30 juni 2017

Italiaanse sperziebonen met crème fraiche en pasta


Kijk eens aan, ik had succes. In dit recept zitten veel meer bonen dan pasta, maar de kinderen aten het braaf op en vermeldden zelfs dat ze het lekker vonden. Ik gebruik graag (gebroken) sperziebonen uit de diepvries, omdat je zo altijd perfect een voorraadje kan houden. Wie toch verse bonen wilt gebruiken, moet deze even voorkoken tot ze halfgaar zijn.

Italiaanse sperziebonen met crème fraiche en pasta
Recept van Eerst Koken voor 2 grote + 2 a 3 kleine mensen

750 gr gebroken sperziebonen uit de diepvries
scheutje olijfolie
3 tenen knoflook, gesnipperd
een likje sambal oelek
1 tl gedroogde tijm
1 tl gedroogde oregano
1 klein takje rozemarijn, alleen de naaldjes, gehakt (desnoods vervangen met een snuf gedroogde rozemarijn)
1 opgehoopte el groene pesto
150 ml witte wijn of sherry
200 gr crème fraîche
80 gr zongedroogde tomaten in olijfolie, in stukjes
25 gr Parmezaanse kaas, geraspt (och, of wat meer naar smaak…)
waar nodig zout en zwarte peper naar smaak
300 gr pasta


Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak de sperziebonen enigszins bruin op middelhoog vuur (15 minuten). Voeg de knoflook, sambal en kruiden toe en bak ongeveer 1 a 2 minuten.
Roer de pesto, wijn, crème fraîche, zongedroogde tomaten en Parmezaanse kaas erdoor. Laat dit op laag vuur sudderen totdat de saus dikker wordt. Dit zou met een minuut of vijf klaar moeten zijn.

Kook ondertussen de pasta gaar, giet aan het einde van de kooktijd eventueel een scheutje van het kookwater bij de bonen om het wat losser te maken, en giet de pasta daarna af. Meng de pasta door de sperziebonen. Serveren met extra kaas.




25 juni 2017

Kruidige paprikasoep met (zoete) aardappel en paprikachips


Wat krijgen we nou weer? Chips bij het avondeten?! Verkeerde sponsor gekozen? Nee hoor jongens, ik kan het uitleggen :) Die paprikachips lijken inderdaad maf en niet meer dan een ordinaire knieval naar Amerikaanse wansmaak, maar…. het werkt! Echt. De smaak en de crunch zijn precies wat een hap soep afmaken. Zie het als croutons. En je krijgt extra punten van de kinderen.

De soep had wat werk nodig. Ik maakte hem eerst met gewone paprika, maar och… gekookte paprika, daar is niets aan. Dat is eigenlijk niet eens lekker. Nu hebben we voor zo’n vieze paprika echter een foefje om hem wel lekker te maken en dat is grillen. Dat kan je zelf doen door paprika’s onder de grill te leggen tot ze zwart blakeren (steeds even draaien) en daarna pel je ze en maak je ze verder schoon. Ze zijn dan opeens, gek genoeg, om je vingers bij af te likken. Ze worden zoet en intens van smaak. Je kunt ook een pot kant-en-klare gegrilde paprika’s kopen. Deze ingemaakte paprika’s zijn iets zuurder dan de zelf gemaakte soort, maar dat kan de soep prima hebben.

Oh ja, de soep is de dag na het maken lekkerder dan op de dag zelf. Vooruit koken loont hier.

Kruidige paprikasoep met (zoete) aardappel en paprikachips
recept van Eerst Koken voor ruim 2 liter soep
nb. Ik gebruik grote theelepels van 5 ml

scheutje olijfolie
1 grote ui, in halve ringen
4 tenen knoflook, grof gesnipperd
2 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl sambal oelek (of harissa ofzo)
1 pot gegrilde paprika (uitlekgewicht 400 gr), in stukjes – bewaar wat van het vocht!
1 blik tomaatstukjes (400 ml)
500 gr gewone óf zoete aardappel, geschild en in kleine blokjes
1 liter tuinkruiden-, groente- of kippenbouillon
1 el suiker
zo’n 30 gr roomboter
1 el worchestershiresaus
per bord een handje paprikachips

Fruit de ui gedurende tien minuten in een scheutje olie zonder het echt bruin te laten worden. Voeg daarna de knoflook, specerijen, sambal en stukjes gegrilde paprika toe. Laat dit nog even kort bakken.

Voeg dan ook de (zoete) aardappel, tomaatblokjes, bouillon en ook een goede scheut van het ‘paprikawater’ uit de paprikapot toe. Laat dit zacht koken tot de aardappel gaar is. Pureer de soep met een blender of staafmixer.

En dan doen we wat de Duitsers zo mooi ‘abschmecken’ noemen: breng de soep naar wens op smaak met zout, boter, suiker en worchestershiresaus. Nb. de boter werkt heel goed. Vet brengt de smaak enorm tot leven. Ook niet onbelangrijk: de soep is de dag erna misschien nog wel lekkerder.

En dan serveer je de soep met een handje paprikachips. Moet je eens op de kinderen letten als je die naast hun bord legt.



21 juni 2017

Thaise, gehakte kip in slablaadjes


Dit was bedoeld als lichte maaltijd, maar wanneer drie kinderen eensgezind hun kont tegen de krib gooien en het weigeren te eten, zit je met z’n tweeën toch tegen een erg riante maaltijd aan te kijken. En het was inderdaad wel erg volwassen eten. Wij hebben zelf beslist gesmuld van deze gezonde maaltijd, maar de kinderen liepen niet warm voor de lichtpittige Thaise kip met citroengras en gember, welke je met wat dressing van limoensap in een slablaadje rolde.

Wel een tip voor de pragmatische kok die zelf ergens graag een draai aan geeft: ik ben ervan overtuigd dat alle ingrediënten in dit gerecht een belangrijke taak hebben en dat niets kan worden weglaten of vervangen. Dus wijzigingen zijn voor eigen rekening :P


Thaise gehakte kip
Recept voor 3 a 4 personen, als lichte maaltijd of lunch
Bron: BBC Good Food magazine oktober 2011

2 stengels citroengras, gebruik vooral het witte gedeelte, de rest kan weg
4 limoenblaadjes (vers graag, beslist niet gedroogd, en de toko heeft ze mogelijk in de diepvries)
rode peper naar smaak, of vervang verse peper met wat sambal oelek
3 tenen knoflook
2 a 3 cm verse gember
600 gr kipfilet
1 a 2 el neutrale olie, zoals zonnebloem- of arachideolie
1 el sesamolie
een goede snuf chilipoeder
40 ml vissaus
1 kleine rode, ui, fijn gesnipperd
3 el limoensap (1 grote of 2 kleine limoenen)
een handvol van elk: verse munt, basilicum en koriander – allen grof gehakt

Om erbij te serveren:
2 a 3 kropjes mini-romainesla, de blaadjes losgehaald
1 komkommer
200 gr taugé
limoenpartjes en/of de dressing hieronder:

Dressing:
rasp en sap van 2 limoenen of 1 grote citroen
2 eetlepels vissaus
1 eetlepel palmsuiker, eventueel bruine basterdsuiker
beetje sambal oelek
2 el ketjap manis

Maak de dressing door alles door elkaar te roeren en zet dit apart.

Bereid de groente voor: snijd de komkommer in de lengte doormidden en schraap de zaadlijst eruit met een lepel. Snijd hem dan dwars door de helft en snijd dat in staafjes. Leg op een schaal met de taugé en slablaadjes.

Maak dan de kip: hak het citroengras, limoenblaadjes, peper of sambal, knoflook en gember samen tot een gesnipperd mengsel, bijna een smurrie. Je kunt het ook vermalen tot een pasta in de keukenmachine, maar het is maar een klein beetje.
Hak de kip met een groot mes fijn tot hele kleine stukjes.
Verhit een wok of hapjespan en doe de gewone olie en sesamolie erin. Voeg het citroengrasmengsel toe en roerbak dit kort. Voeg dan ook de kip en chilipoeder toe en bak het enkele minuten op vrij hoog vuur tot het gaar is. Bruin hoeft het niet te worden.
Voeg de vissaus toe en laat het nog enkele minuten op laag vuur pruttelen. Doe de gesnipperde ui erbij en laat nog eens 1 minuut bakken. Haal de pan dan van het vuur en voeg het limoensap en de kruiden toe. Meng het goed en serveer.




17 juni 2017

Franse taart met druiven en pistache


Je zou bijna het idee krijgen dat je heel gezond bezig bent. Een lading fruit, relatief weinig suiker (vegeleken met veel andere taarten) en een heldere, frisse smaak. Een echt zomertaartje. Ik serveerde hem dan ook een paar keer als dessert. Het doet vrij licht aan en eet gemakkelijk weg. Maar het blijft taart natuurlijk...

Franse taart met druiven en pistache
voor een vlaaivorm of een grote springvorm (28 cm)

Voor het deeg:
250 gr bloem
130 gr koude roomboter
50 gr honing
mespunt zout
½ tl kaneel
1 ei + 1 eidooier (M) (het overgebleven eiwit even apart zetten)

Voor de vulling:
500 gram (blauwe) druiven
2 eieren (M of L)
200 ml crème fraîche
100 gram suiker
1 zakje vanillesuiker óf scheutje vanille-extract óf scheutje Cointreau
citroenrasp van ½ citroen
25 gr grof gehakte pistachenootjes (kan ook zonder, maar het staat wel mooi)


Verwarm de oven voor op 180 graden (170 graden hetelucht).

Maak een korstdeeg (en dat doe je volgens deze beschrijving met de hand of keukenmachine). Leg het 30 minuten afgedekt in de koelkast en rol het daarna uit tussen twee vellen (huishoud)folie. Het plakt namelijk behoorlijk. Haal dan een laag folie eraf en hevel de lap deeg (met het overgebleven vel folie aan de bovenkant) over naar de beboterde taartvorm (vlaaivorm of een grote springvorm). Druk het deeg netjes in de vorm met een rand van 1,5 tot 2 cm en haal dan het folie er helemaal vanaf.

Bak de bodem 10 minuten voor in de oven. Dat kan prima zonder een steunvulling als het gewoon een lage vorm is met een lage rand.

Was de druiven en haal ze van de steeltjes. Klop de eieren los met de crème fraîche, suiker, vanillesuiker (of extract of Cointreau) en citroenrasp.

Klop het overgebleven eiwit los met een beetje water. Haal de voorgebakken taartvorm uit de oven en bestrijk de bodem met wat eiwit (de rest kan weg), en bak dit nog 1 minuut verder. Verdeel de druiven over de bodem en giet er het eiermengsel overheen. Strooi de pistache erover en zet de taart weer in de oven. Laat hem in zo’n 35 minuten gaar worden. Helemaal koud laten worden, voordat je hem voorzichtig uit de vorm haalt.



13 juni 2017

Broodje met kikkererwtenpuree, rozijnen en kerrie





“Curried chickpea sandwich” is de originele naam en dat klinkt toch een stuk soepeler. Het gaat namelijk om een soort kikkererwtenprakje met kerriepoeder, komijn, rozijnen, verse koriander en een beetje pit van ui, knoflook en rode chili. In het onwaarschijnlijke geval dat u hummus op brood inmiddels zat bent geworden, valt het te proberen om eens uit te wijken naar deze variant, welke met wat goede wil kan worden gezien als een grove, gevulde hummus. Maar dan toch weer anders…

Ik ga uit van zo’n extra grote pot kikkererwten, maar het kan natuurlijk ook met een blik van 400 gram (uitlekgewicht 240 gram) worden gemaakt. Gewoon de rest ook wat aanpassen.

