30 december 2014

De populairste recepten van 2014

Ik vind die top 10 van beroerdst scorende recepten vaak leuker dan de beste 10. Van die slechte herken ik soms wel iets, of ik verwachtte altijd al dat ze het slecht zouden doen. Maar die goed scorende recepten zorgen soms voor hoofdbrekens en lange nachten vol gepeins. Die nummer 1 van dit jaar bijvoorbeeld; waarom deze??

Er zaten een paar blogposts bij die het heel goed deden, maar die laat ik even buiten beschouwing voor de top 10. Zo waren er:

1.     Mijn betoog over hoe giftig bespoten citrusfruit is (je raspt het hierna nooit meer door je cake)
2.     Hoe wij eten met 3 obstinate kleuters (en hoe dat eten bij voorkeur ook ín de kleuter verdwijnt)
3.     Wat doe je in hemelsnaam met de rest van dat blikje ansjovis?
4.     Het kookmuseum over 40 jaar trends: wat was er hip in de keuken in de laatste 4 decennia?
5.     Het basisrecept voor cake (met veel tips!) – zoek niet verder
6.     En de Valentijnsblog met een licht Indiaas hapjesmenu deed het ook verrassend goed

Maar toch echt op een verdiende tiende plek stond het koekjesrecept van Koken metKarin. Inderdaad een prima recept waar je alle kanten mee uit kan.


Op 9 staan de hamburger briochebroodjes. Niet in een oogwenk gemaakt, maar wanneer ik wat tijd heb, maak ik ze nog steeds graag. Wie heeft er nog kleffe supermarktbroodjes nodig?


Multi-inzetbare bloemkoolsaus staat op 8. Ik maak het zelf niet meer zo vaak, maar het is een goed basisrecept waar je goed op kunt variëren. Het doet denken aan een kaassaus, maar dan zonder het vet.


Op nummer 7 staan zalmburgers met avocadomayonaise. Eigenlijk een typisch lente- of zomerrecept, maar dit zijn natuurlijk smaken die voor elkaar gemaakt zijn.


Op nummer 6? Couscous met geroosterde groenten, wortelballetjes en chimichurri. Nou ja, en dit is dan zo’n vraagstuk. Ja tuurlijk is het een lekker recept en de smaken zijn erg van deze tijd, maar waarom dit het nou beter doet dan die linzenpilav met satesaus uit de vorige blogpost….? Die is tenslotte ook heel erg ‘2014’.


Haha, de gezonde bananenmuffins (suikervrij en vetarm) op nummer 5! Ik was serieus tevreden over deze broodachtige muffins, maar ze waren ook een speldenprikje, een probeerseltje in die hele gezonde hype van ‘clean eating’ die nu zo rond raast. Verder weten jullie wel dat Eerst Koken niet mee doet aan die flauwekul, he?


Want… kijk, direct na de bananenmuffins komen we op nummer 4 uit bij de Varkentjes in de Moddertaart. De tegenhanger van de gezonde muffin! Dit was de verjaardagstaart voor dochter Zus en het was een plezier om te maken. Ook vrij simpel trouwens, ook al ziet hij er niet simpel uit..


Deconstructed Eton Mess, nagemaakt van een dessert dat ik kocht in Londen bij de M&S, staat op 3. Ik vind het nog steeds een plaatje…


En op nummer 2 staat een vlug zaterdagavondreceptje: pitabroodjes met paprikakip en bacon. Ja okee, bomvol smaak, lekker zoutig. Dit volg ik wel.


Maar dan die nummer 1: Kipgehaktballetjes met currysaus en rijst



Ja, het is lekker, maar ook een beetje vreemd: gehakte kip wordt gemengd met onder andere kerrie en camembert, en dat wordt opgediend in een saus van kokosmelk en tomaat. Het heeft wel iets weg van een Tikka Masala, maar dan met die rare indringer (camembert) erbij. De kaas werkt wel: het geeft een apart umami-smaakje dat je niet verwacht. Maar of dit nou perse zoveel lekkerder is dan (en ik pak er nu een paar bij uit de middenmoot): 


Eccles cakes met potted stilton van Heston Blumenthal (katzwijm…)


Pasta puttanesca (iets koken voor je nieuwe liefde/collega/vrienden? Dit dan dus!)


Pasta carbonara met snijbonen (okee, bij deze direct op de boodschappenlijst gezet voor dit weekend)


Caesar Salad


Franse bonenstoof met gehaktballetjes en zwarte bessenjam…. (jeetje, ik had wel een favoriet bord in die dagen zeg)

Zo, dat was het weer voor dit jaar… Op naar 2015.





28 december 2014

De minst bekeken recepten van 2014

Ha, mijn favoriete blog van het jaar! Welke recepten bleven onderaan de statistieken hangen? Wat vonden jullie de beroerdste blogs dit jaar? Ik moet zeggen dat ik de meest recente recepten even in de luwte heb gehouden, omdat die recht hebben op wat meer exposure, maar dit waren de slechtst scorende happen van het jaar. Hadden jullie gelijk?



Okee, niet zo belangrijk. Het ging om een gesponsorde blog, maar ik moest en zou er nog iets van mezelf aan toevoegen, namelijk het Zweedse recept voor de bekende mosterd-dillesaus. En ja, die ken je vast als je wel eens gravad lax heb gegeten (lijkt op gerookte zalm, maar het is feitelijk rauwe, gemarineerde zalm). Maar goed, je kunt de saus ook kant-en-klaar bij de IKEA kopen.

Ook niet verwonderlijk, want gedroogde vis is niet bepaald bekend in Nederland. Maar die kleine ‘poffertjes’ met stokvis zijn echt fantastisch.

Rijst met linzen is een klassieker, jongens. En die status heeft het echt niet zomaar bereikt. Maar ondanks dat peulvruchten steeds meer uit het verdomhoekje komen, blijven we linzen zien als geitenwollensokkenvoer. Soms terecht, soms niet.

Wat? Op 4? Deze soep moet je NU op de boodschappenlijst zetten!

Ik schreef op Facebook: “Die soep kan me niet zo schelen, maar de bannock zou iedereen in zijn kookrepertoire moeten hebben!” En zo is het maar net.

6. Tip de Muissoep (wortel-kaassoep)


Even een grapje tussendoor om het koken voor kinderen wat te illustreren. Het was best een leuk soepje, maar een restaurantstatus zal het niet halen, nee.

Dit was een zaterdagavondhap en best geslaagd. De balletjes doen een beetje kroketterig aan: zacht van binnen met een knapperig korstje. Ik sta er nog steeds achter.

Nou ja….! Hebben jullie nu echt alle goede recepten genegeerd? Voor deze taco’s kan je mij dus wakker maken. Die salsa is echt goed voor van alles. Zo gaat het ook briljant samen met gebakken zalm. Maar met zoute, gebakken halloumi in een krakende taco… Ah!

Ik raak teleurgesteld nu… Als er iets het perfecte ‘verstop-recept’ is, dan is dit het wel. Pompoen? Waar dan? Dit zijn lekkere kruidige pannenkoekjes, die heel rap op zijn.

Nee? Nou, dan moet je het zelf maar weten. Maar als je straks in januari groenvoer wil eten om decemberkilo’s kwijt te raken, denk dan nog eens aan deze dressing die al je blaadjes sla tot leven zal wekken! :)




9 december 2014

Kerstmenu 2014


Daar is ie dan! Het Eerst Koken kerstmenu. Ik had al maanden lang (jaha, foodblogger…) een retro kerstmenu in mijn hoofd met ouderwetse klassiekers. Gedurende de maanden kwam er weliswaar van alles bij, ook vegetarische recepten natuurlijk, en zelfs ook nog wat veganistische aanpassingen. Ik hou het kort, ik weet dat jullie druk bezet zijn deze dagen. Kook ze en fijne feestdagen!

De linkjes naar de recepten zijn verwerkt in de teksten!

Hapje vooraf (vegan):


Deze frisse/zoete/pittige salsa (zonder de halloumi van dat recept) heeft zoveel smaken in zich dat het me nog nooit heeft verveeld. Hier gewoon simpel met tortillachips.

Voorgerechten:
Burrata met citroen, rode peper en munt


Burrata is een bol mozzarella, gevuld met stukjes mozzarella en room. Bij Jamie Oliver at ik het ooit; een opengescheurde bol waar de room dik vloeibaar uit kwam lopen. De vulling leek wel een zachte mascarpone en ik was in de mozzarellahemel aanbeland. AH verkoopt verse burrata, maar deze valt me erg tegen. De vulling bestaat uit veel (ongeklopte) room, welke eruit loopt zodra je erin snijdt. Daarna zit je met gewone mozzarella in een plas slagroom: niet chique. Zeker niet voor de kerst. En het is niet eens de beste mozzarella die ze hebben. Dus tenzij je aan echt goede burrata kan komen via een traiteur of goede kaasboer, neem dan de duurste buffelmozzarella van de AH (serieus ook hemels: vol van smaak en romig) en doe daarmee wat Jamie ook zou doen: scheur de bol met je handen in 4 stukken, rasp er wat schil van een biologische citroen overheen, met daarbij een kneepje citroensap, een sliertje goede, grassige olijfolie, wat ringetjes verse rode peper en fijngehakte munt of basilicum. Meer heb je niet nodig. Een probleem kan de hoeveelheid zijn. Een hele bol mozzarella is voor een kerstmenu vast iets te veel. Snijd de bollen dan in dikke plakken en verdeel ze over de borden. 2/3 bol per persoon mag dan toch wel. O ja, en serveer het vooral niet ijskoud uit de koelkast; laat die mozzarella maar even een beetje op kamertemperatuur komen.

Avocadomayo met gedroogde kerstomaatjes


De tomaten maak je prima een dag van tevoren en de avocadomayo roer je in een oogwenk samen. Voor een vegan versie kan je de avocadomayo vervangen met een milde, gewone guacamole. Het recept vind je hier.

Klassieke ossenstaartsoep


Een klassieker. Vergeet beslist de drank erin niet, want dat maakt je soep pas echt af. Serveer er iets kleins bij zoals groot uitgevallen gougeres (zoals hier op de foto), een crostini met zelfgemaakte paddenstoelentapenade, of een zelfgemaakt, gewoon soesje, eventueel gevuld met een stukje pate. 
De soep is natuurlijk perfect van tevoren te maken, zodat je hem alleen even moet doorwarmen. Voeg ook dan pas de drank toe.

Klassieke zalmmousse


Nog zoiets wat je van tevoren kan maken. Je hoeft de mousse alleen nog op een bordje te storten of je serveert ze gewoon in mooie kommetjes of glaasjes. Maak er desnoods een old-school zalmbonbon van door over je bolletje mousse nog een plakje gerookte zalm te draperen. Duur, maar elke cent waard, is de rode sockeye zalm, welke in het wild wordt gevangen. Wilde zalm is veel droger en niet zo vet als kweekzalm meestal is. Serveer er dan alleen nog wat sneetjes geroosterd brood bij. Je kunt ook je eigen melbatoast maken van bijvoorbeeld stokbrood: snijd het in heel dunne plakjes en rooster ze in een niet te hete oven totdat ze knapperig zijn.

Garnalenbisque


Wil je chique doen met de kerst? Zet de lege soepborden dan alvast op tafel met een klein hoopje grijze garnalen in het midden. Schenk de hete bouillon er aan tafel op (heb je nog een mooie kan staan?) en giet er een sliertje ongeklopte slagroom op. Wanneer je die room er in de keuken al op zou gieten en er dan mee naar de tafel loopt, zal de room na drie stappen zijn vermengd met de soep. Niet doen dus. Een schepje geklopte slagroom kan trouwens ook, maar klop die lobbig en niet helemaal stijf. En je zoet hem natuurlijk niet.

Roquefort quenelles met geroosterde druiven


Een blauwe kaas gemengd met roomkaas doet het geweldig naast geroosterde blauwe druiven, die intenser van smaak worden doordat ze een beetje worden uitgedroogd in de oven. Geef er wat geroosterd brood bij.

Hoofdgerechten:

Varkenshaas ingesmeerd met zelfgemaakte chunky pesto, omwikkeld met parmaham



Een allemansvriend met vertrouwde smaken, maar apart genoeg om met kerst op tafel te komen. Maak er wel het beste van: de pesto maal je zelf, zodat je niet alleen de beste ingrediënten kan gebruiken, maar zodat je hem ook vrij grof kan houden. Het ziet er mooier uit en geeft wat meer structuur. Nadeel van dit recept is dat het gesneden en opgemaakt op een schaal aan tafel moet verschijnen, dus je moet er wat laatste aandacht aan besteden. Zorg desnoods dat de bijgerechten niet meer teveel handelingen nodig hebben, om keukenstress te verkomen. Aardappels uit de oven (hieronder) bijvoorbeeld hoeven alleen maar in een schaal te worden geschept. Scheelt toch weer.

Kip in mosterdsaus in een-persoonspannetjes


Niet iedereen heeft behoefte aan gevulde patrijs, knolselderij-pommes duchesse (hoewel…) en andere hoogstandjes. Deze klassieker van Julia Child is een ongecompliceerde, maar heerlijke bistro-traktatie. Met wat goed gebakken friet (zei iemand daar Vlaamse frieten?) en sperzieboontjes met een spekje erbij kan je er prima mee voor de dag komen. Voor een iets specialer effect kan je de kip opdienen in kleine een-persoons pannetjes. Overigens kan je de kip ook vervangen met blokjes varkenshaas.

Spanakopita driehoekjes met peterselie-citroen saus, gepofte knoflooksaus en tomatensalsa, op rucola (ook vegan)



Spanakopita is de bekende Griekse hartige taart van filodeeg met spinazie en feta, maar hier wordt het iets specialer door er een soort hapjes van te maken. Natuurlijk met lekkere sausjes erbij, die elk flink wat smaak geven. De peterseliesaus is een zuur smaakbommetje, de knoflooksaus is romig met een milde knoflooksmaak, en de tomatensalsa maakt het iets frisser. Samen met wat peperige rucola als ondergrondje heb je niet meer nodig.

Overigens is het met alle gemak veganistisch te maken, waarbij je de feta moet vervangen. Gewoon weglaten is geen goede optie, want daar wordt de spanakopita wat saai van, maar je zou in plaats van de kaas geschaafde of grof gehakte amandelen kunnen gebruiken. Ook de knoflooksaus moet worden vervangen: om een zelfde soort romige saus te maken kan je bijvoorbeeld denken aan allerlei spannende hummus-soorten (avocado hummus, bietenhummus of gepofte knoflookhummus) of je maakt de knoflooksaus op basis van ‘silken tofu’ in plaats van mayonaise en zure room, maar dan wel met wat citroensap en mosterd erbij.

Broccoli met gepofte knoflookboter


Erg makkelijk in de (voor)bereiding!

Aardappels uit de oven



Een goed gebakken aardappel is lastiger dan je zou verwachten. Maar met dit recept komt dat helemaal goed.

Nagerechten:
Panna cotta met homemade advocaat



Het zou bijna het bekende glaasje advocaat met slagroom kunnen zijn, maar de slagroom is hier omgezet in een puddinkje. De zelfgemaakte advocaat eronder is een stuk sterker dan die uit de winkel, maar daardoor ook veel lekkerder. Trouwens, in de link vindt je ook weer een andere link voor dit pareltje (deconstructed Eton Mess):


Karamelsaus met mascarpone



Zo simpel, deze dikke room in karamelsaus, maar je kunt mij ervoor wakker maken. Kleine porties maken, want het is erg machtig! Je kunt dit ook mooi in shotglaasjes maken. Of als klein onderdeel van een grand dessert?

Chocolade Desserttaartje (vegan)



Ziet dit er niet prachtig uit? En hij is nog lekker ook. Zelfs behoorlijk licht!


Veel kookplezier deze kerst! Eerst Koken laat jullie even achter met dit menu en is er weer direct na de kerst voor de jaarlijkse terugblik op de 10 grootste successen en miskleunen.




6 december 2014

Roquefort quenelles met druiven


Kom, nog iets voor de kerst: een voorgerecht dat helemaal van tevoren is voor te bereiden, dus je hoeft het voor het diner alleen nog op een bordje te draperen.

Voor wie graag nog even nakijkt hoe je een quenelle maakt, de Allerhande heeft een filmpje op You Tube staan.

Roquefort quenelles met druiven
recept voor 6 personen:

quenelles:
200 gr roomkaas (zoals Philadelphia)
120 gr roquefort
snuf zout
een paar eetlepels geschaafde amandelen

Blender/mix de kazen en zout samen (het moet mooi glad worden) en laat het opstijven in de koelkast. Vorm quenelles met twee eetlepels en rol door amandelschaafsel.

geroosterde druiven
500 gr blauwe druiven
een theelepel olijfolie
handje gehakte peterselie
stukje parmezaan, in grote flinters geschaafd
zout en peper
eventueel pijnboompitten


Schud de druiven om met de olie (niet meer toevoegen; te vet is niet lekker). Leg de druiven in een ovenschaal, in een enkele laag. Bak ze ongeveer 40 minuten op 220 graden (200 graden hetelucht). Ze moeten dan iets gerimpeld zijn en in de schaal ligt wat druivensap. Laat ze afkoelen en serveer ze op kamertemperatuur.

verder rucola voor erbij en sneetjes stokbrood

Leg een quenelle op een bord, schep er wat druiven bij, samen met een beetje rucola. Serveer met stokbrood.




