De
Japanse keuken is niet mijn favoriet, maar ik zocht wel naar een recept om eens
een keer iets met miso te maken. De hartige smaak van miso (het doet
onmiddellijk denken aan Marmite) moest haast wel een welkome aanvulling zijn op
vegetarische gerechten, leek mij. Ik heb inmiddels mijn oog laten vallen op een
aantal recepten, waarvan dit de eerste is. Het komt uit een kookboek dat ik
nooit zou aanschaffen, namelijk een van de superfood/health-boeken van Gwyneth
Paltrow, maar eerlijk is eerlijk, dit is een lekkere dressing. Of haast meer
een saus eigenlijk. Het is een dikke, zoetige en hartige saus, waarvan je meer
zal gebruiken dan als je een dunne dressing gebruikt. Sterker nog, ik heb het
restant opgegeten door er een boterham in te dopen. Het heeft een duidelijke
sesamsmaak, wat gek genoeg ook aan kerrie doet denken.
Ik
maakte er een hoofdmaaltijd van met blaadjes sla uit de buurman zijn moestuin,
avocado, gekookte eieren, wortellinten, gekookte aardappel (in de schil
gekookt, daarna zonder schil in plakjes gesneden) en een mini-blikje gemengde
boontjes van Bonduelle.
Gwyneth’s dressing van
wortel, miso, sesam en gember
bron:
It’s All Good – boek van Gwyneth Paltrow
recept
voor 4 personen
Nb.
Je hebt een blender nodig
1
grote (rauwe) wortel, in stukken
1
grote sjalot, in stukken
2
el gehakte verse gember
1
volle el witte miso
2
el witte rijstazijn (of een andere blanke azijn is ook prima)
1
el sesamolie
60
ml neutrale olie
eventueel
2 el water
Alles
in de blender doen en glad pureren.