Ik heb op dit blog nog wel eens gewanhoopt over de
verkrijgbaarheid van de Indiase kaassoort panir/paneer. Eerst moest ik er voor
naar Amsterdam, daarna verscheen het op niet te voorspellen momenten (en meer
niet dan wel) in de plaatselijke toko, en uiteindelijk kon ik terecht in de
fantastische Aziatische supermarkt in Almere-Stad, want daar hebben ze sowieso
alles. Mijn paneer-aanvoer was dus verzekerd. Maar ja, in veel andere plaatsen in Nederland was het vast nog niet zo ver. Tot nu toe; Arla was zo goed om een plekje
te veroveren in het koelvak en verkoopt nu dus paneer van het merk Apetina (die
van de feta) bij uw gewone supermarkt. Mooi. Ik heb geen aandelen, hoor. Maar
wij eten hier met grote regelmaat Indiaas en dan is het fijn als alles een
beetje normaal verkrijgbaar is. Het pakje is trouwens maar 225 gram en dat is
net te weinig voor een gezin, en twee pakjes is net iets te ruim, maar goed, we doen het ermee… (paneer vult
nogal en ik gebruik meestal iets van 350 gram.) Bak de Apetina paneer wel in
een nieuwe, spiegelgladde koekenpan, want het bakt snel aan. Het is namelijk een stuk minder vet dan de paneer van de toko of paneer die je zelf maakt. Dat zal wel meteen de reden van het aanbakken zijn, neem ik aan.
Enfin, hierbij ook recepten voor zo’n typisch Indiaas bordje,
waarop de smaken zo lekker bij elkaar gesprokkeld zijn: hapje van dit, lepeltje
zus, schaaltje zo… Ik maakte pappadums (rijst kan ook), een gebakken maisgerecht
met pinda’s en de paneer van Apetina, raita, aardappelkoekjes met specerijen en een
mangochutney. En als we dan toch reclame
aan het maken zijn: de chutney van Geeta’s is mijn favoriet. Het is beslist
duurder dan bijvoorbeeld die van Patak’s, maar het verschil is enorm. De
chutney van Geeta’s is een smaakbom vergeleken met Patak’s, met grovere stukjes
en hele specerijen.
Vaghareli Makai (pittig gebakken
mais)
recept via David Lebovitz, die het op zijn beurt haalde uit ‘Near
& Far’ van Heidi Swanson
1 rode chilipeper, gesnipperd, of gebruik gewoon wat sambal oelek
2 teentjes knoflook, gesnipperd
3 cm verse gember, gesnipperd
1/4 tl kurkuma
kleine tl zout
2 el ghee (liefst wel, maar je kunt het vervangen met olie)
1 ½ tl mosterdzaad (licht- of donkerbruin)
2 blikken mais (200 gr uitlekgewicht per blik) of 4 kolven gaargekookte
mais
60 gr (gezouten kan) pinda’s
30 gr verse koriander
2 el sesamzaad
225 gr (Apetina) paneer, in blokjes
Vermaal de chilipeper, knoflook, gember, kurkuma en zout tot een
fijn mengsel. Heel fijn gesnipperd mag ook.
Verhit de ghee in een koekenpan of hapjespan, bak het mosterdzaad
erin tot ze gaan ‘springen’ en voeg dan de mais en het chilimengsel toe. Bak dit
enkele minuten tot het iets kleurt. Voeg daarna de pinda’s toe en de helft van de koriander. Bak
het nog een minuut.
Ondertussen de paneerblokjes in wat olie bruin bakken (dat gaat vrij snel!) en toevoegen aan de mais. Serveer tenslotte, bestrooid met de resterende koriander en het sesamzaad.
Ondertussen de paneerblokjes in wat olie bruin bakken (dat gaat vrij snel!) en toevoegen aan de mais. Serveer tenslotte, bestrooid met de resterende koriander en het sesamzaad.
Komkommerraita
250 gr dikke (Griekse) yoghurt
1/2 grote komkommer
handje verse koriander, gehakt
1 stukje chilipeper, naar smaak, gesnipperd
1 tl komijnpoeder
zout naar smaak
Snijd de komkommer in de lengte door, schraap de
zaadlijsten eruit met een lepel en gooi dat weg. Snijd de komkommer in plakjes. Meng deze met de rest
van de ingredienten.
Aloo tikki
(aardappelkoekjes)
Bron: The Veggie Indian
nb. De eieren zitten er van origine niet in, maar zonder ei is het
een hele kunst om dit mooi te bakken. Ik zou zeggen: maak het jezelf
gemakkelijk met een eitje...
850 gr iets kruimige aardappels, geschild
2 witte boterhammen, verkruimeld, of 40 gr panko of paneermeel
2 el maizena
1 opgehoopte tl komijnpoeder
1 opgehoopte 1 tl korianderpoeder
½ tl venkelzaad
chilipoeder naar smaak
1 kleine tl mangopoeder (amchoor – het werkt als een zuur, zoals azijn
of citroensap, dus eventueel daarmee vervangen)
2 tl zout en voldoende peper
2 eieren (L of M)
olie om te bakken
Kook de aardappels gaar in gezouten water. Stamp ze fijn of haal
ze door een pureepers. Raspen mag eventueel ook. Geen blender aub. Je moet het
sowieso niet teveel bewerken, want dan krijg je een stijve lijm. Meng er dan de
broodkruimels of panko + de maizena door. Voeg alle specerijen en eieren toe en
meng het er goed doorheen.
Het liefste koel je het deeg nu zeker een half uur in de koelkast.
Maak er dan kleine pingpongballetjes van en druk deze plat. Het
moeten uiteindelijk een soort uit de hand gelopen grote poffertjes worden.
Verhit olie in een koekenpan en bak de koekjes op niet te hoog
vuur in porties bruin. Desnoods even warm houden in een lauwe oven tot alles
klaar is.
Serveren met rijst of pappadums en mangochutney.
Hoi! Wanneer gaat de paneer bij de mais?
BeantwoordenVerwijderenhe, verdorie, dat miste! Ik pas het aan. Bedankt!
BeantwoordenVerwijderen*\o/*
BeantwoordenVerwijderen