2 december 2018

Bietjes met vermout


Als je nog een bijgerecht voor de kerst moet hebben, zoek niet verder! Dit recept van Yvette van Boven stond een tijdje geleden in de Volkskrant en is meer dan geweldig. Niet light en niet snel, maar wel zo lekker dat je dat pond bietjes met liefde in je eentje opeet.

Bietjes met vermout
Bron: Yvette van Boven in de Volkskrant

500 gr rauwe, rode bieten
70 gr roomboter
2 a 3 sjalotten, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
2 tl verse tijm of een ruime tl gedroogde tijm
125 ml rode vermout
zout en peper

Schil de bieten en snijd ze met een mandoline of keukenmachine in dunne plakken van zo’n 1,5 mm. Vet een ovenvorm licht in met wat olie of boter en leg de plakjes biet overlappend en in mooie cirkels (als een roos) in de vorm.

Verhit de oven op 200 graden (of 180 graden hetelucht, maar conventioneel heeft hier wel de voorkeur).

Smelt de boter in een pannetje en voeg de sjalotten, knoflook en tijm toe. Laat de ui op laag vuur zacht worden. Voeg dan de vermout toe en breng het op smaak met zout en peper. Breng het aan de kook en schenk het dan direct op de bieten, zodat alle plakjes bedekt zijn. Verdeel de uisnippers mooi over de bietjes. Dek de vorm af met aluminiumfolie en zet hem in de oven. Bak het 45 minuten, haal het folie eraf en bak het nogmaals 30 minuten.

Ik verkruimelde er na het bakken ook nog wat stilton over en dat was erg lekker. Ik denk dat je er ook goed (na het bakken uiteraard) een grote pluk rucola op kan leggen.1 opmerking:

YvV zei

Deze bewaar ik! Volgende week hebben we weer bieten.