Ik heb het even nagekeken, maar het krantenknipseltje waarin
Sylvia Witteman in de Volkskeuken uitlegt hoe je uiencompote maakt, lag al elf
jaar in mijn ‘to do’-bak te wachten. Elf jaar! Ik knipte het in 2006 uit en legde het in mijn stapeltje. Daarna lette ik even niet op, en er was zomaar elf jaar voorbij.
Bij het knippen moest ik mijn man nog gaan ontmoeten, en bij het maken van de
compote was ik drie kinderen verder! Extra punten dus voor een lullig krantenknipseltje dat twee
verhuizingen, een verbouwing, en twee zwangerschappen met opruimwoedes weet te
overleven.
Het is het waard trouwens hoor. Sylvia roemde de klassieker van een plak paté met brood, zure augurkjes en een uiencompote en ze heeft groot gelijk. Niets meer aan veranderen:
Het is het waard trouwens hoor. Sylvia roemde de klassieker van een plak paté met brood, zure augurkjes en een uiencompote en ze heeft groot gelijk. Niets meer aan veranderen:
Uiencompote voor bij paté
bron: Volkskrant – Sylvia Witteman - 14 maart 2006
500 gr uien, geschild en in halve ringen
50 gr roomboter
2 el bruine basterdsuiker
2 el rode wijnazijn
100 ml rode port
takje rozemarijn, alleen de naaldjes en gesnipperd
2 (verse) laurierblaadjes
zout en peper
Bak de uien in de boter in een kleine braadpan op
middelhoog vuur, onder af en toe omscheppen, tot het goudgeel is. Doe de suiker
erbij en schep een paar minuten om. Doe dan ook de azijn, port en kruiden erbij.
Leg een deksel op de pan en laat het 30 minuten op het laagste vuur stoven.
Haal het deksel er dan af en laat het vocht inkoken tot het stroperig is. Breng
op smaak met zout en peper, en laat het afkoelen. Serveren op kamertemperatuur,
maar bewaren in de koelkast. Je kunt het nog een paar dagen bewaren en het is
lekker bij van alles.
Serveren met goede, liefst grove, paté, knapperig brood
of toast en zure augurkjes.
Nb. Er wordt in het recept niet gezegd wat je met die
rozemarijn aan moet. Je kunt het takje in zijn geheel in de uien leggen en
alleen mee laten trekken, maar ik vind de smaak lekker en snipperde de naaldjes
erdoor. Bovendien laten die naaldjes toch los bij het stoven en dan kan het maar beter fijn gesneden zijn.
Jammie, hierbij ik wel voor, lekker stokbrood en een goede salade erbij en klaar ben je
BeantwoordenVerwijderen