11 december 2010

Risotto met pompoen en gekarameliseerde witlof

Er kan flink verschil zitten in pompoenen. Je hebt van die grote, ronde die erg melig en eigenlijk niet zo lekker zijn. Maar er zijn ook flespompoenen, waarvan het oranje vruchtvlees compact en zacht zoet geurt. Die is ideaal om te gebruiken.


Risotto met Pompoen en gekarameliseerde witlof
2 personen en een peuter

200 gr risotto
Klein litertje hete bouillon van tuinkruidenbouillonblokjes. Je hebt niet alles nodig, maar liever teveel dan te weinig.
Olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
1 glas droge witte wijn
1 kleine flespompoen
1 tl tijm
Zout, peper naar smaak

2 struikjes witlof
2 el roomboter
1 el suiker
Tijm en zout
2 el balsamico

Pompoen: Schil de pompoen en snijd hem in hele kleine blokjes (1/2 cm).
Witlof: Snijd de witlof in de lengte doormidden en houd ze verder intact; laat de harde kern erin zitten, anders valt de witlof uit elkaar in de pan.
Risotto: Fruit de ui en de knoflook in de olie. Na een paar minuten kan de risotto erbij en deze bak je even mee. Dan de wijn toevoegen en goed roeren. Laat het niet teveel droogkoken, dus ook snel een flinke scheut bouillon erbij. Nu zijn er hele handleidingen over risotto koken en veel dingen vind ik overdreven, maar als je de bouillon er steeds bij blijft gieten en je blijft met liefde roeren, dan komt dat allemaal heus wel goed. Wel erop letten dat je aan het einde niet met teveel vocht in de pan blijft zitten, dus anticiperen op het juiste moment dat de rijst het zelf wel verder afmaakt en dan geen bouillon meer toevoegen. Ook het blijven roeren is belangrijk.
Witlof: In een koekenpan smelt je de boter. Dan een schepje suiker toevoegen en de witlof in de pan schikken met het snijvlak naar beneden. Bak dit op middelhoog vuur. Let op dat de boter niet verbrandt. Eventueel voeg je wat water toe. Bestrooi ook met wat tijm en zout. Draai de lof halverwege om. Het heeft zo’n 15 minuten nodig om te garen. In de laatste minuut voeg je de balsamico toe en schud je de witlof even rond in de pan.
Pompoen: Bak de pompoen zachtjes in een tweede koekenpan in wat olie en bestrooi met tijm, peper en zout. Hiervoor is zo’n 10 minuten nodig, alhoewel dat flink kan verschillen per soort pompoen. Als het gaar is en de risotto nog niet, kan je het vuur onder de pompoen uitdraaien.
Risotto: Als de risotto ook gaar is na een kleine 20 minuten, voeg je de pompoen bij de risotto en schep je het door elkaar. Serveer met Parmezaan en de witlof ernaast.

Oordeel van de kleine chef: hij kreeg geen witlof, maar de risotto vond hij heerlijk. Met kaas natuurlijk…

Geen opmerkingen: