19 januari 2017

Preitaart met kerrie, oude kaas en rozijnen


Ah, jeugdsentiment… Dit recept zat in mijn oude receptenmap en komt uit een inmiddels antieke Allerhande. Uit de jaren 90 maar liefst! :)
Ik meldde het decennium ’s middags ook bij Meneer en hij kromp wat ineen. Hij heeft geen goede herinneringen aan eten in de jaren 90, denk ik? En ik moet toegeven dat ik ook op mijn hoede was, want sommige recepten kunnen de tand des tijds niet doorstaan en zijn al na tien jaar hopeloos ouderwets en achterhaald. Maar zo niet deze preitaart: ook al wasemen die 90s er nogal hinderlijk omheen, de taart ging schoon op en ging op de lijst voor herhaling. Een aanrader, vooral voor lastige eters, want de groente zit er heel goed in verstopt en is gehuld in (andere) lekkere dingen. Koud is de taart trouwens ook erg smakelijk.


Het lijkt niet erg, he? Ik gebruik ook wat meer prei en een grotere vorm. Niets van aantrekken, hoor. Mijn versie is lekker.

Het origineel gaat uit van Leerdammer (wat toen een vrij nieuwe kaas was), maar ik was bang dat dat toch iets te zoet werd voor mijn huidige smaak en ik verving het met oude kaas. Ook gebruikte ik een springvorm van 26 cm, wat wel een erg laag taartje oplevert. 22 cm zou ideaal zijn. 

Preitaart met kerrie, oude kaas en rozijnen
recept voor 3 a 4 personen - wij aten dit met 3 kinderen schoon op
bron: Allerhande – jaren 90

1 kg prei (dat moet schoongemaakt ongeveer 650 a 700 gram prei opleveren), schoon en in ringetjes
50 gr roomboter + beetje extra voor de vorm
1 afgestreken el kerriepoeder
4 grote eieren (L) of 5 middelgrote (M)
125 gr magere kwark
200 gr oude, geraspte kaas
1 tablet groente- of tuinkruidenbouillon, verkruimeld
150 gr bloem
75 gr rozijnen
zout, peper
2 el paneermeel
3 el sesamzaad

Verhit de boter in een hapjes- of koekenpan en doe de prei erin. Bak het tot de prei gaar en zacht is. Schep de kerrie erdoor en laat het wat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht).

Meng de eieren met de kwark, en roer daarna alle andere ingrediënten, behalve paneermeel en sesamzaad, erdoor tot het een stevig beslag is. Breng op smaak met zout en peper.

Vet een springvorm van 22 cm in met boter en schud de paneermeel erin om alle kanten te bedekken. Schep het preimengsel erin en strooi het sesamzaad erover.

Bak de taart gaar in 45 minuten.
5 opmerkingen:

Anoniem zei

de basis lijkt wel een beetje op de bloemkooltaart van ottelengi. Die is ook zonder deeg. Ik ga hem opslaan. Morgen eten we jouw cottage pie met aardappel-bloemkool puree en worchesterdsaus. Standaard recept als we van te voren iets moeten klaarzetten bij ons.

Eerst Koken zei

Ja klopt, ik moest ook aan Ottolenghi's taart denken! Ook zo'n korstloze taart met groente, eieren en veel kaas. Die is trouwens ook erg lekker.

Restaurant Catalogus zei

Ik dacht hetzelfde, maar ik ga deze ook snel is uitproberen klinkt in ieder geval heerlijk! x Lisette - Restaurant Catalogus (mijn nieuwe blog)

YvV zei

Was weer lekker! Vanavond geserveerd samen met een schaal groenten uit de oven (winterwortel, pastinaak, kastanjechampignon, tijm en olie).

Eerst Koken zei

Leuk! Ik heb hem toevallig ook weer op het menu staan voor deze week.