11 augustus 2016

Chinese tomatensoep met een bapaobroodje



Die soep maak je zelf, maar dat bapaobroodje vandaag even niet op dit blog. Die haal je maar bij de supermarkt. AH heeft tegenwoordig ook vegetarische bapaobroodjes te koop. Ze zijn gevuld met een soort falafel (gekruide kikkererwtenpuree uit het Midden-Oosten). Dat is nogal een fusion-gevalletje met de Chinese soep, maar ach, de soep zelf is waarschijnlijk ook meer een Nederlandse vinding (die appelmoes!) dan een Aziatische. Dus wat maakt het uit…

De soep zou vegetarisch kunnen worden gemaakt, maar de kippenbouillon is een belangrijke smaakmaker, dus ik heb het zelf niet vervangen met een groentebouillon. De gember en appelmoes zorgen ondertussen voor die typische smaak. De appelmoes lijkt raar, maar het werkt uitstekend.


Chinese tomatensoep
recept voor 4 personen

olie om te bakken
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 klein blikje geconcentreerde tomatenpuree (70 gr)
2 cm verse gember, gesnipperd
1100 ml kippenbouillon (van 2 bouillonblokjes)
100 gr appelmoes, gezoet (ik gebruikte zo’n klein cupje appelmoes)
1 blik tomaatstukjes (400 gr)
100 gr mie-nestjes
3 eieren (L)
2 afgestreken el maizena
1 handje tauge
2 a 3 lente-uitjes, in ringetjes
zout en peper

Verhit wat olie in een grote kookpan en fruit de uisnippers tien minuten lang op laag vuur zonder het echt bruin te laten worden. Voeg dan de knoflook, tomatenpuree en gember toe. Laat dit kort bakken. Voeg daarna ook de bouillon, appelmoes en tomaatstukjes toe. Breng het aan de kook en laat het 8 minuten pruttelen.

Pureer de soep nu eerst met een staafmixer of blender. Breng daarna weer aan de kook en breek de mie boven de pan. Laat de mie in nog eens 8 minuten gaar worden.

Ondertussen de eieren klutsen en met een beetje olie er een omeletje van bakken. Snijd de omelet op een snijplank in reepjes. Zet ze apart met de tauge en ringetjes lente-ui.

Roer de maizena los met een scheutje koud water, voeg het toe aan de soep en laat de soep al roerend binden.

Breng de soep op smaak met zout, peper en, alleen wanneer u gewend bent aan cup-a-soup, ook met een snuf suiker. Wat mij betreft is de suiker in de appelmoes voldoende, tenzij dat suikervrije moes was! In dat geval mag er nog een beetje bij.

Serveren met de tauge, lente-ui en omeletreepjes. En natuurlijk met een bapaobroodje!




Geen opmerkingen: