Nou, die visballetjes van de vorige blogpost zijn een hit
bij ons thuis. Ik heb ze nu al meerdere keren gemaakt in allerlei verschillende
smaken. Rode pesto is lekker, met geraspte gember en chilipeper ook, en
helemaal goed waren de balletjes hieronder, die in een Thais kokosbadje lagen
met sperziebonen. De curry heeft een dunne saus, die je op of bij je rijst eet,
met de balletjes uit de oven ernaast. Ik vond dit een erg geslaagd recept!
Het origineel gebruikt kokosroom wat dikker is als
kokosmelk (het is de dikke melk die vaak bovenop drijft bij de betere
blikken/pakken kokosmelk). Maar je kunt ook gewoon kokosmelk gebruiken. Ik heb
beide geprobeerd en vond er niet een groot verschil in zitten. De saus wordt
namelijk toch behoorlijk verdund met kippenbouillon.
En dan nog even over de verse limoenblaadjes. Dat koop je
in een fatsoenlijk gesorteerde toko in de vriezer (hier zijn dat wel 100
blaadjes in een zak, maar je kunt het heel lang in je eigen vriezer bewaren).
Ik denk niet dat je überhaupt de moeite hoeft te doen om uit te kijken naar
stoffige, gedroogde blaadjes zonder smaak. Laat het hele recept dan maar
zitten. Limoenblad is erg bepalend. Als je het gebruikt, weet je waarom – het
heeft een sterke, frisse geur van citronella.
Citroengras mag tegenwoordig ook geen obstakel meer zijn. Zelfs de
Lidl verkoopt ze in een zakje waar een paar
stengels in zitten. Wat je niet gebruikt doe je gewoon (in hele stengels) in de vriezer en je
kunt het de volgende keer zo vanuit de vriezer toevoegen aan een gerecht. Tenslotte hoef je de stengels in de meeste recepten alleen maar te kneuzen en dan maakt het niet zo veel uit of het uit de vriezer komt.
Thaise curry met
sperziebonen en visballetjes
Gebaseerd op een recept van Gourmet Traveller
800 ml kippenbouillon (van 1 tablet voor 500 ml)
250 ml kokosmelk (een pakje van GoTan)
ongeveer 6 limoenblaadjes
1 stengel citroengras, in 3 stukken
1 pakje Fairtrade Thaise Gele
Currypasta van 70 gr (of een ander merk, maar ik ben erg tevreden over deze curry)
1 el tamarindepuree
2 el vissaus
2 el oestersaus
1 el suiker
500 – 600 gr sperziebonen, in stukjes van 3 cm (gebroken
boontjes uit de diepvries zijn ook prima)
sap van twee mandarijnen
zout naar smaak
optioneel: een handvol gehakte Thais basilicum
verder nodig:
verder nodig:
serveren met rijst
en visballetjes, welke je maakt
volgens dit recept. Ik gebruikte 600 gr koolvisfilet uit de vriezer en
bracht het op smaak met 1 volle theelepel van de currypasta uit het curryrecept hierboven.
Maak eerst het deeg voor de visballetjes en zet dat koud weg.
Doe de bouillon, kokosmelk of –room, limoenblaadjes en
citroengras in een grote kookpan (of een grote hapjespan) en breng dit aan de
kook. Voeg de currypasta toe (ik haalde er iets vanaf voor de visballetjes en
voegde de rest toe aan de curry), samen met de tamarindepuree, vissaus,
oestersaus en suiker. Even roeren en dan ook de sperziebonen toevoegen. Breng
weer aan de kook en laat het dan zonder deksel rustig koken tot de bonen gaar
zijn (tien minuten voor diepvriesboontjes, wat langer voor verse boontjes.)
Breng het tenslotte op smaak met zout (ik vond het niet
nodig – de sauzen bevatten ook al zout) en roer het mandarijnensap erdoor.
Ondertussen rijst koken en de visballetjes maken en bakken in
de oven volgens het recept in de link als boven (de balletjes doen er 20 minuten over, dus wanneer je die de oven in schuift
begin je direct met de curry en daarna de rijst). De saus blijft een soort dunne
bouillon, dat is de bedoeling. Je schept het op of bij de rijst op je bord.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten