Jeremy Fox rules! Ik volg deze Amerikaanse chef al een tijdje en eigenlijk heeft alles wat
hij in zijn keuken doet, mijn warme, zeer warme belangstelling… Op dit blog
stonden afgelopen jaar al twee recepten (namelijk Ubuntu’s bloemkool + amandelen met lavendel), maar in april bracht hij in de Verenigde Staten zijn eerste
kookboek uit. Ik liet het op de dag van verschijnen ongezien verschepen naar Nederland
en heb het aan mijn hart gedrukt en rondgedragen tot ik alles gelezen had. Nou nou, overdrijf je nou niet een beetje?
Nee, dat doe ik dus niet. Wat hij doet vind ik echt van een verhelderende
klasse, vernieuwend en het is nog redelijk maakbaar ook. Je moet er wel even tijd voor vrij
maken, want bijna alles is onmogelijk te maken op maandagavond na de zwemles
van de kinderen, maar ik ga binnenkort zeker een paar weekenden uitroepen tot
Jeremy Fox Weekend. Als het allemaal nou een beetje lukt (dat ‘maakbare’ zullen
we dus nog wel eens even zien!) horen jullie het hier natuurlijk.
Zo werden zijn dubbel gedopte erwten (jazeker,
dubbel gedopte erwten) met witte chocolade en macadamianoten in een recensie geprezen
als beste gerecht ter wereld. Of hij maakt grote, gebakken paddenstoelen op
aardappelpuree, met daaromheen een bordelaisesaus van champignonbouillon. Of
een Eton Mess met meringue, citrusfruit en… gezoete pastinaakcrème. En zo staat
zijn hele boek ‘On Vegetables’ vol met dit soort vernieuwende recepten. Vlees
zit daar niet bij. Fox is trouwens zelf geen vegetariër,
maar staat toch wel bekend om zijn groentegerechten.
Carrot juice cavatelli
Enfin. Vandaag starten we even simpel. Ik was al een
tijdje op zoek naar een goed recept voor de typische Amerikaanse blue cheese
dressing en ik heb nu de juiste smaak gevonden bij meneer Fox. Hier komt ie in
de originele versie en ook een slankere variant van mij (want, nou ja, u weet
wel…)
Blue cheese
dressing van Jeremy Fox
recept voor bijna 500 ml
190 gr verkruimelde blauwe kaas (stilton, dana blu,
roquefort, etc. – de hardere soorten graag)
80 ml (appelcider) azijn (witte wijnazijn kan heus ook
wel)
60 ml crème fraiche
60 ml mayonaise
60 ml karnemelk
1 teen knoflook, heel fijn gesnipperd
zout (nb. de knoflook hak je heel makkelijk met een koksmes helemaal tot
pulp wanneer je het zout erop strooit voor het hakken. Het zout helpt mee bij
het fijnhakken)
Het is simpel en de methode is naar eigen keuze: alles
samen roeren, of met een garde kloppen, of met een blender pureren tot een gladde
dressing.
En als je nou heel erg tegen die crème fraiche en mayo
aan zit te hikken gebruik je dit à la Eerst
Koken (voor een halve portie à la Jeremy):
100 gr magere kwark
40 ml witte wijnazijn
100 gr blauwe kaas
1 klein teentje knoflook, ook heel fijn gehakt
zout
scheutje melk om het iets dunner te maken
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.