Het originele recept sprak van labneh, maar dat kennen
wij toch beter als hangop. Maar terwijl onze Hollandse hangop vroeger van
karnemelk werd gemaakt, maakt men labneh van dikke yoghurt. Als je dat een
nachtje laat uitlekken, krijg je een soort roomkaas. Laat je het nog
langer uitdruipen, dan wordt de yoghurt zo dik dat je deze tot balletjes kan
rollen. In het recept rolde men deze balletjes door de zoete dukkah, maar ik
vond het geneuzel en heb alles gewoon samen geserveerd in een kom.
Dukkah, voor wie het zich afvraagt, is een
specerijenmengsel met noten. Normaal gesproken is het dus hartig met korianderzaad,
maar deze is zoet. En erg lekker bij de romige hangop. Met tropisch fruit
erbij is het een simpel, maar toch opvallend toetje.
Hangop met vanille
en zoete dukkah
Nb. een dag van tevoren beginnen!
Voor de hangop:
1 liter Griekse of Turkse yoghurt
scheutje vanille-extract en eventueel een beetje suiker naar smaak, of gebruik een zakje vanille suiker
Leg een kaasdoek of een theedoek (zonder
wasverzachterluchtjes) in een zeef en schep de yoghurt erin. Zet dit op een
kom, vouw de doek dicht en laat dit een dag of nacht staan om uit te lekken.
Hoe langer, hoe steviger de hangop. Roer er daarna de vanille en suiker door.
Zoete dukkah
40 gr sesamzaad
2 el pistachenootjes, grof gehakt
2 el hazelnoten, grof gehakt
2 el palmsuiker (gula djawa)
1 zakje vanillesuiker
een snuf kaneel
een snufje zout
Rooster de sesam, pistache- en hazelnoten kort
in een droge, hete koekenpan. Meng het daarna met de rest in een kommetje.
Verder:
Fruit naar keuze: medjool dadels, citrusfruit in partjes,
mango…
Een beetje vloeibare honing
Schep de hangop in een kommetje (niet teveel, het is
machtig spul) en strijk het glad. Bestrooi met wat dukkah en serveer met fruit naar
keuze en een sliertje honing.
Hoi, Ik maak van bijna alle soort yoghurt hangop, het moet wel een beetje vet bevatten dus geen magere yoghurt. Onlangs ook van kwark hangop gemaakt, het merk dat ik gebruik (Mene bij Jumbol) zit in een literbak en geeft een hele luchtige hangop, het leek wel kwarkmousse!Er komt ongeveer 300 ml vocht uit, bij een liter volle yoghurt is het ongeveer 500 ml vocht.
BeantwoordenVerwijderenLekker met van alles erop en erbij!
Groet
Nicolet
van kwark? Hm, dat klinkt interessant. Dat zal ik ook eens proberen. Bedankt!
BeantwoordenVerwijderenIk bedoelde Menel van Jumbo (spellingscheck maakte er wat anders van). Ik gebruik ook altijd de grootste maat papieren koffiefilter, in een plastic filterhouder. Die heb ik speciaal voor dit doel gekocht, zodat er geen geurtjes aan de hangop komen. Na het uitlekken trek je het papier er zo van af! Geen gedoe met vieze natte lappen! Groet Nicolet
BeantwoordenVerwijderen