de zusters de appelvulling van haar taart in de bakvorm stortte, zag ze dat ze het deeg was vergeten. Om tijd te besparen legde ze dat er alsnog op. Een klassieker was geboren. Hun hotel aan het treinstation van Lamotte Beuvron in Frankrijk bestaat nog steeds (http://www.hotel-tatin.fr/index.html) en ook bakken ze daar de originele taart nog. Maar de buitenwereld heeft het recept inmiddels op zijn beurt compleet uitgekleed en weer opgetuigd. Tarte Tatin is tegenwoordig met elke vulling en allerlei soorten deeg te maken. En dat is maar goed ook… Er zijn mooie dingen uit voortgekomen.

Deze taart bevat een laag jam van rode uien met daarop hele sjalotten, gestoofd in suiker en wijn. Maar het is een keuzerecept; de jam kan erbij, maar dat hoeft zeker niet. Zonder de jam is de taart ook erg lekker. Met die laag jam erin wordt het wat gevulder, maar volgens het principe less is more is de taart zonder ook zeer de moeite waard.

Maak de sjalotten schoon door het kontje zoveel mogelijk intact te laten. Snijd de worteltjes eraf, maar laat het hierbij, anders valt de ui uit elkaar bij het bakken. Snijd de sjalotten dus ook alleen door als ze echt groot zijn, maar kies nog liever kleine sjalotjes uit en bewaar de grote voor iets anders.

Ik geef dit ook vaak als voorgerecht met een pluk rucola erbij. Nu aten wij het als hoofdgerecht, ook met sla en een klassieke olie/azijndressing.
Tarte Tatin van sjalotten
2 personen als hoofdgerecht

Voor de taart:
75 gr roomboter
1 el suiker
500 gr sjalotten, schoongemaakt
1 glas rode wijn
Een scheutje balsamico-azijn, als de jam er niet bij wordt gemaakt.
1 tl tijm
zout, peper
5 plakjes bladerdeeg

Jam:
Een scheut olijfolie
1 teen knoflook, gesnipperd
2 el roomboter
3 rode uien, in halve ringen
2 tl gedroogde tijm
1,5 el suiker
30 ml (3 eetlepels) balsamico-azijnBegin met de jam: fruit de knoflook enkele minuten op laag vuur in de olie en voeg daarna boter toe en laat smelten. Voeg dan ook de uien en tijm toe. Laat de uien op wat hoger vuur slinken, voeg de suiker en azijn toe en draai het vuur dan helemaal laag. Leg er een deksel op en laat ze 40 minuten zachtjes bakken. Schep het af en toe om.

Voor de sjalotten: Smelt de boter in een koekenpan en voeg de suiker toe. Laat de sjalotten hierin een half uur op heel zacht vuur bakken. Ze zullen garen, maar niet bruin worden. Keer de uien halverwege om, maar probeer ze heel te laten.
Voeg dan de wijn, azijn en tijm toe. Als de jam ook in de taart wordt gebruikt, kan de azijn hier achterwege worden gelaten. Laat dit op hoger vuur wat inkoken totdat de inhoud van de pan kleverig is en de wijn bijna verdwenen. Doe de sjalotten daarna over in een ovenschaal. Leg ze in het midden, in 1 laag, tegen elkaar aan. Ze hoeven dus niet over de schaal verdeeld te worden.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Rol de plakjes bladerdeeg samen uit tot een lap.
Verdeel de jam over de sjalotten en leg de lap bladerdeeg erop. Snijd het bladerdeeg ruim eromheen bij en druk de randen aan op de uien zodat die goed ingesloten zitten.
Bak de taart 20 tot 25 minuten in de oven of totdat het deeg knapperig en bruin is.

Haal de schaal uit de oven, leg er een groter bord op en keer de schaal met bord om zodat het bladerdeeg de bodem is geworden.

Serveer met sla en eventueel een gegrild stukje vlees.

Oordeel van de kleine chef: hij denkt er nog even over na


Geen opmerkingen: