8 oktober 2018

Klassieke aardappelgratin



Je moet het niet elke dag eten, maar wat is zo’n klassieke aardappelgratin toch lekker… Romig, pittig, zout. Comfort food in hoofdletters. Bezuinig nou eens niet op calorieën en gebruik gewone room en kaas. Morgen kan je altijd nog een balansdag doen.

Klassieke aardappelgratin
recept voor 4 tot 6 personen

1,5 kg vaste aardappels
200 ml slagroom
125 ml melk
1 tl zout
zwarte peper naar smaak
ruime snuf nootmuskaat
2 teentjes knoflook, platgeslagen, maar niet gesneden
1 laurierblad
1 tl gedroogde tijm
200 gr gruyere of comté, geraspt
roomboter of olie om de ovenschaal in te vetten

Verhit de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht).

Doe de room, melk, knoflook, zout, peper, laurier en nootmuskaat in een pan en verhit het tot kokend. Draai het vuur dan uit (de smaak van de knoflook trekt in de melk).

Schil de aardappels. Snijd ze in dunne plakjes van 2 mm. Dat kan met een mes, maar met een mandoline of keukenmachine ben je sneller klaar en het wordt mooier...

Haal de knoflook en laurier uit de hete melk en gooi beide weg.

Vet een ovenschaal in met wat boter of olie. Leg een laagje aardappel in de ovenschaal. Doe hier een klein beetje tijm op en een beetje geraspte kaas. Schenk er een paar lepels van de hete melk op. Leg daarop weer een laagje aardappelplakjes en herhaal alles met de tijm, kaas en melk. Ga zo door tot de aardappel op is, maar eindig met kaas bovenop. Giet ook alle melk erbij als er nog wat over is. Zet dit nu in de oven en laat dit in ieder geval een uur bakken. Een brede ovenschaal met een niet zo’n hoge laag aardappel is nu wel gaar. Wanneer je zoals ik een vorm van zo’n 20x20 cm gebruikt en je gratin wat hoger is, dan mag er wel 10 minuten bij.




1 opmerking:

Bitset zei

Ik ga deze aankomend weekend uitproberen :-)