9 juni 2019

Ricotta- en spinazieballetjes in tomatensaus



Het lijkt heel wat, maar je zet dit echt zó in elkaar. Het is vrij gemakkelijk om te maken en lekker zomers. Je kunt er pasta of brood bij eten, maar een groene salade misstaat ook niet.

Ricotta- en spinazieballetjes in tomatensaus
Vegetarisch recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen
Gebaseerd op een recept van Not Quite Nigella

voor de balletjes:
250 gr ricotta
2 eieren (M of L)
1 kleine (rode) ui, gesnipperd
100 gr geraspte, oude kaas
150 gr bladspinazie uit de diepvries (dus 1/3 pak), ontdooid en uitgeknepen
75 gr bloem
1/2 tl bakpoeder

Voor de tomatensaus:
scheutje olijfolie
1 kleine (rode) ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, gesnipperd
2 x 500 ml passata (gezeefde tomaten)
1 ruime tl sambal oelek                            
zout naar smaak
200 gr doperwten (diepvries) of de rest van het pak spinazie (ook uitgeknepen)

Eventueel erbij: 
wat verse bieslook of basilicum om erover te strooien
300-400 gr pasta, maar je kunt er ook brood bij eten


Begin met de tomatensaus: fruit de uisnippers op laag vuur in wat olijfolie tot ze zacht zijn. Bak in de laatste minuut de knoflook mee. Laat deze beslist niet bruin worden. Voeg de passata toe, samen met een beetje sambal oelek en zout naar smaak. Had je nog wat rode wijn open staan? Een sliertje erbij mag, maar hoeft niet. Laat dit nu zachtjes pruttelen (eventueel met deksel erop, want het spettert!) en ga verder met de rest.

Verhit de oven voor op 200 graden (of 180 graden hetelucht). Pak er een ovenschaal met hoge zijkanten bij, in ieder geval van het formaat A4.

Meng alles voor de ricottaballetjes door elkaar.

Giet de tomatensaus in de ovenschaal. Ik gebruik dan twee eetlepels om ‘quenelles’ te vormen van het ricottamengsel of maak gewoon hoopjes. Leg deze in de saus. Bak het dan 35 tot 40 minuten of tot het lekker bubbelt en gaar is. Ik kwam uit op 16 quenelles; grotere exemplaren hebben mogelijk wat langer nodig.

Kook ondertussen de pasta gaar.

Bestrooi na het bakken met wat verse kruiden, zoals bieslook of basilicum. Serveer met de pasta (of brood).


1 opmerking:

YvV zei

O, dit klinkt lekker! En helemaal niet ingewikkeld omdat de ricottaballen alleen maar om mengen vragen. Ik bewaar 'm!