6 augustus 2018

Parelcouscous met linzen, merguez-worstjes en chorizo


Gewone couscous is eigenlijk al een soort mini-pasta, maar bij parelcouscous is de vergelijking helemaal duidelijk. Het zijn eigenlijk een soort kleine pastabolletjes, welke je goed kan gebruiken voor salades of warme gerechten, maar vanwege de herkomst kom ik toch al snel uit bij Midden-Oosterse smaken. Ik maakte het hier met linzen, koriander en pittige merguez-worstjes, en hoewel niet Midden-Oosters, de couscous smaakte ook erg goed met de plakjes chorizo die ik eerst wat had uitgebakken, waarna de pasta weer de paprika-olie van de chorizo opslurpte.

Ik gebruikte de parelcouscous van Al’Fez, welke nu in veel supermarkten te koop is. 

Parelcouscous met linzen, merguez-worstjes en chorizo
recept voor 4 personen

400 gr parelcouscous (2 pakken van Al’Fez)
1 ui, gesnipperd
150 – 200 gr chorizo (van het stuk), in plakjes
2 blikken groene of bruine linzen (uitlekgewicht ongeveer 200 gram per blik)
1 bosje verse koriander
1 a 1,5 el ras el hanout (specerijenmengsel)
1,5 l groentebouillon
Griekse yoghurt voor erbij, maar een pittige tomatensalsa ofzo zou ook goed passen
400 a 500 gr merguez worstjes
olie om te bakken

Bak eerst de chorizo iets uit in een hapjespan. Daar hoeft geen olie bij. Als je het zacht opzet, loopt er vanzelf vet uit. Voeg daarna de ui toe en fruit deze samen met de chorizo gedurende 10 minuten.

Voeg de couscous en ras el hanout toe. Schep even om en voeg daarna 500 ml bouillon toe. Laat het 10 minuten zachtjes pruttelen en roer regelmatig door, maar blijf bouillon toevoegen wanneer dat nodig is. Het is net als met risotto; houd het vochtig en aan het einde moet je een beetje inschatten wanneer er niets meer bij hoeft. Ik gebruikte uiteindelijk 1300 ml bouillon.
Proef op het einde of er nog wat ras el hanout bij moet – ik kwam uit op 1,5 eetlepel in totaal.
Voeg dan ook de uitgelekte linzen en gehakte koriander toe en laat nog even meekoken.

Bak ondertussen de merguez bruin in een koekenpan. Serveer alles met een schepje yoghurt ernaast op het bord.



1 opmerking:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.