Een beetje tegenwicht voor alle zware desserts. Vooral
met de kerstdagen zie ik toetjes van tot wel 1000 calorieën per stuk langs
komen (denk nu chocolade-truffeltaarten met mascarpone erin en je zoekt in de
juiste hoek) en het lijkt me gewoon misdadig om dat nog na een 4 gangen menu op
tafel te zetten. Dit dessert is dan een stuk vriendelijker met ongeveer 225 calorieën
per persoon. Het is simpel te maken en het is dan wel minder spectaculair dan
een truffeltaart, maar je kunt het natuurlijk wel wat opvrolijken met een
paarse macaron of, vooruit dan maar, een goede toef slagroom. Een snuf kaneel
misstaat daar trouwens niet op. Of wat witte chocoladeschaafsel. Of wat
zilveren parels (bakversieringen). Of eh… nou ja, daar valt best wat van te
maken, toch?
Overigens maakte ik dit recept omdat ik een vaste pudding
wilde maken zonder gelatine (want vegetarisch), met weinig vet en weinig
suiker. Overigens kan je ook uitwijken naar andere
fruitsoorten. Gepureerde mango lijkt me ook erg lekker.
Witte chocolade pudding met een bosbessensaus
voor 6 personen
vegetarisch recept van Eerst Koken
225 calorieën per persoon
2,5 afgestreken el maïzena (=1 el is 15 ml)
2 el suiker
snuf zout
500 ml volle melk
100 gr witte chocolade, in stukjes
scheutje vanille-extract of een zakje vanillesuiker i.p.v.
1 eetlepel suiker
Doe de maïzena, suiker en zout in een pan. Voeg de melk
toe en roer alles glad. Zet het op het fornuis en verhit de melk terwijl je
roert. Wanneer de melk na een minuut of tien dikker wordt kan je de chocolade
toevoegen. Haal de pan van het vuur en laat de chocolade in de melk smelten. Roer er nu nog het vanille-extract of
vanillesuiker door. In het geval van de suiker moet je het goed laten smelten.
Zorg dat er zes glaasjes klaar staan met daarin een
laagje van de fruitsaus (recept hieronder) en schep de pudding daar voorzichtig bovenop.
Zet de glaasjes zeker 4 uur in de koelkast om goed op te laten stijven.
Bosbessensaus:
200 gr bosbessen (uit de diepvries is prima)
50 gr suiker
2 el water
1 tl maïzena (5 ml) gemengd met een eetlepel water
Verwarm de bessen, suiker en het water in een kookpan en
kook het tot je de bessen kapot kunt drukken. Zeef de saus en doe het vocht
terug in de pan. Voeg de aangelengde maïzena toe en verwarm het tot het bindt. Laat het afkoelen.
1 opmerking:
Goed idee
Een reactie posten