7 april 2017

Tiramisu met moorkopjesIk maakte dit voor de kerst, maar haal het recept nog eens tevoorschijn voor de paasdagen, want het is beslist een spektakelstuk en echt iets voor de feestdagen. Het is een wat decadente tiramisu, die niet erg zoet is. Eigenlijk zoals ze hem in Italië bedoeld hebben. Ik maak hem alleen wel zonder rauw ei.

Ook erg fijn voor drukke feestdagen is dat je het uitstekend een dag van tevoren kan maken, omdat het daarna eigenlijk nog lekkerder is dan op de dag van het maken.


Tiramisu met moorkopjes
recept voor 10 personen
gebaseerd op een recept uit de kerst-Allerhande 2014

voor de roomlagen:
500 ml slagroom
3 tl oploskoffie
50 gr suiker (dit mag voor de echte zoetekauw iets meer zijn)
50 ml amaretto (of de supermarktvariant met een lager alcoholpercentage is ook prima)
250 gr mascarpone

voor de koeklagen:
200 ml koffie
100 ml amaretto
2 pakken lange vingers van 175 gram
24 minimoorkopsoesjes (diepvries, mag bevroren blijven)
cacaopoeder
een mooie, diepe schaal van ongeveer 20 cm breed

De room maak je zo: los de oploskoffie op in de slagroom. Klop de slagroom met de suiker stijf.
Roer de likeur door de mascarpone tot een gladde crème. Spatel de mascarpone voorzichtig door de slagroom. Schep een laagje in de schaal waarin je het zal gaan serveren.

En dan de koeklagen: meng de 200 ml koffie met de 100 ml amaretto. Dompel de lange vingers daarin een voor een onder en maak een nette laag op de roomlaag in de schaal. Doop de lange vingers 2 seconden in de koffie. Ze zuigen zich dan niet helemaal vol met koffie en zullen eenmaal in de schaal ook wat water uit de slagroom opzuigen, die zo weer wat steviger wordt. Bestuif de koeklaag met een laagje cacao (bv met een theezeefje).  Smeer daar weer een laagje room op en dan weer een laag geweekte koek met cacao erop. Probeer zo 3 lagen koek te maken en sluit af met een laag van de room. Als het zo uitkomt, mag er ook nog wel een 4e laag koek in. Het maakt de tiramisu in ieder geval wat minder machtig en luchtiger om te eten.

Dek de roomlaag tenslotte af met de (bevroren) moorkopjes en bestuif het geheel met cacaopoeder. Dek het af en zet minimaal enkele uren in de koelkast. Maar de volgende dag is het zelfs nog lekkerder, dus vooruit werken loont hier zeker.

Geen opmerkingen: