Nou… jam? Het is ook een beetje chutney. Er zit
natuurlijk suiker in, maar ook azijn, dus de definitie ligt een beetje in
het midden. Het is vooral lekker in combinatie met kaas, bijvoorbeeld met
zachte geitenkaas of brie als snelle borrelhap, of juist een oude Goudse (op de
boterham bijvoorbeeld). Het originele recept noemt het ook als saladedressing
en raad verder aan om er gelijke delen mosterd aan toe te voegen om een dipsaus
te maken, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.
Ananas chili jam
bron: The Cafe Sucre Farine, die het weer van Genius
Kitchen heeft
voor twee grote weckpotten jam – ik schat zo’n 1200 ml
totaal
1/2 rode chilipeper, zonder zaad, gesnipperd
100 gr (ongeveer een 1/2) oranje paprika, in heel kleine
stukjes
500 gr heel fijn gesneden, verse ananas (zo groot als je het
straks in de jam wilt terug zien)
1/2 tl chilivlokken
125 ml azijn
700 gr geleisuiker (ik gebruik Van Gilse)
Doe alles, behalve de suiker, in een kookpan en breng het
aan de kook. Kook het gedurende 2 minuten door. Voeg de geleisuiker toe en roer
tot deze is opgelost. Kook nog eens 4 minuten.
Giet de jam dan in goed schoongemaakte weckpotten (en geen
gewoon glas; dat breekt door de hitte). De ananas gaat eerst drijven, dus keer
het na een tijdje, tot het afgekoeld is.
Nb. Maak de potten van tevoren schoon in een heet
programma van de vaatwasmachine. Dat werkt prima.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.