Waar de rest bleef, wilde Meneer weten, toen de laatste
pannenkoek van de stapel het stapeltje werd gepakt.
“Ach man, je hebt toch genoeg,” zei ik. En ook: “Honger
kunnen jullie niet hebben.”
“Nee, maar dat was het punt niet…” vond hij. De
pannenkoeken werden lekker bevonden en het hongerige volk eiste meer. De
volgende keer maak ik er wel wat meer appelcompote bij… (de jongste dochter
wist nog niet hoe je dat maakt, maar u wel, toch? Appels schillen; in blokjes
in de pan en met een scheutje water erbij gaar koken, tot het uit elkaar valt.
Ik deed er geen suiker bij, want juist een wat zurige appel is lekker bij een
hartig gerecht en we aten er tenslotte ook al wat stroop bij. Houd hem ook lekker
grof, met stukjes!)
Andijviepannenkoeken
met kaas en stroop
recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen – maakt 7 a 8
pannenkoeken
olijfolie om te bakken
500 gr fijngesneden andijvie (als je kant-en-klaar koopt;
meestal ligt er grof- en fijngesneden andijvie in zakken)
1 grote teen knoflook, fijn gesnipperd
300 gr bloem
600 ml melk
3 eieren (L) of 4 eieren (M)
zout, peper en een snuf chilivlokjes (of een klein likje
sambal…)
150 gr geraspte oude kaas
Voor erbij:
stroop
appelcompote of appelmoes
Pak er een koekenpan of hapjespan bij en verhit een
eetlepel olie. Bak daarin de gesneden andijvie tot het slinkt; misschien moet
dat in twee porties, hoewel het waarschijnlijk wel in een grote hapjespan moet
passen. Laat de knoflook in de laatste minuut even mee bakken. Komt er veel
water uit de andijvie? Doe het dan in een vergiet en laat het uitlekken.
Misschien moet je het zelfs wat uitknijpen. Bij mij hoefde dat allemaal niet
trouwens. Ik kieperde het in een kom om iets af te koelen en ging door met het
beslag:
Klop een beslag van de bloem, eieren, melk, zout, peper
en chilivlokjes. Meng daar de kaas en de iets afgekoelde andijvie door.
Verhit 1 of 2 koekenpannen en doe er weer een beetje olie
in. Bak daar de pannenkoeken in. En denk nu niet ‘flensjes’, want dat gaat niet
met zo’n gevuld beslag. Het worden kloeke pannenkoeken. Maar als je wat beslag
in de pan schept, moet je het wel even goed verspreiden in de pan. Dat gaat
prima met de bolle kant van een grote soeplepel ofzo (waarmee je het er ook in
schept…)
Desnoods even warm houden in een lauwe oven van 100
graden tot alles klaar is.
Naschrift: ik zit dit recept een uur na het eten even in
te typen en de kinderen komen nu stuk voor stuk boterhammen bij me halen, want
‘ze hebben honger’. Ik vind dat ze overdrijven, maar ik wilde het jullie toch
even laten weten… Verdere inschattingen voor jullie thuissituatie laat ik aan
jullie over!