29 januari 2018

Toast furikake en daarbij een romige wortelsoep met kokosmelk en sesam


Noteer dit even voor uw volgende bezoekje aan de toko: furikake. Het is een mengseltje dat men in Japan graag over rijst strooit, maar je kunt er veel meer mee. Het bestaat uit bonito vlokken (gedroogde vis), wasabi, zeewier (nori), sesamzaad, suiker, zout en een aantal smaakversterkers, die me in dit geval totaal niet stoorden. Het is, zeg maar, een soort luxe Aromat, maar dan voor Japanners. Geheel in Japanse stijl heeft het een vissig smaakje (door die bonito natuurlijk) en het is misschien niet voor iedereen, maar nadat ik het hier serveerde op toast, mayonaise en kaas, is het hele zakje binnen een dag geconsumeerd door de familie. Meneer schudde het restje op een gebakken ei met de mededeling dat hij meer ging halen.



De vegetarier kan zelf een mengseltje maken van sesam, nori, zout en misschien wat edelgistvlokken. Google maar even; er zijn zat (Engelse) recepten te vinden, maar ik ben bang dat die bonito wel erg bepalend is...


Voor toast furikake (Japanse tosti!) besmeer je een witte boterham met wat mayonaise, en een beetje geraspte (oude) kaas. Bestrooi dit matig met wat furikake en schuif het in de oven tot het brood knapperig is. Lekker met soep. Dit bijvoorbeeld:

Romige wortelsoep met kokosmelk en sesam
Recept voor 4 personen

3 cm verse gember, fijn gesnipperd (heel fijn, want de vezeltjes laten zich lastig blenderen straks)
1 kleine ui, gesnipperd
1 stengel citroengras, gesnipperd
1 ruime el sesamolie (en geen gewone olie! Sesamolie heeft een erg bepalende smaak)
900-1000 gr wortels (ik hield 800 gram geschild over)
750 ml groentebouillon
1 tl kurkuma
1 tl (bruine) suiker
1 flinke tl sambal oelek
scheutje (witte wijn)azijn naar smaak, of eventueel sap van een kleine citroen
1 blik kokosmelk (400 ml)

Erbij: wat tabasco of een ander soort chilisaus en sesamzaad om te bestrooien

Verhit de sesamolie in een grote kookpan en fruit daarin de gember, ui en citroengras gedurende 10 minuten op het laagste vuur.
Voeg de rest van de ingredienten toe, behalve de kokosmelk. Breng aan de kook en laat dit rustig gaar koken. Giet er tenslotte de kokosmelk bij en blender/pureer de soep helemaal glad. Warm de soep door en serveer met wat tabasco en sesamzaad erop.



25 januari 2018

Pasta met chorizo bolognese (vegetarisch of vegan)


Vroeger had ik het hier op het blog al eens voorzichtig over veganistisch eten. En ik moet er nu wel een beetje lachen, want ik zette er toen nog net geen waarschuwing bij: “pas op: vegan, maar wel lekker!” Ik had altijd het idee dat ik me moest verantwoorden. Maar inmiddels is het dieet zo mainstream geworden dat niemand er meer van opkijkt en ik al helemaal niet. Laatst kocht ik zelfs een vegan kookboek en zag thuis eigenlijk pas dat het vegan was. Ook volg ik veel vegan blogs, maar ik buig de recepten vaak wel om naar vegetarisch. Ik gebruik normale kaas, geen sojamelk maar gewone melk, etc. Ook in dit recept is de pasta met linzen weliswaar volkomen vegan, maar ik doe er lekker geraspte, oude kaas op. En ketchup…

De linzen worden met allerlei specerijen op smaak gebracht zoals je dat in chorizoworst zou aantreffen. Denk aan komijn, koriander, een snuf kaneel en natuurlijk gerookte paprikapoeder (beslist gerookt en niets anders! De AH heeft het vast, en anders een Turkse winkel wel). Daar gaat wat zoet en zuur bij en een blik tomaatstukjes. Het resultaat heeft dus behoorlijk wat smaak, wat hier aan tafel goed op waarde werd geschat. Ook de kinderen smulden ervan en ik zal dit zeker nog eens maken!

Vegan Chorizo Bolognese
Bron: Rabbit&Wolves 

nb. Ik gebruik grote theelepels van 5 ml (maatschepje)

2 blikken bruine linzen van 400 gr (uitlekgewicht 2 x 240 gr)
scheutje olijfolie
1 teen knoflook, gesnipperd
2 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1/4 tl kaneel
1/8 tl gemalen kruidnagel (slechts een snuf dus, maar de smaak is erg bepalend!)
1/2 tl oregano
1/2 tl tijm
1 tl zout
1/4 tl zwarte gemalen peper
1 tl gerookte paprikapoeder (en beslist niet iets anders!)
1/4 tl cayenne of iets anders heets
1 el azijn
125 ml rode wijn
1 el agavesiroop, honing of iets dergelijks (of meer naar smaak)
1 blik (400 gr) tomaatstukjes
300 - 350 gr pasta

Verhit de olie in een braad- of kookpan. Doe de knoflook erin en laat dit heel kort op laag vuur bakken. Het mag niet kleuren! Doe er de linzen bij en alle specerijen. Giet de azijn erbij en schep goed door. Laat dit een paar minuten bakken en giet er dan de wijn, agavesiroop/honing en tomaten bij. Laat dit 15 minuten op laag vuur pruttelen. Kook in de tussentijd de pasta gaar. Proef tenslotte of de saus nog iets nodig heeft (zout? Wat meer zoet?) en meng het daarna met de pasta. Serveren met kaas en eventueel (curry)ketchup.




21 januari 2018

Spitskoolstamppot met appel, kerrie en mosterd (en zoetzure rozijnen)


Gekookte kool? Ach gut, wat erg… Deden ze dat vroeger ook niet in Poolse gaarkeukens? Nou ja, ik doe het wel, laat ik ook eens een recept volgen... Tenslotte moet je af en toe wat gekke dingen doen, zelfs als daar gekookte kool aan te pas komt. Maar dan wel met wat extra’s: appels a la ‘hete bliksem’ en flink wat mosterd graag. Oh, en dan ook wat kerrie omdat dat zo goed bij spitskool past. En zie…. Het hele gezin eet smakelijk en zonder klagen, en komt naderhand melden dat de stamppot zo lekker was. Het is nog gemakkelijk ook, want je gooit de hele handel in 1 grote pan, kookt het gaar en stampt het. Kortom; ik leg deze simpele hap even bij jullie neer. Zie maar of het wat is.

Ik maakte er zoetzure rozijnen bij (recept hieronder), maar iets anders zuurs is er ook lekker bij. Ik denk dat piccalilly er bijvoorbeeld ook lekker bij is! Verder hadden we er gehaktballen naast, of bak er iets vegetarisch erbij?

Spitskoolstamppot met appel, kerrie en mosterd
600 gr spitskool, in smalle repen
800-900 gr kruimige aardappelen, geschild en in stukken
2 flinke appels, geschild en in stukjes gesneden
1 blokje tuinkruiden- of groentebouillon
melk om te stampen
zout naar smaak
kerrie naar smaak (ik gebruikte 2 grote theelepels)
1 opgehoopte el mosterd

Doe de aardappels in een grote kookpan en leg de spitskool en appel erop. Doe het bouillonblokje erbij en giet er water op om de aardappels onder water te zetten. Breng aan de kook en laat de aardappels gaar koken. Giet het dan af en stamp alles tot stamppot met voldoende melk. Voeg naar smaak zout, kerrie en mosterd toe.

Zoetzure rozijnen
75 ml witte wijnazijn
30 gr suiker
likje sambal oelek of ½ tl chilivlokken
krappe tl zout
175 ml water
1 tl bruine mosterdzaadjes
1 takje verse rozemarijn + een takje tijm / of 1 tl van elk gedroogd
125 gr rozijnen

Doe alle ingrediënten in een kookpan, behalve de rozijnen. Breng het aan de kook tot de suiker is opgelost. Voeg de rozijnen toe. Draai het vuur uit en laat het afkoelen. Laat het minimaal een uur staan.



16 januari 2018

Sajoer lodeh van sperziebonen en wortel


Nee, aantrekkelijk is anders. Dit zijn stukjes groente in een bruin sausje… Toch is het een dankbaar rijsttafelgerecht naast allerlei lawaaierige ketjap- of satégerechten, omdat het niet vet is en redelijk zacht smaakt. Die bruine kleur komt vooral door de tamarindepuree en verder proef je veel citroen en kokosmelk. Met de groente kun je afwisselen: ik gebruik graag wortel voor de kleur, maar doperwten (uit de vriezer) en bloemkool in mini-roosjes passen ook erg goed.

Sajoer lodeh van sperziebonen en wortel
Indonesisch bijgerecht voor 3 a 4 personen
nb. Ik gebruik grote theelepels van 5 ml (maatschepjes)

Nodig voor de boemboe:
125 gr ui, gesnipperd
3 kemirinoten
3 tenen knoflook, gesnipperd
2 tl sambal trassi
2 tl laospoeder of een stukje van 2 cm verse laos (desnoods te vervangen met gemberpoeder of verse gember)
2 tl bruine suiker
zout naar smaak

Blender of vijzel voor de boemboe alles tot een puree.

Verder:
2 el olie
in totaal 600 gr groente in kleine stukjes (ik gebruik wortel in plakjes, erwten en gebroken sperziebonen)
500 ml runder- of groentebouillon
50 gr santen
1 serehstengel, gekneusd
1 salamblad (weglaten als het er niet is, ik neem 3 limoenblaadjes uit de vriezer)
2 el tamarindepasta

Fruit de boemboe in wat olie in een grote hapjespan of braadpan tot het goudgeel kleurt. Doe de rest van de ingrediënten erbij, behalve de tamarinde. Laat het in 15 minuten beetgaar koken. Voeg tenslotte de tamarinde als laatste toe en serveer.




11 januari 2018

Spinazie pakora’s met tomatencurry


Deze pakora’s leken wel erg veel op de bhaji’s die ik laatst maakte en dat bleek bij nader inzien te kloppen. Wat blijkt; in het Noorden van India noemen ze deze gefrituurde dingen pakora's, terwijl het Zuiden het over bhaji’s zou hebben. Weer wat geleerd… Ze zijn een lekkere aanvulling bij een vegetarische Indiase curry en aangezien deze pakora’s al met kokosmelk werden gemaakt, heb ik deze simpele tomatencurry zonder kokosmelk erbij gekozen.

Spinazie pakora’s
recept voor 4 personen als bijgerecht

½ kleine, rode ui, in halve ringen
eventueel 1 groene chili, gesnipperd
200 gr verse spinazie, grof gehakt (niet te klein)
250 gr kikkererwtenmeel, ook wel bekend als ‘besan’ of ‘gram’. Ik vind de smaak erg sterk en neem altijd de helft gewone tarwebloem, en de andere helft kikkererwtenmeel
1 tl kaneel
chilipoeder naar smaak
1 tl gerookte paprikapoeder
2 tl kurkuma
zout
400 ml kokosmelk
een frituurpan met olie

Meng alle ingrediënten tot een dik beslag. Als het goed is wordt het een gevuld beslag waarvan je eetlepels kunt scheppen, die wat druipen, maar toch met enige handigheid in de frituur zijn te scheppen.
Verhit de frituurpan tot 180 graden en schep hierin hoopjes beslag (denk: kleine oliebolletjes). Niet teveel tegelijkertijd en draai ze halverwege het bakken. Als ze bruin en gaar zijn, laat je ze uitlekken op keukenpapier. Eventueel warm houden in een oven van 100 graden.

