11 augustus 2019

Pasta met geroosterde broccoli en tahiniHé, alweer een pasta met broccoli en tahin? Wat origineel… Toch is deze toch echt totaal anders. Het vorige recept ging over Chinese noedels en deze is Italiaans met tomatensaus, geroosterde broccoli, hazelnoten en tahini. Die tahin-dressing is een klassieker. Je maakt het met citroensap en knoflook.

Pasta met geroosterde broccoli en tahini
veganistisch recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen

350 gr pasta naar keuze, maar iets waar de saus in kan lopen is lekker
500 ml passata (gezeefde tomaten)
5 grote tenen knoflook, heel
olijfolie
800 – 900 gr broccoli, in (grote) roosjes
100 gr blanke hazelnoten

Tahini dressing:
100 gr tahin (sesampasta) – Ik gebruikte die van Al’fez
75 ml vers citroensap
Zout en peper naar smaak

Het is de bedoeling dat je de knoflook poft, maar dat duurt even. Als je dat doet, zou ik direct een hele bol nemen. Er is ook een andere route en dat is konfijten, wat sneller gaat:

Recept voor de gepofte knoflook:
Verwarm de oven voor op 150 graden (130 graden hetelucht). Haal de teentjes van de knoflook een beetje los en leg de hele bol op een stuk aluminiumfolie. Pellen hoeft niet. Doe er een scheutje olijfolie en iets zout bij. Vouw het pakketje losjes dicht. Knijp de bovenkant samen zodat het helemaal gesloten is. Leg het in de oven en pof het in 60 minuten gaar. Laat de teentjes daarna iets afkoelen en knijp de pulp uit de schilletjes.

Of… gekonfijte knoflook:
Doe 100 ml olijfolie in een kookpannetje, samen met de gepelde, maar ongesneden, knoflook. De knoflook moet onder de olie staan. Verhit dit zachtjes gedurende 10 minuten of tot de knoflook zacht is en lichtbruin van kleur. Haal de knoflook eruit en bewaar de olie. Je kunt de olie verder gebruiken om in te bakken etc. Bewaar de olie in de koelkast en maak het binnen een week op.

En als je echt geen geduld of zin hebt, dan neem je gewoon twee tenen knoflook: eentje om kort te fruiten voor de tomatensaus en een kleine teen rauw en gesnipperd voor de dressing.

Hoe dan ook, ik ga maar even uit van 5 gepofte tenen knoflook: doe die in een kleine pan, laat even kort fruiten en schenk de gezeefde tomaten erbij. Breng op smaak met zout en peper. Als je het hebt staan kan er eventueel een sliertje wijn bij of een scheutje balsamico, maar het hoeft niet per se. Laat dit even pruttelen met een deksel erop.

Ondertussen de hazelnoten roosteren in de oven: verwarm die voor op 180 graden (170 graden hetelucht) en leg ze er 10 minuten in, op een bakplaat. Dan alles eruit halen en oven verder opwarmen naar 220 graden (200 graden hetelucht) voor de broccoli. Leg deze ook op een bakplaat , besprenkel met wat olie en rooster ze in ongeveer een kwartier enigszins bruin en gaar.

Tenslotte de dressing: gewoon alles mengen. Je zult zien dat de tahini heel dik wordt zodra het citroensap erbij gaat, maar je kunt gewoon water toevoegen tot het een schenkbare (dikke) dressing is.

Meng de pasta met de tomatensaus, serveer de broccoli erop en daarover de tahindressing.4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi, knoflook poffen doen wij als volgt: tien of zoveel je wilt bollen knoflook individueel strak in aluminiumfolie wikkelen. Op een bakplaat in een hete oven leggen (na een ovenschotel bijvoorbeeld). De volgende ochtend de bollen in een goed afsluitbare doos in de koelkast doen. Je kan hier weken, maanden mee vooruit! Groet Nicolet

Eerst Koken zei

Hi Nicolet! Blijft dat goed? Zet je ze niet onder olie ofzo?

Anoniem zei

Ja, blijft prima wanneer je de hele bol strak in de folie gewikkeld in een goede doos doet. Er hoeft echt niets bij. Wij hebben altijd 1 losse opengemaakte bol in een apart afsluitbaar bakje, daar gebruiken we dan telkens een of meer teentjes van voor in dressings, door salades, in de falafel en zo voort. Is vaak veel lekkerder dan een rauwe teen. Het is een geval kleine moeite, groot plezier! Gr Nicolet

Eerst Koken zei

hm... of je zou de teentjes los kunnen invriezen. Tenslotte is een enkel teentje zo ontdooid. In ieder geval bedankt voor de tip!