Ik heb dit keer een mangochutney gemaakt waarbij ik een schuin oog hield
op mijn favoriete pot chutney, namelijk die van Geeta’s. En ik was er erg over te
spreken. De smaak lijkt er goed op. Dus de volgende keer dat de mango’s goedkoop
zijn, raad ik je dit recept aan! (nb. Je moet wel je specerijenvoorraad op orde
hebben, want anders kan je nog steeds beter de kant-en-klare pot kopen J)
Mangochutney
recept voor 1 pot van 500 ml
500 gr schoongemaakte rijpe mango (=1 zeer grote mango of twee
kleinere)
1 teen knoflook, gehalveerd
100 ml lichtgekleurde azijn (witte wijnazijn of appelciderazijn
bv)
60 gr suiker
1 tl garam masala
½ tl komijnzaad
½ tl fenugreekzaad
½ tl nigellazaad
½ tl zwarte peperkorrels, heel
2 a 3 kardemompeultjes (heel) of desnoods ½ tl kardemompoeder
1 hele kruidnagel
½ tl kurkuma
½ tl chilivlokken
½ tl zout
Snijd de mango in kleine blokjes (vrij klein, want je kookt
het niet echt stuk – de stukjes blijven zichtbaar). Doe alle ingrediĆ«nten samen
in een kookpan en breng het aan de kook. Laat 20 tot 30 minuten pruttelen
zonder deksel op de pan en roer af en toe.
Maak ondertussen een pot, waar een halve liter in past, goed schoon. Een heet programma van de vaatwasser werkt daarbij prima trouwens. Officeel moet je de potten uitkoken enzo en als je een grote hoeveelheid
maakt om lang te bewaren, moet je dit natuurlijk even secuur aanpakken, maar
och, die ene pot gaat waarschijnlijk redelijk snel op. Hier wel tenminste…