Okee, dit maak ik zelf gewoon uit mijn voorraadkast, maar
menigeen zal voor de ongemalen zaadjes even naar de supermarkt of toko moeten. Maar dat raad ik toch
wel aan: het is de moeite waard om hele zaadjes in plaats van poeder te
gebruiken. Want je vijzelt dat zaad nooit zo fijn als het poeder dat je koopt
en dat is prima. Je maakt er een wat gruizig mengsel van, wat het nederige sperzieboontje
tot grote hoogte opstuwt. Echt een voorbeeld van een eigenlijk erg simpele
salade, waarvan het geheel meer is dan de som der delen.
De hoeveelheden kun je rustig verdubbelen voor een
maaltijdsalade voor twee met wat brood erbij. Of zoals wij deden, wat
zelfgemaakte Vlaamse frieten, want een van de dochters wilde zien hoe je die
zelf van aardappels maakt.
Sperziebonensalade
met hazelnoot, komijn en koriander
gebaseerd op een recept uit het boek Spuntino van Russel
Normann
bijgerecht voor 2 personen
250 gr sperziebonen
50 gr hazelnoten
1 tl karwijzaad
1 tl komijnzaad
1 tl zwart sesamzaad
een flinke pluk rucola
100 gr zachte geitenkaas (of feta zoals in het origineel
staat)
zout en peper
Dressing:
likje dijonmosterd
scheutje rode wijnazijn
scheutje citroensap
2 scheutjes olijfolie
snuf grof zeezout
snuf zwarte peper
Bak de hazelnoten in een hete, droge koekenpan tot ze wat
kleuren. Schep ze eruit en houd ze apart.
Doe dan het karwij-, komijn-, en korianderzaad in de
pan en laat dat kort poffen tot je het begint te ruiken. Niet te lang, want het
verbrandt snel! Doe het zaad daarna in een vijzel en maal het redelijk fijn. Meng het
sesamzaad erdoor, maar vijzel dat niet. Doe er wat zout en peper bij.
Kook de schoongemaakte sperziebonen in gezouten water gaar,
en ook graag gaar genoeg; dat sperziebonen nog veel ‘bite’ zouden moeten hebben,
is een vergissing. Ze zijn rauw giftig en halfgaar simpelweg moeizaam te
verteren… Giet ze af en koel ze onder de koude kraan. Laat ze goed
uitlekken.
Meng de bonen in een schaal met de rucola. Verdeel de
specerijen, hazelnoten en kaas erover. Tot nu toe kan je het eventueel even
bewaren, maar voeg de dressing pas toe wanneer je klaar bent om te serveren. Op
kamertemperatuur serveren trouwens.
Klinkt goed en ziet er heerlijk uit!
BeantwoordenVerwijderen