6 april 2016

Sambal goreng telor (Indonesische eieren in kokossaus)


Het is niet het mooiste kind van de klas, maar deze eieren in kokossaus zijn altijd erg fijn bij de rijsttafel. Het is een bleek gerecht en voor wat kleur doe ik er al wat kurkuma door. Als je wil, zou je ook wat geconcentreerde tomatenpuree kunnen meebakken bij de uien om de saus wat donkerder te maken.

Zie je er tegen op om een stuk verse laos te kopen, omdat het restant vast weer in de prullenbak verdwijnt? Welnee, gewoon doen, want het is onmisbaar. Koop maar zo’n stuk bij de toko - dat is niet alleen veel lekkerder dan poeder, maar je kunt de laos ook gewoon in stukjes van 1 a 2 cm snijden en in een bakje in de vriezer bewaren. Dan haal je er de volgende keer gewoon uit wat je nodig hebt. De ontdooide laos is prima in gerechten te gebruiken. Bijvoorbeeld in dit gerecht met sperziebonen en tempeh.


Verse laos

Sambal goreng telor
Bron: een oud boekje (1950) genaamd ‘Onze Rijsttafel!’ van Steinmetz

6 sjalotten of 1 ui, gesnipperd
1 of 2 tenen knoflook
klein brokje trassi (mespunt) – je kunt het weglaten voor een vegetarische variant, maar anders vooral gebruiken!
1 afgestreken el gula djawa (Javaanse palmsuiker)
1 cm verse laos
1 volle tl sambal oelek
½ tl (grote theelepel van 5 ml) kurkuma
zout
olie om te bakken
250 ml kokosmelk (het pakje van GoTan blijft de favoriet)
8 eieren, in 10 minuten hard gekookt, en gepeld


Maak met een vijzel een grove pasta van alle ingrediënten van ui tot aan zout. Je kunt eventueel een keukenmachine gebruiken om het te vermalen.

Verhit een scheutje olie in een kleine kookpan en fruit het uienmengsel minimaal tien minuten, of tot het gaar is, maar nog niet bruin. Giet er de kokosmelk bij en laat het enigszins inkoken tot een dikkere saus. Snijd de gekookte eieren doormidden en leg ze in de saus. Laat ze doorwarmen en serveer. Je kunt het ook prima voorbereiden: gewoon later weer opwarmen. Daar kan zo’n Indonesisch pruttelpotje heel goed tegen.

disclaimer voor het woord 'goreng': je kunt de gekookte en gepelde (hele) eieren ook even in de koekenpan bakken tot ze een bruin, knapperig buitenkantje hebben, en dan pas toevoegen aan de saus. Dit is de 'goreng' uit de titel! Ik vind echter dat het een raar mondgevoel geeft, dat gebakken laagje, en prefereer de gekookte versie.
Geen opmerkingen: