1 april 2016

Aardbeien-roomkaasvlechtEr zijn van die soorten deeg waarvan je het zelf maken wel uit je hoofd laat. Bladerdeeg bijvoorbeeld. Het is leuk om eens zelf te maken, maar verder moet je het vooral kant-en-klaar kopen in de supermarkt. Jarenlang was er alleen diepvries bladerdeeg, terwijl hetzelfde deeg in onze buurlanden allang in de koeling verkrijgbaar was, en dan ook nog in handige grote cirkels of rechthoeken, waardoor je niet meer die vierkantjes aan elkaar hoefde te plakken. Maar tegenwoordig zijn de lappen deeg ook hier te koop. Het merk Tante Fanny bijvoorbeeld koop je in een aantal supermarkten (maar dan weer niet bij de AH). Het deeg is gemaakt met plantaardig vet (palmvet) en dat hoeft voor mij eigenlijk nou ook weer niet. Ik ben altijd erg tevreden met roomboter. Maar goed, grote lappen zijn nu eenmaal erg handig. Ik heb het deeg van Tante Fanny getest en het doet wat droger (minder vet) aan en schilfert niet zoals het diepvries roomboter bladerdeeg van Koopmans wat ik normaliter koop. Maar al met al kan het er prima mee door. Ik maakte er een zoete aardbeienvlecht van:Aardbeien-roomkaasvlecht

1 rol bladerdeeg uit de koeling (rechthoekig), bv van Tante Fanny, of 9 vierkantjes uit de diepvries
100 gr roomkaas (zoals Philadelphia, light kan ook)
1 tl vanille extract, of een zakje vanillesuiker
100 tot 125 gr aardbeienjam (of een andere fruitjam natuurlijk)
eventueel 1 ei om te bestrijken

voor het glazuur:
40 gr poedersuiker
1 krappe el melk, aardbeiensiroop, of sap van een aardbei

Verhit de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht). Leg een vel bakpapier op een bakplaat, of gebruik het papier wat in de rol van het deeg zit. Haal de roomkaas al iets eerder uit de koelkast, dan smeert deze beter uit. Wanneer je losse plakjes diepvriesdeeg gebruikt, laat je ze ontdooien en druk je ze aan elkaar tot een vierkant (3 x 3). Roer de roomkaas los met de vanillesuiker of het vanille-extract.

Snijd het deeg in zoals op de foto hieronder staat. Smeer de roomkaas uit over de middelste strook. Smeer daarop de aardbeienjam. Vlecht het deeg nu om en om dicht, zoals op de foto’s. Vouw op het laatst de korte kanten er iets overheen.


Bestrijk de vlecht eventueel met losgeklopt ei en bak het daarna in 20 tot 25 minuten gaar en bruin. Laat het gebak afkoelen.

Maak met een heel klein beetje vocht een dik papje van de poedersuiker. Doe dit in een plastic zakje, knip er een klein hoekje af en zigzag het glazuur over het gebak. Laat het glazuur hard worden en serveer.
Geen opmerkingen: