Even een heel standaard receptje voor Indiase rijst. De
toevoeging van komijnzaad is daar heel erg normaal, maar hier zie je het
eigenlijk maar weinig. Naast de komijn wordt de rijst omgeschept met gesmolten
ghee en garam masala, wat een heel erg geurige en boterige rijst oplevert. Erg
lekker bij veel curry’s of groentegerechten.
Ghee is geklaarde boter met een opvallend ‘kazige’ smaak,
welke onmisbaar is in dit recept (en ook veel toevoegt in Indiase curry’s!) Als
je vaker Indiaas kookt, moet je toch wel zo’n blik hebben staan. Het is
prijzig, maar gaat heel lang mee (maanden) als je het in de koelkast bewaart. Koop
wel ghee van boter (zoals het goud-groene blik van Khanum), want ook in India
kennen ze het fenomeen ghee-margarine.
Indiase rijst met
komijn (jeera rice)
Bijgerecht voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen
300 gr witte (basmati)rijst (liever geen snelkook – die is
zo breekbaar)
2 el komijnzaad (en geen poeder dus)
1,5 el ghee (bv van het merk Khanum)
1 tl garam masala (tegenwoordig overal wel te koop? Ik
maak het ook wel eens zelf)
zout naar smaak
De rijst wordt eerst gaar gekookt volgens de
bereidingswijze op de verpakking. Om een mooie losse korrel te krijgen spoel je
de rijst eerst 5 a 6 keer met water in een zeef. Daarmee spoel je het
plakkerige zetmeel weg. Kook het vervolgens in ruim water gaar. Wie meer wil
weten over rijst koken – en dat is nog een hele kunst – kijkt even hier.
Je kunt de rijst laten afkoelen, want dan wordt het
steviger, maar ik gebruik de warme rijst meteen verder: in een hapjespan verhit
je de ghee. Voeg de komijn toe en laat het kort bakken. Voeg de garam masala en
zout toe, roer door en draai het vuur direct uit. Voeg de rijst toe en meng
alles goed door elkaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten