7 juli 2019

Gember gelato


Op vrijdag wordt er door één van de kinderen gekookt en ze mogen dus ook zelf iets uitkiezen. Daar komen soms leuke dingen uit voort. Deze gembergelato bijvoorbeeld werd door een dochter bedacht. De Italiaanse gelato is anders dan ons roomijs. Waar wij ons ijs binden met eierdooiers (zoals bij vla), gebruiken zij maizena. Dat is lichter en geschikter voor zomerse desserts.

Ik gebruik zelf een ijsmachine, maar men beweert dat dit ook zonder ijsmachine lukt; Icecream Nation heeft hier een uitgebreid (Engelstalig) blog over geschreven.

Gember gelato

700 ml volle melk
125 gr ingemaakte gemberbolletjes op siroop, gesnipperd
175 ml gembersiroop uit de pot
1 zakje vanillesuiker of een dopje vanille-extract
4 afgestreken el maizena (25 gr in totaal)
snufje zout

Meng 200 ml van de melk met de maizena en roer goed zodat er geen klontjes inzitten.

Meng de resterende 500 ml melk met de gembersiroop, zout en vanillesuiker of -extract. Breng het aan de kook. Voeg dan het maïzenamengsel toe. Laat dit al roerend enkele minuten zachtjes koken om de maizena gaar te laten worden. Het mengsel zal wat dikker worden, maar niet zo dik als vla - meer een soort dikkige melk. Voeg de gesnipperde gember toe.

Haal het van het fornuis en laat het afkoelen. Koel het daarna in de koelkast zo koud mogelijk voordat je het in een ijsmachine tot ijs draait. Geen opmerkingen: