Een makkelijke stamppot die trouwens ook prima in de zomer past. In de verte, en met goede wil, zou je er het Indiase gerecht Saag (of Palak) Paneer in kunnen herkennen. Zo kwam ik op het idee tenminste om de kinderen weer eens aan wat andere smaken te laten wennen.
Bij
het curry-gerecht horen plakken paneer (een kaas die lijkt op een snijdbare ricotta), maar halloumi is een mooi en snel alternatief. Halloumi ziet er uit
als feta, maar heeft meer de structuur van onze eigen Goudse kaas. Het heeft
een hoog smeltpunt, dus het is goed bruin te bakken zonder dat de kaas smelt. Je
koopt het onder andere bij Turkse supermarkten. De supermarkt heeft het soms
ook wel, maar dan betaal je meestal teveel. Wie liever vlees eet, kan uitwijken naar een
pittig merguezworstje of ander goed gekruid gehakt.
Garam
masala is een kruidenmengsel dat niet in elke supermarkt te koop is. Het is
eventueel zelf te maken met een goed ingerichte kruidenverzameling. Er bestaan
veel varianten, maar een makkelijk mengsel is dit:
Garam masala:
1 volle tl
kardemompoeder
2 afgestreken tl
gemalen komijn
3 volle tl
gemalen korianderzaad
½ tl kruidnagelpoeder
1 volle tl gemalen
nootmuskaat
1 opgehoopte tl
kaneel
1 krappe tl kurkuma
1 afgestreken tl zwarte peper
1 krappe tl gemberpoeder
1 krappe tl kurkuma
1 afgestreken tl zwarte peper
1 krappe tl gemberpoeder
Spinaziestamppot met
garam masala en appelcompote
recept
voor 3 a 4 personen
2
uien, gesnipperd
(olijf)olie om te bakken
2
a 3 tenen knoflook, gesnipperd
een
ruime eetlepel garam masala, of meer naar smaak en afhankelijk van het type kruidenmengsel
zout
500
– 600 gr verse spinazie of diepvries (blad)spinazie
1
kg geschilde, iets kruimige aardappels
300-350
ml hete melk of gedeeltelijk karnemelk
Wat
er werkelijk geweldig bij is, en weer eens wat anders dan jus:
* geweekte
rozijnen, het liefste geweekt in iets geurigs als een kop zwarte thee en een
scheutje gembersiroop.
* ook
onmisbaar erbij is een grove, ongezoete appelcompote. Laat daarvoor gewoon een
paar geschilde en in stukken gesneden appel zachtjes koken totdat ze zacht en
half uit elkaar gevallen zijn. Laat het daarna afkoelen.
* De
liefhebber doet er op het bord eventueel nog iets sambal bij. Ik ontving van
Hottie Sambal een potje sambal Tomaat Masala, die hier qua smaak heel goed bij
paste. De sambal is niet overal te koop, maar op hun website www.hottiesambal.nl kun je opzoeken waar het wel te vinden is.
Kook
de aardappels gaar in licht gezouten water.
Ondertussen
de ui 10 minuten fruiten in wat olie zonder dat het kleurt. Voeg de knoflook in
de laatste minuut toe. Doe de garam masala er ook bij en laat het kort
meebakken. Hak de spinazie en voeg toe aan de pan. Laat het slinken als de
spinazie vers is en laat het daarna even meebakken.
Stamp
de aardappelen daarna met de hete melk fijn. Voeg de spinazie toe en roer om.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten