6 september 2017

Bloemkoolstamppot met kokosmelk en kerrie, met stoofpot van varkensvlees, kokosmelk en garam masala


Dit was een erg goede combinatie. De stamppot met bloemkool werd goed op smaak gebracht met kerrie, gebakken ui, knoflook en een scheut kokosmelk. Erop kwam een varkensstoofje met garam masala, kokosmelk en tomaat. Een erg hartverwarmende hap voor een regenachtige dag.

Het stoofvlees bevat ook gele spliterwten, welke de saus wat dikker maken, want ze vallen, net als in erwtensoep, bijna helemaal uit elkaar. Je koopt ze bijvoorbeeld bij de AH. Ik zou ze vanwege de kleur niet vervangen met de groene variant, maar het restant van de zak erwten kun je wel inzetten voor soep en dergelijke. Mocht je dat nou niet willen, en heb je meer emplooi voor linzen, dan lijkt het mij dat je die ook prima kunt gebruiken. Neem dan wel een linzensoort die gemakkelijk uit elkaar valt, zoals veel rode of bruine linzen doen. Je hoeft die niet voor te weken.

Maar goed, ik vroeg me ook af wat je, behalve erwtensoep, nog meer kunt aanvangen met spliterwten. Maar dat valt toch niet tegen, hoor. Zo zal ik in het volgende blog een tomatencurry maken met een soort Burmese ‘falafel’ met gember, koriander en venkelzaad. En ik vond via Google ook een erwtensoep met kerriepoeder. Bijvoorbeeld deze. Lijkt me ook niet verkeerd.


Bloemkoolstamppot met kokosmelk en kerrie, met stoofpot van varkensvlees, kokosmelk en garam masala
bron van het stoofvlees: gebaseerd op een recept van de NY Times

Van de stamppot heb je voldoende voor 4 personen. Met de varkensstoof kom je dan net uit, of je wilt voor 4 personen misschien iets meer maken als je grote eters aan tafel hebt.
  
Begin met de varkensstoof:
Let op! Het vlees en de spliterwten moeten een avond van tevoren klaar gezet worden. En het vlees moet 2 uur stoven.

600 gr procureur of 750 gr schouderkarbonade waar je het bot vanaf snijdt, in blokken gesneden
1 tl gemalen komijn
1 tl zout
1 tl garam masala (Toko, of AH heeft het ook wel, of maak het zelf
snuf cayennepeper, gemalen

70 gr gedroogde gele spliterwten (of linzen - zie boven)

olie om te bakken
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
½ tl kaneel
naar smaak een 1/2 rode chilipeper, gesnipperd, of gebruik wat sambal oelek, maar bedenk dat je ook cayenne op het vlees hebt gedaan!
400 ml blik tomaatstukjes
125 ml kokosmelk (van een tetrapakje van 250 ml van GoTan, mijn favoriet – de rest gebruik je in de stamppot!)
eventueel een theelepel mosterdzaad
hand vers korianderblad, gesneden
eventueel een eetlepel maïzena

De avond van te voren snijd je het vlees in blokken en schep je het om met de komijn, zout, garam masala en cayenne. Dek het af en zet dit in de koelkast tot gebruik.
Doe de erwten in een pan en giet er zoveel kokend water op dat ze 5 cm onderstaan. Laat ook dit een nacht staan en giet het daarna af voor gebruik.

De volgende dag verhit je de oven voor op 160 graden (150 graden hetelucht).

Verhit wat olie in een koekenpan en bak het vlees in twee porties bruin (hoeft niet gaar te zijn).
Verhit nog een beetje olie in een braadpan die straks ook in de oven kan en bak daarin de ui goudbruin. Voeg de kaneel, knoflook en rode peper of sambal toe. Bak nog 1 minuut en voeg daarna het gebakken vlees, de tomaatstukjes, spliterwten, kokosmelk en eventueel het mosterdzaad toe. Het vlees moet nu net onderstaan. Zo niet, voeg dan nog een kopje (heet) water toe. Verhit dit tot het borrelt. Leg er dan een deksel op en zet de pan in de oven. Laat hem daar twee uur staan. Het vlees zou nu helemaal zacht moeten zijn. Ik heb er op het fornuis nog een eetlepel, met een beetje water aangemaakte, maïzena door geroerd om de saus wat dikker te maken. Strooi er voor het serveren wat verse koriander over.

Voor de stamppot doe je het volgende:
1 kg geschilde, iets kruimige aardappel, in stukken
1 bloemkool (ongeveer 800 gram schoongemaakt), in stukken
40 gr roomboter
150 gr sjalot of rode ui, in grove stukken
2 tenen knoflook
1 iets opgehoopte el kerriepoeder, of meer naar eigen inzicht
150 – 200 ml kokosmelk, gebruik het restant van het vlees, eventueel aangevuld met gewone melk
handje verse koriander, gehakt

Kook de aardappels in gezouten water gaar. Kook de bloemkool apart gaar of voeg het na een kleine 10 minuten toe aan de aardappels.
Verhit de roomboter en bak de grof gesnipperde ui bruin. Voeg in de laatste minuut de knoflook en kerriepoeder toe. Zet het daarna apart.
Stamp de aardappels en bloemkool fijn met de kokosmelk (eventueel met wat extra melk). Roer de ui erdoor en daarna de verse koriander.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.