7 januari 2018

Indiase rijst met komijn


Even een heel standaard receptje voor Indiase rijst. De toevoeging van komijnzaad is daar heel erg normaal, maar hier zie je het eigenlijk maar weinig. Naast de komijn wordt de rijst omgeschept met gesmolten ghee en garam masala, wat een heel erg geurige en boterige rijst oplevert. Erg lekker bij veel curry’s of groentegerechten.

Ghee is geklaarde boter met een opvallend ‘kazige’ smaak, welke onmisbaar is in dit recept (en ook veel toevoegt in Indiase curry’s!) Als je vaker Indiaas kookt, moet je toch wel zo’n blik hebben staan. Het is prijzig, maar gaat heel lang mee (maanden) als je het in de koelkast bewaart. Koop wel ghee van boter (zoals het goud-groene blik van Khanum), want ook in India kennen ze het fenomeen ghee-margarine.

Indiase rijst met komijn (jeera rice)
Bijgerecht voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen

300 gr witte (basmati)rijst (liever geen snelkook – die is zo breekbaar)
2 el komijnzaad (en geen poeder dus)
1,5 el ghee (bv van het merk Khanum)
1 tl garam masala (tegenwoordig overal wel te koop? Ik maak het ook wel eens zelf)
zout naar smaak

De rijst wordt eerst gaar gekookt volgens de bereidingswijze op de verpakking. Om een mooie losse korrel te krijgen spoel je de rijst eerst 5 a 6 keer met water in een zeef. Daarmee spoel je het plakkerige zetmeel weg. Kook het vervolgens in ruim water gaar. Wie meer wil weten over rijst koken – en dat is nog een hele kunst – kijkt even hier.

Je kunt de rijst laten afkoelen, want dan wordt het steviger, maar ik gebruik de warme rijst meteen verder: in een hapjespan verhit je de ghee. Voeg de komijn toe en laat het kort bakken. Voeg de garam masala en zout toe, roer door en draai het vuur direct uit. Voeg de rijst toe en meng alles goed door elkaar.
Geen opmerkingen: