10 maart 2016

Koreaanse pannenkoeken met groente en een sesamzaad-sojasausjePannenkoeken? De kinderen waren geïnteresseerd. Dat was een goed begin, maar eerlijk gezegd dacht ik niet dat ze de Koreaanse pannenkoeken, die vol zaten met spitskool en wortel, zouden eten. Het sausje had ik bij voorbaat al in twee kommetjes gedaan: één voor mij en één voor Meneer. Maar je weet wel hoe het gaat, he? Gek genoeg waren ze dol op de gevulde Koreaanse pannenkoeken en dat zoute sesamsausje moest mooi worden gedeeld. Ik had voor de jeugd ook nog Belgische mayonaise (met citroen) op tafel staan en dat was er ook wel erg lekker bij…

Koreaanse pannenkoeken met groente en een sesamzaad-sojasausje
Recept voor 2 grote + 2 a 3 kleine mensen
Bron: Duits magazine Köstlich Vegetarisch jan/feb 2016

voor het pannenkoekenbeslag:
250 gr bloem
snuf zout
4 grote eieren (L) of 5 middelgrote (M)
250 ml water

voor de vulling:
olie om te bakken
120 gr ui, in dunne kwart ringen
200 gr spitskool, in reepjes
150 gr wortel, grof geraspt
1 bosje lente-ui, in ringetjes
snuf zwarte peper

voor de saus:
4 el sesamzaad
1 gedroogd en verkruimeld rood mini-pepertje, of een beetje chilivlokken
1 teen knoflook uit de pers
4 el mirin of eventueel droge sherry (vind ik stiekem ook lekkerder)
3 of 4 el lichte sojasaus – eventeel de minder zoute variant (zoals van Kikkoman)
1 el honing

verder nodig: 2 grote koekenpannen


Klop een pannenkoekenbeslag. Meng de ingrediënten voor het sausje samen. Zet allebei even opzij.

Bak dan eerst de groente gaar in wat olie: begin met de uien. Wanneer deze kleur krijgen, ook de kool en wortel toevoegen. Bak het tot het behoorlijk gaar is. Wanneer het te droog dreigt te worden, moet je een beetje water toevoegen. Voeg tenslotte de lente-ui toe. Bak nog even kort, breng op smaak met wat zwarte peper en haal het van het vuur. Laat de groente even een beetje afkoelen op een bord (of bereid het tot hier voor en laat de groente helemaal afkoelen).

Verhit wat olie in twee grote koekenpannen. Schep de (iets) afgekoelde groente bij het beslag en meng het erdoor. Verdeel het beslag over de twee pannen, zodat je overal evenveel groente hebt. Wanneer de onderkant bruin is, leg je een groot bord over de pan heen, en je keert de pan om. Laat de pannenkoek met de ongebakken kant beneden weer in de pan glijden. Bak de andere kant ook bruin. Snijd de pannenkoek in stukken en serveer met het sausje.

  

Geen opmerkingen: