28 juni 2020

Kaaspannenkoeken

Afbeelding van Alice Barcellos via Pixabay 

En dan hier het vervolg op de vorige post, waarin ik vertelde over mijn nieuwe liefhebberij: kaaspannenkoeken. En als ik zeg kaas, dan bedoel ik kaas, daar moet je niet moeilijk over doen, vind ik. Ja, er zit rijkelijk ei en kaas in. Maar zo maak je dus lekkere malse pannenkoeken; met veel eieren en flink wat kaas. Daar moet je niet op willen bezuinigen. 
De kaas gaat door het beslag en wordt dus direct meegebakken. Dat is lekkerder dan dat je het op de pannenkoek strooit. Oh ja, en ik maak dit recept sowieso altijd dubbel, want er gaat niets boven een koude kaaspannenkoek voor het ontbijt… Met stroop. Ik zeg het maar even.

Kaaspannenkoeken
recept maakt 10 tot 12 pannenkoeken

Even over de gesmolten boter: dit vervangt de boter die je normaal in de pan zou gebruiken, maar als je dat wilt kan je natuurlijk ook gewoon boter of olie bij het bakken gebruiken.

250 gr bloem
500 ml melk
5 eieren (L) of 6 (M)
50 gr gesmolten roomboter (plus wat extra voor het bakken van de eerste pannenkoek)
300 gr geraspte, belegen kaas

Meng alles tot een glad beslag, maar doe de kaas er als laatste door.

Voor de eerste pan heb je een beetje boter of olie nodig, maar omdat er al boter door het beslag zit, kan je daarna zonder boter bakken. Het beslag zal ook beter uit te spreiden zijn zonder extra vet in de pan. Het is een dun beslag, maar de kaas maakt het moeilijk om te verdelen in de pan. Met wat schudden lukt dat wel, maar het worden niet erg dunne pannenkoeken.



21 juni 2020

Sla met een kaasflensje, blauwe bessen en amandel


Ik zit in een kaaspannenkoeken-fase, maar daar vertel ik later wel meer over; mijn ideale recept blog ik in de volgende post wel even. Maar het begon allemaal met deze salade. Ik had visioenen van een koud opgerold kaasflensje, op een salade met noten en bessen, en het was inderdaad zo lekker als ik mij had voorgesteld. En goed zomers recept!

Sla met een kaasflensje, blauwe bessen en amandel

voor het flensje:
40 gr bloem
70 ml melk
1 ei (M of L)
50 gr geraspte (Goudse) kaas naar keuze
likje boter om te bakken

verder nodig:
sla naar keuze
verse blauwe bessen
handje amandelen
klop een vinaigrette van 2 delen olijfolie, 1 deel azijn, een likje mosterd en een likje honing

Het flensje bak je in een grote koekenpan en het wordt dus 1 flens(je): klop van de ingrediënten voor het flensje een beslag en bak daar in een grote koekenpan in een beetje olie of boter een flensje van, die dus groter zal zijn dan wat je normaal een flensje zou noemen. Bewaar 1 a 2 eetlepels beslag! Als het flensje klaar is rol je het op een snijplank vrij strak op. Het laatste stukje ‘lijm’ ik dicht met het overgehouden beslag en dan leg ik het opgerolde flensje nog even terug in de pan, met de naad naar beneden, zodat het laatste beslag gaart. Zo rolt het flensje niet meer zo snel open. Laat het daarna afkoelen en snijd het in plakken. 
Maak daarna de salade klaar met de blauwe bessen, amandelen en de vinaigrette, en bovenop de rolletjes pannenkoek.


14 juni 2020

Pasta met broccolipesto, chili en knoflook


Eén van de dochters heeft een peperplant op haar kamer en daar mag ik pepers van plukken voor 30 cent per stuk. Dat vind ik een goede deal en bovendien moet je jong ondernemerschap een beetje stimuleren, dus dat doe ik graag. Maar die plant produceert een zooitje pepers, daar valt amper tegenop te koken. We gaan morgen maar eens een sambal badjak maken.

Bij dit recept kan je ook wel losgaan met de peper. Niet in de pasta zelf, maar eróp als een ‘sizzle’, zoals het Engelse recept het zo mooi noemt: een knoflook-chili-mengseltje dat in de hete olie even kort wordt aangezet. Jammer dat dat eigenlijk niet te vertalen valt.  

Pasta met broccolipesto, chili en knoflook
Bron: Tesco 

300 gr pasta
500 gr broccoli, schoongemaakt in roosjes
1 flinke plant basilicum (50 tot 60 gr), dunne steeltjes kunnen er heus wel bij
1 plantje peterselie – zo’n 25 gr
40 gr hazelnoten (amandel kan eventueel ook wel)
scheut olijfolie
60 g (vegetarische) harde kaas, zoals Parmezaan of iets dergelijks, geraspt
zout en peper
4 tenen knoflook, in dunne plakjes
1 a 2 grote rode chili’s, in dunne plakjes

Blancheer de broccoliroosjes, dat wil zeggen: breng een grote pan met water aan de kook en kook de broccoli daar ongeveer 3 minuten in. Koel het daarna af onder koud water. Laat goed uitlekken. Doe de broccoli daarna in een keukenmachine en pureer het samen met de basilicum, peterselie, hazelnoten en 1 el olie tot een korrelig mengsel. Het hoeft dus niet helemaal glad te zijn.

Kook de pasta gaar. Doe een klein kopje van het kookwater bij de broccoli en giet de rest af. Breng de broccoli op smaak met zout en peper. Meng het dan door de pasta. Warm het nog even door, maar niet te lang, want dan gaart de broccoli te veel en dan wordt het te zacht.

Verhit nog wat olie in een klein koekenpannetje en bak de knoflook- en chiliplakjes kort op hoog vuur. Het moet een beetje kleuren, maar vooral de knoflook mag beslist niet te bruin worden, want dan wordt het bitter. 

Serveer de pasta met de knoflook en chili erop, eventueel nog met extra kaas.



7 juni 2020

Makkelijke korma van linzen en spinazie


Jarenlang stond ‘saag paneer’, die heerlijke Indiase curry van spinazie, in het standaard kookrepertoire bij Huize Eerst Koken, maar er werd langzaamaan gemord door het jonge volk. Elke keer hetzelfde op tafel… Alweer saag…? Nou, ik denk dat we een goede vervanger gevonden hebben: iets dat beslist snel genoeg is voor doordeweeks, alles komt uit de voorraadkast of vriezer, en het is lekker genoeg om steeds terug te laten keren op het menu. Dit recept moet je echt even proberen! Het is trouwens mild genoeg voor kinderen: korma’s zijn niet zo pittig.

Een opmerking over de uien: die zou je gewoon kunnen snipperen, maar dan is alles in de curry zo fijn gesneden en de associatie met Olvarit ligt dan op de loer. Ik sneed de uien dus als mandarijnen in partjes en die heb ik gefruit. Maar bij deze een tip: zorg wel dat de uien echt goed gaar zijn, want anders zit je met van die stevige lapjes ui in je curry.  

En dan ook nog even over de kokosmelk en ik kan het niet vaak genoeg zeggen: ga niet voor het goedkoopste blik in de supermarkt, want die kunnen ronduit vies zijn. Ik zweer bij de tetrapakjes van Go-tan – van de supermarktmerken beslist de beste. Wil je toch een goed blik gebruiken, dan kom je ook wel uit met 400 ml (Go-tan heeft pakjes van 250 ml).

Korma van linzen en spinazie
Veganistisch recept voor 4 personen 

250 gr ui, in partjes of gesnipperd (zie tip hierboven)
2 el olie of (plantaardige) ghee om in te bakken
1 groot pak diepvries spinazie (750 gr), liefst ontdooid en uitgelekt, maar het hoeft niet perse
400 tot 500 ml goede kokosmelk (zie tip hierboven)
1 kleine pot Patak’s Korma kruidenpasta (165 gr - let op, ze zijn er ook van 290 gr)
2 blikken bruine linzen (2 x 240 gr uitlekgewicht)

Voor erbij: rijst, naan, thepla, poppadums of ander Indiaas brood. En eventueel een chutney erbij. 

Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui glazig en gaar op middelhoog vuur.
Voeg de specerijenpasta toe schep dit even door (we zijn zuinig: doe daarna een scheutje water in de lege pot, schud met de deksel erop, en kieper dat water met de laatste restjes saus in de pan). Voeg dan ook de kokosmelk en spinazie eraan toe, en breng het aan de kook. Dan duurt natuurlijk langer als de spinazie nog bevroren was. Wanneer het eenmaal pruttelt, laat je het nog 5 minuten door koken. Met bevroren (niet uitgelekte) spinazie wordt het iets vochtiger; je kunt het wat langer koken om het weer iets in te dikken. 
Voeg uiteindelijk de uitgelekte linzen toe, warm nogmaals door en serveer met rijst, naan of een ander soort Indiaas brood. 

Een chutney is er lekker bij. Van die zoete chilisaus is ook lekker. En Patak’s heeft ook een ‘garlic pickle’, die je echt eens zou moeten proberen.