5 april 2020

Shoarma van bloemkool met wraps



Ach, waar zouden we toch zijn zonder die brave bloemkool? Je kunt het zo gek niet bedenken of je kan het met bloemkool doen. Je kunt hem raspen en als rijst eten, in plakken snijden en bakken, of in roosjes roosteren. Je kunt er puree van maken of soep en zelfs salade. En qua smaken kan echt alles. Hij doet me een beetje denken aan mijn kat van vroeger, die ik bij het spelen eindeloos poppenkleertjes aandeed. Alles doorstond ze zwijgend: de bloemetjesjurkjes, de jasjes, het babyrompertje. En maar stil zitten en mooi zijn. :) 

Dit keer maakte ik er een shoarma-specerijenmengsel bij. Ik had nog kleine wraps liggen, maar je kunt het natuurlijk ook met pitabrood of met Turks brood eten.  


Shoarma van bloemkool

1 grote bloemkool (zeker 1 kilo aan schoongemaakt gewicht), verdeeld in roosjes van 2 happen groot

Voor het specerijenmengsel (Nb. Ik gebruik maatschepjes van 5 ml voor de theelepels en 15 ml voor de eetlepels):
1 grote of 2 kleinere tenen knoflook, gesnipperd
1 el korianderpoeder
1 el komijnpoeder
1 opgehoopte tl kardemompoeder
1 tl Cayenne- of chilipoeder of wat sambal oelek
2 tl gerookte paprikapoeder
2 tl zout
zwarte peper
2 el citroensap
3 el olijfolie

Kant-en-klare knoflooksaus
of zelfgemaakte yoghurt-knoflooksaus:
250 ml Griekse yoghurt
2 gesnipperde tenen knoflook
kneepje citroensap
zout en peper
handje gehakte munt, bieslook en/of peterselie

Verder erbij:
Kleine wraps of pitabrood, Turks brood, of zelf gebakken platbrood, etc
komkommer in dunne plakjes
(vegetarische) feta, verkruimeld
optioneel: hummus of deze tahinidressing (die laatste had ik):

Tahini dressing:
100 gr tahin (sesampasta)
75 ml vers citroensap
zout en peper naar smaak

Gewoon alles mengen. Je zult zien dat de tahini heel dik wordt zodra het citroensap erbij gaat, maar je kunt water toevoegen tot het een schenkbare (dikke) dressing is.

Verwarm de oven voor op 180 graden (of 170 graden hetelucht).

Meng alle ingrediënten voor het specerijenmengsel in een kom. Verdun het met een scheut water zodat het enigszins vloeibaar is; dan mengt het beter met de bloemkool.  Voeg de bloemkool toe aan de marinade en meng het goed door elkaar (eventueel gewoon met je handen, dat gaat toch het beste), zodat alles bedekt is met een laagje. Laat dit even staan.

Voor de yoghurtsaus meng je alles door elkaar.

Leg de bloemkool op een bakplaat (met bakpapier eronder) in een enkele laag. Doe daar nog een klein beetje olie overheen. Zet de bloemkool 40 minuten lang in de oven. Keer de stukken halverwege.

Serveer de bloemkool met de (warme) wraps, komkommer, feta en knoflooksaus en eventueel de tahindressing.



Geen opmerkingen: