15 oktober 2018

Griekse ovenschotel met feta en zuurkoolpannenkoekjes met pecorino


Betty’s is een vegetarisch/veganistisch restaurant in Amsterdam (in de Rijnstraat) en daar at ik laatst een Grieks groentestoofje dat erg lekker was. Nu had de website Vegatopia heel toevallig bijna tegelijkertijd een soortgelijk recept gepost en dat heb ik hieronder dus iets aangepast genoteerd. In het restaurant verscheen het gerecht met allerlei andere kleine gerechten, zoals een soort risotto van basmatirijst met radicchio, een Indiase ‘saag’ waarvan ik de restanten nog net niet van het bord heb gelikt, en een hummus van tuinbonen en munt. Maar wij aten het thuis met zuurkoolpannenkoekjes met pecorino waarvoor ik het recept hieronder ook uitschreef. Maar gewoon met brood of een aardappelpuree zal het erg lekker zijn. Misschien zelfs een aligot? Dat is een Franse aardappelpuree met boter en kaas, maar dan zoveel kaas dat de puree draden trekt als je het eet. Overigens is de groentestoof de volgende dag ook lekker (of juist lekkerder?)

Voor de groentestoof gebruik je een grote ovenschaal! We hebben het namelijk over ruim 2,5 kilo groente + zo’n 700 gram aardappels, waarvan de groente weliswaar behoorlijk slinkt, maar toch…

Snijd de groente in dobbelsteentjes. Niet te grof, want dat ziet er lomp uit, en niet te klein omdat het dan te ‘frommelig’ wordt.

Griekse ovenschotel met feta
recept voor 4 personen

Voor de groenten:
2 aubergines, in dobbelsteentjes
1 courgette, in dobbelsteentjes
2 rode puntpaprika’s, in reepjes
1 grote wortel, in dikke plakjes en dan gehalveerd
250 gr snacktomaatjes
ongeveer 700 gr geschilde, vastkokende aardappels, in dobbelsteentjes
4 el olijfolie
zout
200 gr feta

Voor de tomatensaus:
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
250 gr gezeefde tomaten (passata - 1/2 pak)
150 ml zoete witte wijn (of gebruik een gewone witte wijn en voeg een lepel suiker toe…)
1 takje munt (niet te veel)
1 takje rozemarijn, de naaldjes fijngehakt (1 el)
1 tl gedroogde tijm
2 (verse) laurierblaadjes

Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht (of 225 graden conventioneel, maar je hebt twee bakplaten nodig, dus je moet met hetelucht werken of achter elkaar bakken?)
Verdeel de groente over twee met bakpapier beklede bakplaten. Ach, nog liever drie om alles de ruimte te geven, maar ja… die heb ik ook niet. Verdeel de aardappels en groente erover, waarbij je de aardappels hun eigen hoekje geeft (je moet ze er straks apart afhalen). De rest kan je mengen. En de platen zijn dus goed gevuld. Verdeel er de olijfolie over en bestrooi met wat zout.
Rooster de groenten in de oven gedurende 35 minuten; ze zijn dan iets geslonken en een beetje bruin. Omscheppen zal niet echt nodig zijn…

Maak intussen de tomatensaus. Fruit de ui en knoflook op laag vuur in wat olijfolie gedurende zeker tien minuten zonder dat het bruin wordt. Doe er dan de gezeefde tomaten en wijn bij, samen met 175 ml water, en breng aan de kook. Doe de kruiden erbij en laat twintig minuten, zonder deksel, op een laag pitje pruttelen. Pak de laurier en de munt eruit en gooi deze weg.

Voeg saus en groente samen in de ovenschaal en schep door. Leg de aardappels erbovenop. Verkruimel de feta er in stukjes overheen. Zet de ovenschaal in de oven gedurende 30 minuten tot alles lekker pruttelt en wat bruiner is geworden.

Ondertussen maakte ik dus zuurkoolpannenkoekjes met pecorino:

2 eieren (M of L)
150 ml koud water
125 gr zelfrijzend bakmeel
zwarte peper naar smaak (zout hoeft niet echt naast de kaas en zuurkool)
500 gr zuurkool
100 gr geraspte pecorino (een pittige schapenkaas, desnoods te vervangen met Parmezaan, hoewel Pecorino een andere, erg intense smaak heeft)
olie of boter om te bakken

Maak een beslag van de eieren, water en meel. Voeg de zuurkool, kaas en peper toe tot een wat stevig en goed gevuld beslag.

Verhit boter of olie in een koekenpan en bak hier niet te dikke, kleine pannenkoekjes in. Desnoods warm houden in de oven of zet een bord op een pan met wat kokend water, en bewaar daarop de pannenkoekjes.



5 opmerkingen:

Anoniem zei

Zo, dan heb je je portie groenten wel binnen (zeker met ook nog eens een pond zuurkool door de koeken)! Gaat het met vier personen echt op?

Lia

Eerst Koken zei

ja, toch wel... De groente slinkt wel wat hoor, en die groente kan je prima met vier volwassenen opeten. Ik ga er wel vanuit dat dat dus je avondmaaltijd is, weliswaar aangevuld met wat pannenkoekjes. Misschien dat je die koekjes niet allemaal opeet...?
maar... die groente is de volgende dag echt super als lunch! :)

Yvonne zei

Eigenlijk een gewone ratatouille met feta?

Eerst Koken zei

Ja en nee, Yvonne. Het doet inderdaad wel erg aan ratatouille denken, maar je mengt er dus een dunne tomatensaus doorheen. Maar qua smaak komt het wel erg in de buurt.

YvV zei

Sowieso fijne combinatie en lekker recept!!!