Toen ik laatst voor het werk in New York was en ’s avonds
in een restaurant zat, koos ik als hoofdgerecht voor de ‘curried cauliflower
steak’ – een gebakken plak bloemkool. Gewoon om te zien wat een restaurant ermee
zou doen. Het concept was een jaar of drie geleden enorm hip en volgens mij
neemt de populariteit van stoere en kloeke bloemkoolgerechten nog niet af. Bij mij zeker niet. De steak
was trouwens bedroevend saai. Dat doe ik zelf beter. Nee, ik schep niet op. Deze
steak was echt te braaf voor woorden en ik had spijt, want de rest van de tafel zat van watertandend
lekkere borden met eten te smikkelen.
Enfin, kerrie en bloemkool blijven mijn warme
belangstelling houden. Vandaar dat jullie nu weer zo’n culinaire poging krijgen
voorgeschoteld. Iets meer werk, dus het is meer iets voor het weekend:
De bloemkoolpuree wordt gegeten met wat gewokte spinazie,
knapperige Indiase bhaji’s van ui, een gebakken ei en een zoetzure 'dressing' van (onder
andere) appelsap, limoen, ui en rozijnen.
Kerrie-bloemkoolpuree met uienbhaji’s, spinazie en
gebakken ei
recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen
gebaseerd op een recept van het Good Food magazine, januari
2017
voor de
dressing
150 gr ui, gesnipperd
1 el olie om te bakken
75 gr (gele) rozijnen
50 gr kappertjes
200 ml appelsap
1 grote of 2 kleine limoenen, geraspte schil + sap
Handje gehakte, verse koriander
1 tl suiker
Snuf zout
Fruit de ui in de olie tot het zacht is. Het hoeft niet
bruin te worden. Meng het daarna met de rest van de ingrediënten in een kom en
laat het minimaal 2 uur staan.
Voor de bhaji’s
(een stuk of 10)
125 g kikkererwtenmeel (wordt ook ‘gram’ genoemd. Je
koopt het bij de toko) – maar ik gebruik de helft van het kikkererwtenmeel en
de helft gewone tarwebloem, omdat ik kikkererwtenmeel wat bitter vind
1 ei (M of L)
125 ml water
ongeveer 200 gr schoongemaakte rode of gele ui, in dunne,
halve ringen
1/2 gesnipperde rode chili, of een likje sambal oelek
klein handje gehakte koriander
1 tl komijnzaadjes
½ tl kurkuma
½ tl zout
Frituurolie om te bakken
Klop van het kikkererwtenmeel, ei en water een beslag.
Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat het 30 minuten rusten.
Voor de bloemkoolpuree:
1,5 tl milde kerriepoeder
900 gr bloemkool in roosjes
500 ml (light) kookroom - nou ja, hoe vetter, hoe
lekkerder, maar dat is soms ook bezwaarlijk en een goede light kookroom (Lidl!)
volstaat ook, en in het magerste geval gebruik je volle melk
zout naar smaak
Doe de bloemkool in een kookpan met de kookroom en kerrie. Voeg wat zout
toe en kook de bloemkool afgedekt en op laag vuur helemaal gaar. Pureer de
groente met staafmixer of blender tot een lobbige puree. Je kunt deze later
weer opwarmen of nu kort warm houden in de pan.
Verder nodig:
600 gr verse spinazie
1 gebakken ei per persoon
beetje olie om te bakken
eventueel wat extra koriander
Een half uur voor het serveren verhit je een frituurpan
voor de bhaji’s. Om handen vrij te houden kan je die eerst bakken en warm
houden in een lauwe oven van 150 graden. Je bakt ze door steeds met een vork
een hoopje uien uit het beslag te halen en dat in de olie te scheppen. Je zult
aan het einde sowieso beslag over houden – het is vooral de bedoeling dat de
uien bedekt zijn met een laagje beslag en de kom gaat dus niet leeg. Bak de uienbhaji’s
in enkele minuten gaar en bruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze
warm.
Laat de spinazie slinken door deze te bakken in een
beetje olie.
Bak de eieren gaar in wat olie.
Verwarm de bloemkoolpuree weer.
Serveer de puree met daarop een schep spinazie, een bhaji
en een royale lepel van de saus. Verdeel er eventueel nog wat koriander over
als je dat nog had liggen.
Oeh, dat lijkt mij lekker, vooral die bhaji's.
BeantwoordenVerwijderen