Curried chickpea sandwich

1 extra grote pot/blik kikkererwten (uitlekgewicht van 400 gr)
1 grote teen knoflook
2 a 3 el olijfolie
1 ruime el kerriepoeder
1 krappe tl komijnpoeder
eventueel een krappe tl kurkuma (het kleurt wel mooi)
sap van een kleine citroen
1/2 rode peper, gesnipperd, of een lik sambal oelek
1 kleine, rode ui of een sjalot, gesnipperd
1 handvol rozijnen, even geweekt in heet water
hand verse koriander, gehakt
zout naar smaak
eventueel een stukje rode paprika, in kleine blokjes
eventueel wat spinazieblaadjes of rucola om te serveren
(stok)brood

Laat de kikkererwten uitlekken en prak ze met een vork fijn. Meng de resterende ingrediënten erdoor (behalve de spinazie of rucola) en bewaar het in de koelkast tot gebruik. Serveer op of bij een broodje, met wat spinazie of rucola erbij.




9 juni 2017

Risotto met prei, mosterd, brie en bieslook


Beetje een fusionkeuken met die mosterd en brie, maar het smaakte prima en beide ingrediënten geven veel smaak en een snufje pit. Een probleem met dit soort recepten is echter wel dat je de 400 gram prei in je eentje zou moeten eten in plaats van te delen met de rest van de tafel. Ik bak er vaak extra groente bij en eet er zelf dan dus losse groente naast.

Risotto met prei, mosterd, brie en bieslook

400 gr schoongemaakte prei, in kwart ringetjes
2 tenen knoflook, gesnipperd
scheutje olie of klontje roomboter
1,5 tl gedroogde oregano
350 gr risottorijst
1,5 tl Dijon mosterd
150 ml droge sherry, witte vermouth, of droge, witte wijn (het maakt niet zo uit)
1200 ml hete groente- of tuinkruidenbouillon
150 gr brie (of camembert), in blokjes
handvol bieslook, gesneden


Fruit de prei en knoflook in de olie of boter, ongeveer 15 minuten op het laagste vuur zonder het laten kleuren. Roer af en toe en zorg dat het niet aanbrandt. Wanneer de prei geslonken is, voeg je de oregano toe. Voeg de rijst daarna toe en schep het goed door. Giet de wijn of vermouth erbij en voeg ook de mosterd toe. Laat dit iets inkoken en voeg daarna ook een scheut hete bouillon toe. Goed roeren. Zodra het vocht bijna is opgenomen, opnieuw een scheut bouillon toevoegen. Blijf de bouillon met scheuten aan de risotto toevoegen zodra de vorige is opgenomen. Veel roeren maakt de risotto romig. Dit duurt in totaal 18 tot 20 minuten en de rijst is dan ‘al dente’: zacht, maar nog wel stevig. Mogelijk is niet alle bouillon nodig. Zorg dat de risotto mooi vochtig en ‘lopend’ is. Voeg helemaal aan het einde de brie en bieslook toe. Laat de rijst nog een minuut staan en serveer.


5 juni 2017

Indiase thoran van spitskool


Even opletten, jongens! Dit recept was een groot succes hier. Spitskool wordt met specerijen en limoenblaadjes gaar gebakken en aan het einde voeg je geraspte kokos toe. Die kokos doet het hem natuurlijk en de pan werd hier nog net niet uitgelikt.

Er is één obstakeltje… In India doen ze hier verse curryblaadjes in, maar die heb ik zelfs hier in het mondaine Almere-Buiten (ahum) nog nooit gezien. Het is lastig te vervangen, maar met limoenblaadjes en een laurierblad kom je een heel eind. Je kunt het trouwens niet vervangen met kerriepoeder, want daar heeft het dus niets mee te maken. Dat limoenblad koop je in een fatsoenlijk gesorteerde toko in de vriezer (hier zijn dat wel 100 blaadjes in een zak, maar je kunt het heel lang in je eigen vriezer bewaren). Ik denk niet dat je überhaupt de moeite hoeft te doen om uit te kijken naar stoffige, gedroogde blaadjes zonder smaak. Laat het hele recept dan maar zitten. Limoenblad is erg bepalend. Als je het gebruikt, weet je waarom – het heeft een sterke, frisse geur van … nou ja, limoen of citroen dus.

En wie nog niet bekend is met ghee; wanneer je toch in die toko staat, neem nou ook eens zo’n blik ghee mee. Als je vaker Indiaas kookt, kan je echt niet zonder. Het is geklaarde boter met een wat kazige smaak en geur. Neem wel echte ghee van roomboter. Ook in India kennen ze namaak-ghee (zeg maar margarine-ghee). Het goudgroene blik van Khanum is prima. Het is wel prijzig, maar je doet er lang mee en het is ook lang houdbaar in de koelkast.


Een thoran is een droog roerbakgerecht uit het Zuiden van India, waarbij de kool vooral niet te lang wordt gegaard. Klaar is klaar. Je hoeft het niet suf te stoven. Pittig is het ook, maar dat pas ik wel aan voor de kinderen. Een echte thoran bevat meerdere rode chilipepers + enkele groene, en ik doe eigenwijs met gewone sambal oelek. Werkt uitstekend. Ik heb het overigens ook gemaakt met snijbonen, wat lekker was, maar niet zo lekker als de kool.

Indiase thoran van kool
recept voor 3-4 personen als bijgerecht
nb. ik gebruik grote theelepels van 5 ml

2 el ghee of (kokos)olie
1 grote ui, gesnipperd
1 tl (zwarte) mosterdzaadjes
verse groene of rode peper, in ringetjes en naar smaak, of gewoon sambal oelek naar smaak
1 spitskool van ongeveer 1 kilo – ik gebruikte 850 gram schoongemaakte kool, geschaafd of in fijne reepjes
½ tl chilipoeder
1 tl kurkuma
1 tl gemalen komijn
80 gr geraspte (gedroogde) kokos
12 verse curryblaadjes óf 5 à 6 verse limoenblaadjes en een groot (vers) laurierblad
1 tl zout

Verhit de ghee in een grote (hapjes)pan en bak de ui eerst bruin. Voeg de mosterdzaadjes en chili of sambal toe en na een minuut ook de koolreepjes. Daarna voeg je alle andere ingrediënten toe, behalve de kokos. Laat dit zonder deksel gaar bakken en schep regelmatig om. Niet langer bakken dan nodig is. Als het geslonken is en net gaar, dan voeg je de kokos toe. Nog even mee laten bakken en serveren. De limoenblaadjes eet je trouwens niet, dus die kan je eruit halen.

Serveren met rijst, gebakken of gekookt ei, en een chutney.



1 juni 2017

Aardappelsalade met feta en oregano


Oh, potato salad. How do I love thee? Let me count the ways.

Ik geloof niet dat aardappelsalade bij mij ooit gaat vervelen. Ik houd van alle soorten: Duitse, romige kartoffelsalat, Duitse of Franse salade met bouillon, huzarensalade, Zweedse potatissallad... Ook deze salade is zeer welkom, want weer net even anders dan de rest.

Aardappelsalade met feta en oregano

800 gr vastkokende aardappels, met schil
1 pot fetablokjes (Apetina) op olie
2 el olie uit de pot van de feta
125 ml tuinkruiden- of groentebouillon
2 a 3 el azijn
zout en peper
1 rode ui, in hele fijne halve ringen
2 el peterselie, fijn gehakt
1 tl gedroogde oregano

Kook de aardappels heel en in de schil gaar. Bereid ondertussen de dressing: roer van de bouillon, olie, azijn, zout en peper een sausje. Doe de ui en dressing alvast samen in een kom.

Pel de hete aardappels zodra je ze vast kunt pakken en snijd ze in plakjes. Schep de warme plakjes bij de dressing en schep het door elkaar. Voeg de feta, peterselie en oregano toe. Laat dit minimaal 2 uur (of langer) intrekken. Serveer de salade niet te koud.