11 juni 2016

Gujarati thepla (Indiaas platbrood met kruiden en specerijen)


Op een dag zat ik met een Indiase collega te ‘appen’ en recepten uit te wisselen (ik in het koude Amsterdam en hij in het bloedhete Gandhinagar, waar de thermometer net 50 graden aantikte). Of nou ja, uitwisselen…. Het is een behoorlijk eenzijdige bezigheid, want ze zijn daar matig geïnteresseerd in onze Hollandse culinaire pogingen. En geef ze eens ongelijk met zo’n keuken… Dan mag je best nuffig doen over stamppot.

De collega kwam aan met thepla en ik ben hem daar dankbaar voor, want ze zijn inmiddels al een aantal keer bij ons op tafel gekomen. Het zijn een soort paratha’s of platbroden, tortilla-achtige wraps, maar dan doorspekt met specerijen en verse fenegriekblaadjes. Fenegriek? Ach, jammer nou, dat hebben we hier niet vers, hoewel ik pogingen doe om het in de tuin te kweken (gaat heel gemakkelijk trouwens van gewoon zaad uit de toko, welke dus eigenlijk als specerij bedoeld is, niet als tuinzaad). Je schijnt wel aan het gedroogde blad te kunnen komen, maar ik week gewoon uit naar verse koriander. Ook geen straf.


We aten ze dit keer bij aloo gobi, een bloemkool-curry met aardappel, waarvan het recept hiervoor al verscheen, en met kokoschutney, een recept dat hierna volgt en welke je ook beslist even op moet slaan. Maar ze gaan prima samen met elke Indiase curry.


Gujarati thepla (Indiaas platbrood met kruiden en specerijen)
recept maakt 14 ‘wraps’ met de grootte van een schoteltje
nb. Ik gebruik grote theelepels van 5 ml

250 gr bloem + extra om uit te rollen
20 gr koriander met steeltjes gehakt (of verse fenegriek)
50 gr dikke, volle yoghurt (zoals Griekse yoghurt)
2 tenen knoflook
2 cm verse gember
1 volle tl zout
2 tl chilipoeder (ik hield het bij 1 theelepel, vanwege de kinderen)
1 tl kurkuma
2 tl korianderpoeder
olie om te bakken

Hak de knoflook met de gember en het zout tot heel fijn. Het zout helpt om alles tot prut te kunnen snipperen.

Meng alle ingrediënten, met een klein scheutje olie erbij, en zoveel water als nodig is om een soepel en niet plakkerig brooddeeg te kneden. Dek het af en laat het 15 minuten rusten.

Verdeel het deeg in 14 gelijke balletjes. Druk een balletje plat, doop het in wat extra bloem en rol het met een deegroller uit tot het zo groot is als een schoteltje.


Verhit een pan tot heet. Als je een gietijzeren pan hebt, is dat het beste. Doe een beetje olie in de pan en leg het deeglapje erin. Doe een klein beetje olie op de bovenkant, verdeel het met de bolle kant van een lepel of doe wat olie in een glas en verdeel het steeds over het deeg met een kwastje. Wanneer het deeg begint te garen, draai je het om en bak je de andere kant, kwast ook deze kant weer in met wat olie en blijf de thepla omdraaien tot het aan beide kanten mooi bruin gebakken is. Het zal niet erg lang duren en bak ze ook niet langer dan nodig is, want dan worden ze te taai en te hard. Net als bij tortilla-wraps bewaar je de thepla’s in een afgedekte bak, zodat ze niet knapperig worden, maar mooi mals en soepel.

Herhaal dit met de rest van de deegballetjes. Serveer het brood warm bij curry’s of laat ze afgedekt afkoelen en serveer ze op kamertemperatuur.

Tip voor de koriander: ik heb hier eerder op dit blog geroepen dat ik verse koriander vaak alvast hak en los invries in zakken. Ik gebruik het in sommige gerechten waarin het niet uitmaakt of het blad vers is. De thepla is dus zo'n gerecht waarbij het NIET kan. Het deeg wordt er hopeloos plakkerig van. Kortom, gewoon verse koriander gebruiken. Dat heeft uw blogger alvast even voor u uitgetest. Handig he? :)


Geen opmerkingen: