Ik werk dan wel in Nederland, maar mijn
meest directe collega’s zitten in andere landen, en op een normale werkdag spreek ik met
mensen uit alle (uit)hoeken van de wereld. Van Australië tot Argentinië en van India
tot de VS. Maar wanneer ik in mijn eigen bedrijf een verdieping hoger of lager ga
kijken, heb ik geen idee wie die mensen daar zijn. Best vreemd dat ik soms meer weet over iemand in China of Brazilië, dan van een collega van een andere verdieping in mijn eigen pand. Maar soms bouw je hechte banden op met een buitenlands team. Dat bleek wel toen
ik een paar jaar geleden stopte met een project waarvoor ik samenwerkte met een team in India. Als dank stuurden zij mij toen een Engels kookboek met Indiase
curry-recepten. Ik was diep ontroerd en ik koester het boek dan ook; het heeft
een vaste plek bij mijn beste boeken beneden in de woonkamer (de rest, en het
merendeel bovendien, staat boven te verstoffen).
De
kinderen zijn inmiddels groot genoeg om eens wat meer over de (chili)grens te kijken
en Kleine Chef (net zes geworden) blijkt zelfs een lekkerbek te zijn voor de
wat hetere gerechten. De curry hieronder is één van de vegetarische recepten in
het boek en staat misschien nog net iets te ver af van de heilige, Hollandse drie-eenheid
GroenteAardappelVlees(vervanger) om klakkeloos door de kinderen te worden
aangenomen, maar op zich is de smaak zacht en romig. Meneer en ik zijn er
helemaal wild van. Voor de kinderen maken we nu een tamme tomatencurry,
waarover ik in de volgende blogpost zal schrijven.
Nog
een opmerking vooraf: het boek gebruikt natuurlijk Britse theelepels als maat –
dat zijn de grote lepels van 5 ml en niet die kleine, schattige lepeltjes. Kijk
ook eens naar een kwalitatief goede kokosmelk, want die is erg bepalend voor
dit gerecht. Vergelijk in de supermarkt even het percentage kokosextract in een
paar blikken. Sommige komen niet verder dan 10% en vullen de rest aan met water
en andere dingen die de vloeistof weer dik moeten maken. Wijk anders uit naar
een toko. En trouwens, goede, vette kokosmelk is gewoon wat duurder.
Wij eten deze curry tegenwoordig altijd met gebakken bloemkoolkoekjes, waarbij ik de specerijen een beetje aanpas. Nog steeds met venkel, maar ook met een snufje garam masala en/of kurkuma erbij.
Wij eten deze curry tegenwoordig altijd met gebakken bloemkoolkoekjes, waarbij ik de specerijen een beetje aanpas. Nog steeds met venkel, maar ook met een snufje garam masala en/of kurkuma erbij.
Indiase curry met ei
(vegetarisch)
recept
voor 2 of 3 personen
bron:
aangepast recept uit ‘50 Great Curries of India’ van Camellia Panjabi
Voor
de specerijenpasta:
3
tl (of 1 afgestreken el) korianderpoeder
1½ tl chilivlokken of –poeder
1
tl venkelzaad
1
tl komijnzaad of –poeder
½
tl kurkuma
2
cm verse gember, geschild
2
grote tenen knoflook
Verder:
6
eieren
olie
om te bakken
½
tl fenegriekzaad
½
tl venkelzaad
1
klein kaneelstokje
225
gr uien, gesnipperd
225
gr tomaatstukjes, vers of uit blik (van 400 ml)
500
ml kokosmelk van goede kwaliteit (of desnoods een blik van 400 ml aangevuld met
water tot 500 ml)
zout
Begin
met de specerijenpasta: stamp alles samen, met 1 of 2 eetlepels water, tot een
pasta in een vijzel of gebruik een keukenmachine (met kleine kom, anders is het te
weinig om te verwerken). Wanneer je geen vijzel of keukenmachine hebt, moet je specerijenpoeder gebruiken (ipv zaad) en de rest tot pulp snijden. Zet de pasta apart.
Kook
de eieren in 10 minuten gaar, laat ze schrikken in koud water en pel ze.
Verhit
olie in een wok of braadpan en laat het fenegriekzaad, venkelzaad en
kaneelstokje 10 seconden bakken. Voeg de gesnipperde uien toe en laat ze op
niet te hoog vuur fruiten tot ze kleur krijgen. Voeg de specerijenpasta toe en
laat dit enkele minuten meebakken. Voeg desnoods een beetje water toe, wanneer het
te droog wordt.
Voeg
daarna de tomaatstukjes toe en bak deze ook enkele minuten mee. Voeg daarna de kokosmelk
toe en laat de saus in ongeveer tien minuten een beetje inkoken (op niet te
hoog vuur) tot het de gewenste dikte heeft bereikt.
Snijd
de eieren doormidden en leg ze in de saus om door te warmen.
Serveren
met rijst.