Noteer dit even voor uw volgende bezoekje aan de toko: furikake. Het is een mengseltje dat men in Japan graag over rijst strooit, maar je kunt er veel meer mee. Het bestaat uit bonito vlokken (gedroogde vis), wasabi, zeewier (nori), sesamzaad, suiker, zout en een aantal smaakversterkers, die me in dit geval totaal niet stoorden. Het is, zeg maar, een soort luxe Aromat, maar dan voor Japanners. Geheel in Japanse stijl heeft het een vissig smaakje (door die bonito natuurlijk) en het is misschien niet voor iedereen, maar nadat ik het hier serveerde op toast, mayonaise en kaas, is het hele zakje binnen een dag geconsumeerd door de familie. Meneer schudde het restje op een gebakken ei met de mededeling dat hij meer ging halen.
De vegetarier kan zelf
een mengseltje maken van sesam, nori, zout en misschien wat edelgistvlokken. Google
maar even; er zijn zat (Engelse) recepten te vinden, maar ik ben bang dat die bonito wel erg bepalend is...
Voor toast furikake (Japanse tosti!) besmeer
je een witte boterham met wat mayonaise, en een beetje geraspte (oude) kaas.
Bestrooi dit matig met wat furikake en schuif het in de oven tot het brood knapperig
is. Lekker met soep. Dit bijvoorbeeld:
Romige wortelsoep
met kokosmelk en sesam
Recept voor 4 personen
3 cm verse gember, fijn gesnipperd (heel fijn, want de
vezeltjes laten zich lastig blenderen straks)
1 kleine ui, gesnipperd
1 stengel citroengras, gesnipperd
1 ruime el sesamolie (en geen gewone olie! Sesamolie
heeft een erg bepalende smaak)
900-1000 gr wortels (ik hield 800 gram geschild over)
750 ml groentebouillon
1 tl kurkuma
1 tl (bruine) suiker
1 flinke tl sambal oelek
scheutje (witte wijn)azijn naar smaak, of eventueel sap
van een kleine citroen
1 blik kokosmelk (400 ml)
Erbij: wat tabasco of een ander soort chilisaus en
sesamzaad om te bestrooien
Verhit de sesamolie in een grote kookpan en fruit daarin
de gember, ui en citroengras gedurende 10 minuten op het laagste vuur.
Voeg de rest van de ingredienten toe, behalve de kokosmelk. Breng aan de kook en laat dit rustig gaar koken. Giet er tenslotte de kokosmelk bij en blender/pureer de soep helemaal glad. Warm de soep door en serveer met wat tabasco en sesamzaad erop.
Voeg de rest van de ingredienten toe, behalve de kokosmelk. Breng aan de kook en laat dit rustig gaar koken. Giet er tenslotte de kokosmelk bij en blender/pureer de soep helemaal glad. Warm de soep door en serveer met wat tabasco en sesamzaad erop.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten