30 juni 2019

Een soort Tunesische salade Niçoise



Hoe moet je dit nou noemen? Het origineel waar ik het ooit vandaan haalde had het over Tunesische salade Niçoise; dus zeg maar een salade uit Nice, maar ook uit Tunesië. Hoe dan ook, de harissa door de tonijnsalade is een erg goed idee, zeker als je dat omringt met allerlei lekkers. 
De harissa van Al'fez (oa te koop bij de AH) is toch echt het lekkerste. Niet de goedkoopste trouwens...!


Een soort Tunesische salade Niçoise
Ik ben even niet te precies met hoeveelheden – doe maar wat …

- 1 zak rucola
- hardgekookt eieren, gehalveerd
- aardappelsalade (ik had hier op de foto simpelweg aardappels gekookt en omgeschept met een vinaigrette met harissa (dus: 2 delen olie, 1 deel azijn en harissa + zout naar smaak), maar je kunt ook een kant-en-klare aardappelsalade halen)
- kerstomaatjes
- komkommer, in plakjes
- misschien wat koude, witte bonen
- rode ui, in halve, dunne ringen
- zwarte olijven en kappertjes
- tonijn met harissa van het recept hieronder
- dressing van ingemaakte citroen, recept hieronder

Nb. Maar wat ik ook wel eens gebruik: gekookte en afgekoelde sperziebonen, plakken gegrilde courgette, aubergine of paprika, dunne asperges uit een pot, en op de foto zie je ook de lekkere half gedroogde tomaten van Sacla (pomodori al forno):




Tonijn met harissa:
1 blikje tonijn op water, uitgelekt
3 el mayonaise
2 tl harissa
beetje gehakte, verse peterselie
sap van ½ citroen
zout naar smaak

Simpel: alles mengen en koud wegzetten.

Dressing van ingemaakte citroen

125 ml olijfolie
de gesnipperde schil van een 1/4 ingemaakte citroen (niet in huis? Geen zin in nieuwe dingen? Doe maar gewoon wat meer citroensap of de rasp van een biologische citroen)
1 teen knoflook, gesnipperd
Sap van een halve citroen
½ tl komijnpoeder
1 el honing
zout en peper naar smaak

Ook simpel: gewoon alles mengen

Nou ja, en dan dus een schaal opmaken. Verdeel alles in groepjes op een grote schaal; de rucola gaat eronder. Verdeel de dressing er tenslotte over.




Geen opmerkingen: