27 maart 2016

De gemberkoek die wat verlegen was…


Kon deze koek op tegen de rest van het aanbod? Tegen vlaaien met slagroom, tarte tatin met extra druipende karamel, de zoete bastognetruffels en de krakende hazelnootschuimtaart met mokkatoefjes? Eh, nee dus... een eerlijk antwoord.

Op de zevende verjaardag van Kleine Chef maakte ik meerdere taarten, waaronder deze koek, maar alle gasten weken uit naar de gulle, overdadige taarten en lieten deze braaf uitziende koek links liggen. ’s Avonds schoof ik de koek in stukken in de diepvries om het er pas na 2 weken weer uit te halen. En potverdorie, wat was ie opeens lekker, zo na het avondeten, of een stukje bij de koffie ’s morgens… Hij is luchtiger en kruimeliger dan een boterkoek, maar compacter dan een cake. Het zit er een beetje tussenin. En even voor de duidelijkheid: er is niets mis met deze gemberkoek. Je moet hem alleen niet naast schreeuwerige verjaardagstaarten zetten. Daar wordt ie verlegen van. Gewoon eens maken als 'iets lekkers bij de koffie'. Nu bijvoorbeeld?


Gemberkoek met amandel
Ik gebruikte een vierkante brownievorm van zo’n 20x20 cm

175 gr zachte roomboter
220 gr suiker
1 ei (L)
snuf zout
225 gr bloem
2 el melk
100 gr amandelmeel
1 tl (5 ml) gemberpoeder
125 gr gekonfijte gember, in stukjes
70 gr amandelschaafsel (ik had aan 50 gram meer dan genoeg)
poedersuiker om te bestrooien

Verwarm de oven voor op 190 graden (170 graden hetelucht). Vet een passende ovenvorm (de koek was bij mij zo’n 2 cm hoog) in met boter of bekleed hem met bakpapier.

Klop de boter en suiker luchtig met een mixer. Klop het ei erdoor en daarna de bloem en de melk. Meng het amandelmeel, de gemberpoeder en gemberstukjes erdoor en druk het deeg uit in de vorm. Bestrooi met amandelschaafsel. Bak de koek ongeveer 40 minuten of totdat een sateprikker die erin gestoken wordt er weer droog uitkomt. Dikkere koeken hebben natuurlijk meer tijd nodig! Laat de koek afkoelen en bestrooi hem met poedersuiker.Geen opmerkingen: