20 augustus 2019

Salade 'balletje pinda' (met noedels en pindadressing)Na enkele uren in de auto te hebben gezeten kwamen we tijdens de hittegolf terug van vakantie. Buiten de auto (mét airco) schommelde de temperatuur weer rond de veertig graden en zuchtend zette ik mij aan de taak van auto leeghalen en ijsjes uitdelen. En dan moest er ook nog eten op tafel komen. Ik stelde een vloeibaar avondmaal voor, maar men wenste zowaar echt eten, graag met groenvoer. Ik sleepte me naar de Plus supermarkt en daar, in het kant-en-klaarvak wat verder nogal onbekend terrein is, werd ik geroepen door een salade die ‘balletje pinda’ heette. Nou, ik werd prettig verrast; het was een lekkere salade en de rest van de familie zat uit mijn plastic bak te snoepen, terwijl ze zelf ook kant-en-klare lekkernijen hadden, hoor. Maar ja, de culinaire snob in mij vond dat ik deze salade zelf ook kon maken en vast beter, want met minder ingrediënten. En voilà:


Salade balletje pinda
Voor 4 personen

400 gr gemengde groente, zoals gesneden andijvie, Chinese kool en radicchio (nee, geen sla)
½ komkommer, in plakjes
200 gr wortel, in julienne
400 gr kant-en-klare vegetarische (groente)balletjes of gewone gehaktballetjes
200 gr noedels (van die woknoedels zijn prima)
1 kleine el gemalen kurkuma (om de noedels geel te kleuren)
4 eieren, hard gekookt, in partjes
50 gr gefruite uitjes
25 gr sesamzaad
25 gr geroosterde kokos

Pindadressing (voor 175 ml – Meneer vond het te weinig en wilde meer dressing. Wie daar ook van houdt maakt de helft meer):
60 ml water
75 gr pindakaas
2 el ketjap manis (=30 ml)
1 klein teentje knoflook, heel fijn gehakt
1 tl azijn
½ tl gemalen koriander

De salade wordt volledig gekoeld geserveerd, dus je moet even wat voorbereiden: alle groente snijden, de balletjes even opbakken in wat olie, eieren koken en in partjes snijden, en de noedels koken. Dat laatste doe je in 1,5 liter water met 1 krappe eetlepel kurkuma in het kookwater – daar worden de noedels mooi geel van. Na het koken afspoelen met koud water en koud wegzetten. Even een tip; spoel de pan en gootsteen direct goed af, want de kurkuma vlekt enorm. Plakken de noedels aan elkaar na het bewaren? Voeg wat water toe aan de noedels en trek ze met je handen weer uit elkaar.

Doe de gefruite uitjes, kokosnoot en sesamzaad in een pan en verhit dit kort en tot het lekker ruikt. Haal het daarna uit de pan en houd apart.

Voor de dressing meng je alles simpelweg samen. Bewaar alles in de koelkast tot je gaat eten. Serveer de noedels met daarop een pluk groenvoer, een gekookt ei, een paar balletjes, de dressing en wat van de gefruite uitjes.1 opmerking:

Airfryer zei

Super lekker gerecht geworden, hartelijk dank.