24 augustus 2018

Flensjes-citroentaart van Michel RouxEen fris en chic taartje dat eigenlijk erg simpel is, maar toch overkomt alsof je je enorm hebt uitgesloofd. Zeker als je het nog uitbouwt met wat extra’s: toef slagroom of yoghurt ernaast, beetje citroenrasp op die toef, wat vers fruit (citrus, mango, bessen, etc) en misschien een glaasje limoncello? Nou ja, u kent me: als het op gebak aankomt maak ik me er graag makkelijk van af. Dat zie je ook in de lemon curd. De chef maakt die zelf in het originele recept (link hieronder), maar daar heb ik vervelende ervaringen mee, dus ik koop een pot lemoncurd. Ik merkte alleen dat er flink verschil kan zitten in de kwaliteit. Ik had eerst een pot van Chivers in handen, want die koop ik vaker, maar ik schrok nu van de ingrediëntenlijst. Ernaast stond een pot van Bonne Mamam. Nou ja, kijk zelf maar:

Chivers ingrediënten:
Suiker, glucose-fructosesiroop, water, palmolie, geconcentreerd citroensap (3,2%), maïsmeel, gedroogd ei, voedingszuur (citroenzuur, azijnzuur), geleermiddel (pectine), zuurteregelaar (natriumcitraten) citroenolie (0,17%), antioxidant (ascorbinezuur), kleurstof (gemengd caroteen)

Bonne Maman ingrediënten:
Suiker, citroensap, hele eieren, boter, tapiocazetmeel

Duidelijk toch?

Flensjes-citroentaart van Michel Roux
Bron: kookboek ‘Cooking with The Master Chef: Food For Your Family & Friends’- Michel Roux jr
Je vindt het originele recept ook via deze link
recept voor 8 personen

2 grote eieren (L)
125 gr bloem (ik gebruikte 200 gram gewone bloem en liet de volkoren bloem hieronder weg)
80 gr volkoren meel
500 ml melk
snuf zout
rasp van 2 (liefst biologische) citroenen
neutrale olie om te bakken (zonnebloem- of arachideolie bv)
1 pot lemoncurd (Bonne Maman Lemoncurd - pot van 360 gram)
eventueel verse bessen en/of schepje Griekse yoghurt ernaast

een springvorm van 18 cm

Maak een glad pannenkoekenbeslag van de eieren, bloem (2x), melk, zout en citroenrasp. Laat dat een uur rusten.

Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (180 graden hetelucht). Bekleed de springvormbodem met bakpapier (gewoon op de bodem leggen en de ring erop vastklemmen).

Bak mooie, dunne flensjes in een klein koekenpannetje (zodat de flensjes in die 18 cm springvorm passen). Ik maakte er veertien van dit beslag. Leg een flensje in de springvorm en besmeer dit met een eetlepel lemoncurd. Bak het volgende flensje ondertussen en leg dat op de laag lemoncurd, en besmeer dat weer met lemoncurd. Ga zo door tot alle flensjes in de vorm liggen. Bij mij ging de pot lemoncurd schoon op. Leg bakpapier op de bovenkant van de taart en zet hem nog twintig minuten in de oven. Laat hem in de vorm afkoelen en snijd hem in punten als het helemaal koud is.
Geen opmerkingen: