9 december 2018

Visnuggets – het alternatief voor vissticks


…of visballetjes, zoals wij thuis zeggen, maar nuggets spreekt toch wat meer tot de verbeelding. Mijn kinderen zullen wel niet de enige zijn die pure vis een wat moeilijk gerecht vinden, hoewel ze het in de vorm van vissticks wel lekker vinden. Maar als je een paar witte boterhammen door de vis draait, maak je een mild balletje dat de kinderen ook graag lusten. Bovendien maak ik ze in de oven, dus de hoeveelheid olie blijft ook nog eens beperkt. Je hebt wel een keukenmachine nodig, want je moet de vis heel fijn malen.

En ze zijn ook nog eens op allerlei manieren in te zetten, want je kunt ze elke smaak geven. Kijk, ik heb ze ook wel eens gemaakt met watermeloen en een Thaise dressing:


Visnuggets
28 balletjes ter grootte van een walnoot

1 middelgrote ui, in stukken
3 grote witte boterhammen, gewoon met korst (ongeveer 100 gr)
500 gr diepvries-vis (ik gebruik koolvis en zalm omdat dat zo mooi kleurt, maar alleen koolvis kan ook), ontdooid
1 ei (M of L)
smaakmakers naar keuze (zie onder)
1 tl zout en eventueel peper
scheutje (olijf)olie

De smaakmakers pas je aan aan het menu: verse kruiden zijn altijd een goed idee, maar denk ook aan mosterd, een opgehoopte eetlepel rode of groene pesto, gesnipperde knoflook, geraspte citroenschil, kerriepoeder, sambal, gember, thaise currypasta, etc… Dus niet alles he? Even één of twee lekkere smaken uitkiezen.

Pak de keukenmachine erbij (misschien dat je er ook komt met wat geduld en een fatsoenlijke staafmixer, maar dat zal wel lastiger gaan. Snijd dan in ieder geval alles eerst in kleine stukjes!): vermaal de ui en het brood. Knijp de ontdooide vis goed uit – het zal je nog verbazen hoeveel water eruit komt. Voeg dan alles toe aan de kom van de keukenmachine en maal het tot een fijne puree zonder stukjes. Verse kruiden pas daarna toevoegen, zodat ze mooi blijven.
Zet dit nu even koud weg en draai er daarna balletjes zo groot als een walnoot van. Leg ze op een bakplaat, bekleed met bakpapier en besprenkel het met wat (olijf)olie. Verwarm de oven ondertussen op 200 graden hetelucht en bak ze gedurende 15 a 20 minuten of tot ze bruin bakken. Keer ze halverwege.


1 opmerking:

Inspinration zei

Super, verse vis gaat er hier best in, maar ik vind zelf diepvries vis zo droog, dit ga ik proberen!