10 april 2016

Salade van haricots verts en bimi met een tomaten-amandelpesto


Een blijvertje! Dit recept beviel ons erg goed! De pesto is afgeleid van romescosaus, wat een saus is van tomaat, paprika en amandel, maar welke hier met vooral tomaat wordt gemaakt, met een vleugje gerookt paprikapoeder voor het rooksmaakje. Het is een heftige pesto, maar wonderbaarlijk lekker bij de beetgare bimi en snel gebakken haricots verts.

Nu zijn die bimi en dunne haricots verts wel wat prijzig. Ze zijn in een salade weliswaar lekker doordat ze delicater zijn, maar ik kan me voorstellen dat je misschien zou willen uitwijken naar gewone broccoli en sperziebonen. Dat kan, maar pas de bereidingstijd wel iets aan. Snijd broccoli in lange stukken (met steel!) en laat ze net even iets langer koken. Zolang ze maar beetgaar worden. Sperziebonen kan je even een paar minuten voorkoken en dan alsnog even bakken in de pan, zodat je wat bruine kantjes eraan bakt.

Verder gebruikte ik voor de tomaatjes in de salade een pot geroosterde tomaten van Sacla. Ze hebben een zeer intense smaak en zijn erg lekker, maar ik betwijfel of ze nog steeds overal goed verkrijgbaar zijn. Je kunt uitwijken naar zelfgemaakte of kant-en-klare half gedroogde tomaten, of je maakt een dubbele portie van de kerstomaatjes die geroosterd worden. De helft gebruik je dan voor de pesto en de rest meng je door de salade.


Salade van haricots verts en bimi met een tomaten-amandelpesto
gebaseerd op een recept van Bon Appetit

voor de pesto:
175 gr kerstomaten
50 gr amandelen
1 teen knoflook
2 el olijfolie
1/2 tl gerookt paprikapoeder (voorzichtig – het overheerst snel en je kunt altijd later nog wat toevoegen!)
een snufje cayenne- of chilipoeder
zout

verder voor de salade:
1 el olijfolie
350 gr haricots verts
200 gr bimi
twee handen met zelfgemaakte of kant-en-klare half gedroogde tomaten of geroosterde tomaten (zie tekst boven)
zout en peper

Verwarm de oven op 230 graden (of 210 graden hetelucht). Rooster de tomaten op een bakplaat in 15–20 minuten of totdat ze geblakerde randjes krijgen. Laat ze even wat afkoelen.

Bak de bonen in wat olie gaar. Dat gaat vrij snel; test even een boontje na een paar minuten of het beetgaar is. Kook de bimi in gezouten water in 4 minuten beetgaar en koel ze daarna voorzichtig onder de koude kraan. Voeg de groente samen en breng op smaak met zout en peper.

Maal de amandelen en knoflook fijn in een keukenmachine (of in een vijzel). Voeg de andere pesto-ingrediënten toe en maal het tot een grove pesto. Breng op smaak met zout. Tot zover kan je alles enkele uren van tevoren voorbereiden en koel bewaren, als je er maar voor zorgt dat de salade op kamertemperatuur wordt geserveerd. Leg daarvoor de groente op een schaal en verdeel de geroosterde of gedroogde tomaten erover. Schep de pesto er in hoopjes op.

Geen opmerkingen: