28 oktober 2018

Klassiek stoofpotje met spekjes, sjalot en appelstroopDit is echt een basisrecept voor zo’n geurig, verwarmend (want appelstroop en kaneel…) stoofpannetje met varkensvlees of kip. Op de foto heb ik het gemaakt met schouderkarbonade, welke heel langzaam wordt gegaard, zodat het vlees zoals bij pulled pork bijna uit elkaar valt. Maar het kan net zo goed met kip of konijn. Ik heb dit recept ook wel eens losgelaten op kippenbouten, welke ik aanbraadde in de pan, en daarna in een grote braadslede in de oven schoof. Hetzelfde principe kan je ook toepassen op konijnenbouten. Maar gebruik wel vlees dat lekker lang kan stoven. Dus geen kipfilet, jongens…

Nb. Procureur is schouderkarbonade zonder het bot, dus je kunt ook gewoon schouderkarbonade kopen en het bot eraf snijden.

Klassiek stoofpotje met spekjes, sjalot en appelstroop

1 kilo procureur of 1400 gr schouderkarbonade, waar je het bot vanaf snijdt (er gaat wel 400 gram vanaf) OF 6 grote kippenbouten zo’n 2,2 kg) of konijnenbouten, etc
olie of boter om te bakken
300 gr sjalotten, schoongemaakt en gehalveerd
50 gr roomboter
125 gr spekblokjes of rauwe ham in stukjes
200 ml rode wijn
1 pot (380 ml) wildfond
1 tl tijm
1/2 tl kaneel
3 el appelstroop
zout en peper
eventueel een laurierblad
2 el maïzena op het einde om te binden

Wanneer je karbonades of procureur gebruikt, snijd je dat vlees in kloeke stukken. Niet teveel vet wegsnijden; je hebt het nodig. Bak het bruin in wat olie of boter in een antiaanbakpan. Doe dat in 3 keer, zodat al het vlees contact met de pan maakt en je het mooi bruin kan bakken. Leg dus niet teveel vlees in de pan.
Als je kip of konijn gebruikt; braad de bouten ook aan in een koekenpan en hevel ze daarna over naar een braadslede of eventueel grote braadpan, als dat past.

Verhit de oven voor op 220 graden, zodat je goed heet begint, maar let op, als alles in de oven staat, breng je de temperatuur omlaag naar 150 graden (of hetelucht op 140 graden).

In een braadpan die straks in de oven kan bak je de sjalotten en spekjes in de roomboter. Als dat gefruit is leg je het aangebakken vlees erbij (kip gaat direct in de braadslede, want dat past waarschijnlijk niet in een pan).

Aan de pan met de uien voeg je vervolgens toe: de wijn, fond, tijm, kaneel, appelstroop, laurierblad, en breng op smaak met zout en peper. Schud de pot fond nog even schoon met 100 ml water en voeg dat ook toe. Als je kippenbouten gebruikt heb je misschien nog iets meer water nodig.

Zet nu de pan of braadslede (waar nu dus alles in is samen gevoegd) in de oven en zet deze op 150 graden. Dek af met een deksel of aluminiumfolie en laat het twee uur garen.

Als het klaar is roer je de maïzena los met wat water en roer je het door het vocht van de pan om te binden.


Geen opmerkingen: