Spanakopita?
Jawel, je weet wel; dat is die Griekse spinazietaart van fillodeeg. Feta is een
standaard ingredient, maar ik heb een eigen recept waar ook een preitje en wat
dille in gaat. Nou ja, het is niet zozeer mijn eigen recept, want de Grieken
doen dat soms ook. En als het geen prei is, dan is het wel lenteui. Hoe dan
ook, dat fillodeeg maakt het tot een recept dat je niet zo heel snel doordeweeks
maakt, maar met pasta is het zรณ klaar. En op het laatst roer je
er nog twee eieren door, waarmee het ook nog een kleine verwijzing naar
carbonara maakt.
Ik ben
niet gek en smolt de feta er doorheen, want anders gaan de kinderen piepen.
Maar het oog wil ook wat. Ik had nog een bakje van Apetina staan met daarin
fetablokjes op olie, met zongedroogde tomaten erdoor. Het is vooral bedoeld als
topping voor salades voor twee personen (het is maar 77 gram per bakje), en daar
heb je in een gezin dus weinig aan, maar Meneer en ik gebruikten het dus op de
pasta. De gewone feta werd er doorheen gesmolten, de kinderen waren tevreden om
te zien dat zij niet die rare kaas hoefden te eten, en iedereen was blij.
Je hebt
een eetlepel dille nodig en die kun je op zich weglaten. Want wat moet je met de
rest van de bos, denkt u nu…? Ik hak de rest dus fijn en vries dat in in een diepvrieszak.
Je kunt er dan de volgende keer gewoon wat van afpakken, zolang het maar wordt
meegekookt. Je kunt het daarna niet meer gebruiken als verse dille die ‘rauw’
blijft.
Spanakopita pasta
Recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen
350 gr
pasta
scheutje
olijfolie om te bakken
1 prei,
in halve ringetjes (zo’n 150 gr schoongemaakt)
1 teentje
knoflook, gesnipperd
450 gr (blad)spinazie uit de diepvries, liefst ontdooid
(uitlekken hoeft niet)
¼ tl nootmuskaat
zout en
peper naar smaak
100 gr verkruimelde feta (en eventueel meer voor erover)
25 gr roomboter
2 eieren
optioneel:
1 el gehakte dille
geraspte
parmezaan voor erbij
Kook de
pasta gaar in ruim gezouten water.
Ondertussen
de prei in wat olie in een hapjespan gaar bakken. Daar mag misschien wat water
bij, als het te droog bakt. Voeg in de laatste minuten de knoflook toe. Voeg
dan de spinazie toe, samen met de nootmuskaat, zout en peper. Roer dit goed om
en laat het doorwarmen. Smelt er tenslotte de boter en feta in.
Giet de
pasta af, maar bewaar een glas van het kookvocht. Voeg de pasta toe aan de
spinazie en meng het erdoor. Voeg daarna het kookvocht en de geklutste eieren toe en meng
dit er direct goed doorheen, zodat de eieren mooi verdeeld worden. Laat het ei
in een minuutje garen. Je moet geen stukjes ei zien; het is de bedoeling dat
het het vocht mooi bindt. Meng er tenslote de dille door en serveer met extra
kaas (parmezaan en/of feta).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.