Serveren met tomatencurry (de link naar mijn curry staat hierboven), rijst, verse koriander en een (kant-en-klare) chutney.




7 januari 2018

Indiase rijst met komijn


Even een heel standaard receptje voor Indiase rijst. De toevoeging van komijnzaad is daar heel erg normaal, maar hier zie je het eigenlijk maar weinig. Naast de komijn wordt de rijst omgeschept met gesmolten ghee en garam masala, wat een heel erg geurige en boterige rijst oplevert. Erg lekker bij veel curry’s of groentegerechten.

Ghee is geklaarde boter met een opvallend ‘kazige’ smaak, welke onmisbaar is in dit recept (en ook veel toevoegt in Indiase curry’s!) Als je vaker Indiaas kookt, moet je toch wel zo’n blik hebben staan. Het is prijzig, maar gaat heel lang mee (maanden) als je het in de koelkast bewaart. Koop wel ghee van boter (zoals het goud-groene blik van Khanum), want ook in India kennen ze het fenomeen ghee-margarine.

Indiase rijst met komijn (jeera rice)
Bijgerecht voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen

300 gr witte (basmati)rijst (liever geen snelkook – die is zo breekbaar)
2 el komijnzaad (en geen poeder dus)
1,5 el ghee (bv van het merk Khanum)
1 tl garam masala (tegenwoordig overal wel te koop? Ik maak het ook wel eens zelf)
zout naar smaak

De rijst wordt eerst gaar gekookt volgens de bereidingswijze op de verpakking. Om een mooie losse korrel te krijgen spoel je de rijst eerst 5 a 6 keer met water in een zeef. Daarmee spoel je het plakkerige zetmeel weg. Kook het vervolgens in ruim water gaar. Wie meer wil weten over rijst koken – en dat is nog een hele kunst – kijkt even hier.

Je kunt de rijst laten afkoelen, want dan wordt het steviger, maar ik gebruik de warme rijst meteen verder: in een hapjespan verhit je de ghee. Voeg de komijn toe en laat het kort bakken. Voeg de garam masala en zout toe, roer door en draai het vuur direct uit. Voeg de rijst toe en meng alles goed door elkaar.




3 januari 2018

Salade met bramen, oude kaas en popcorn


Terwijl de kinderen in december op school aanschoven aan het kerstdiner in de klas (een eclectische samensmelting van kip-knakworstjes, bladerdeegfantasie en wraprolletjes met light-roomkaas) haastte ik mij naar huis om binnen het uur iets in elkaar te flansen en op te eten. Alleen, want Meneer was ook al op stap. Deze salade was natuurlijk snel, maar ook verrassend lekker. Vooral de popcorn oogde wat vreemd, maar het werkte uitstekend als een soort moderne croutons.
Ik had zelf nog steeds bramen van eigen zomerpluk in de vriezer liggen, en dat is prima als je nu geen verse wilt kopen. Blauwe bessen zijn een goede vervanger en ook die mogen uit de vriezer komen.

Nou ja, en ook als maaltijd om een beetje fris het nieuwe jaar in te stappen is een salade altijd wel fijn om na de feestdagen weer even bij te trekken en recht te trekken. Sober, maar niet armoedig. Op naar een goed 2018!


Salade met bramen, oude kaas en popcorn
De hoeveelheden moet je zelf even uitzoeken. Het is niet erg kritisch…

zak (veld)sla
wat bramen (vers of uit de vriezer)
een beetje (rode) ui of sjalot in ringetjes, heel dun gesneden
wat grof geraspte, oude kaas
handje zoute popcorn
wat amandelen of andere noten

Maak er een wat zoete dressing bij. Ik gebruikte zelf wat (met water verdunde) granaatappelmelasse, welke zuur en zoet tegelijkertijd is, maar gewoon iets van olijfolie, azijn en honing en/of mosterd kan ook prima.