15 juli 2018

Romescosaus



bron: cltampa

Voor wie deze saus nog niet kent, ik geef je hieronder één klein recept, maar daarmee kan je tientallen kanten op. De Spaanse salsa romesco is werkelijk overal lekker bij! Het mengsel van paprika, knoflook, amandelen, azijn en gerookte paprikapoeder is gemakkelijk te maken en kan zowel bij vlees en vis worden gegeten, maar is ook fantastisch bij gegrilde groente. Het wordt van origine dat ook gegeten met gegrilde, jonge preitjes. Het is voor kinderen alleen misschien iets te heftig. Niet omdat het heet is, maar wel erg volwassen van smaak. De azijn en gerookte paprika zorgen ervoor dat mijn kinderen in ieder geval even wit wegtrekken… 

Even wat ideeën?

1.     De saus is bijvoorbeeld lekker in pasta met geroosterde bloemkool
2.     als saus/dressing bij geroosterde groente
3.     bij maiskoekjes of anders deze maiskoekjes
5.     als saus op een pizza. Voor een normale pizza gebruik je krap 100 ml saus. Beleg dat met mozzarella en Goudse oude kaas, en na het bakken met rucola. Of beleg de romescopizza met heel dunne rode ui ringen, of champignons, gegrilde groene asperges in het seizoen… etc
7.     Hollandse of Portugese viskoekjes met ernaast romescosaus en zwarte olijven
8.     bij boerenkoolstamppot!
9.     met gebakken bloemkool ‘steak’ 
11.  een salade met bimi en haricots vert en een saus die erg op romesco lijkt (maar het niet is)

Recept voor romesco saus 
voor 600 ml

400 gr geroosterde rode paprika’s (kant-en-klaar uit een pot is prima)
2 kleine tenen knoflook
100 gr amandelen (mag met het bruine schilletje eraan)
2 el olijfolie (of meer naar smaak)
2 el geconcenteerde tomatenpuree (=1 klein blikje van 70 gram)
40 ml sherry- of rodewijnazijn
1 tl gerookte paprikapoeder (beslist gerookt - kijk anders maar eens bij een Turkse winkel)
snuf chilipoeder
zout

Het recept is simpel: gewoon alles pureren in een keukenmachine of blender het tot een dikke saus.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.