4 december 2014

Donald Duck Winactie


*** de actie is nu gesloten. Kleine Chef heeft blind 5 inzendingen uitgekozen. Zij ontvangen mail of een Facebook-bericht ***

Even iets leuks tussendoor. Op 12 december zal er een editie van de Donald Duck verschijnen waarin een strip staat over Herman den Blijker (in het blad heet hij ‘Herman den Blikvoer’). Herman zal in het blad koken met vergeten groente voor een groepje arme kinderen.  In het echt zal hij die dag trouwens ook met kinderen gaan koken. Meer weet ik ook nog niet hoor. Maar er werd mij gevraagd of ik 5 exemplaren aan jullie wilde uitdelen. Nou, dat wil ik wel.

Wil je een Herman den Blikvoer-editie in je brievenbus krijgen? Stuur mij dan even een simpel mailtje vóór 8 december OF laat een berichtje achter op Facebook in mijn Donald Duck-berichtje. Ik zal Kleine Chef dan vragen om daar vijf mailtjes/berichtjes uit te kiezen. Wanneer je wint, zal ik je naar je adres vragen.
emailadres: eerstkoken @ hotmail.com (Ik wil geen spam, dus plak dit adres weer even aan elkaar) :)

2 december 2014

Pannacotta met zelfgemaakte advocaat en meringue


Rare meisjes/jongens, die foodbloggers... Die denken in de zomer al na over de kerst. Zo maakte ik hartje zomer een nieuwe foto voor de ossenstaartsoep, en deze pannacotta stond toen ook al tafel. Gewoon, omdat ik het idee had, en omdat ik wist dat ik het voor de kerst zou bewaren. Zo kwam het dat ik al in juli sterretjes zat te knippen om het geheel op te luisteren.

Ik heb een zwak voor Eton Mess (aardbeien, meringue en slagroom), maar ook voor advocaat met slagroom. Dit recept is daar een combinatie van. Eerst was er het idee voor advocaat met pannacotta (slagroompudding) en daar lag toen al snel een portie meringue op. Om met Cas Spijkers te spreken: voila!


Pannacotta met zelfgemaakte advocaat en meringue
recept voor 6 kleine porties (van 1 dl dessert per persoon)

nodig:

Zelfgemaakte advocaat – zie recept (als je wilt koop je advocaat, maar laat die vieze Zwarte Kip toch staan. Daar kan je namelijk je lepel rechtop in laten staan. Die van de Lidl is trouwens wel uitstekend)

Meringuestokjes – zie recept en volg dat met 3 eiwitten en 150 gram suiker. Spuit met een spuitzak met smal spuitmondje of een stevige diepvrieszak met een klein puntje eraf geknipt lange strepen op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak de meringue volgens recept tot ze knapperig en door en door droog zijn. Je kunt het na een uurtje bekijken, maar laat ze vooral in de oven liggen tot ze helemaal krokant zijn. Breek ze daarna in korte stukjes. Bewaar ze luchtdicht. Kan prima een dag van tevoren worden gemaakt.


Pannacotta
200 ml slagroom
120 ml (volle) melk
30 gr suiker
2 blaadjes gelatine
½ vanillestokje, in de lengte doorgesneden

Week de gelatine in een kom koud water. Verhit de rest van de ingrediënten tot bijna kokend en laat het 5 tot 10 minuten trekken. Verwijder daarna het vanillestokje, schraap het merg eruit en voeg het merg toe aan de melk. Het stokje kan weg. Roer de gelatine erdoor. Laat de room iets afkoelen. Klop er niet teveel met een garde in, omdat je dan teveel luchtbelletjes krijgt.

Schenk wat advocaat in een glaasje. Schenk dan de lauwe (niet te heet, maar zeker ook nog niet te lobbig geworden) pannacotta op de advocaat. Dat gaat het beste door een theelepel vlak boven de advocaat te houden en daar de pannacotta op te gieten, zodat je geen kraters in de advocaat giet. Laat het zeker drie uur afgedekt opstijven in de koelkast.

Wanneer je klaar bent om ze te serveren leg je nog wat meringuestokjes erop. Trouwens (en dat zegt ze nu pas) van die leuke bolletjes meringue, zoals bij dit recept van Deconstructed Eton Mess, kan natuurlijk ook.