25 november 2018

Mangochutney a la Geeta's


Ik heb dit keer een mangochutney gemaakt waarbij ik een schuin oog hield op mijn favoriete pot chutney, namelijk die van Geeta’s. En ik was er erg over te spreken. De smaak lijkt er goed op. Dus de volgende keer dat de mango’s goedkoop zijn, raad ik je dit recept aan! (nb. Je moet wel je specerijenvoorraad op orde hebben, want anders kan je nog steeds beter de kant-en-klare pot kopen J)

Mangochutney
recept voor 1 pot van 500 ml

500 gr schoongemaakte rijpe mango (=1 zeer grote mango of twee kleinere)
1 teen knoflook, gehalveerd
100 ml lichtgekleurde azijn (witte wijnazijn of appelciderazijn bv)
60 gr suiker
1 tl garam masala
½ tl komijnzaad
½ tl fenugreekzaad
½ tl nigellazaad
½ tl zwarte peperkorrels, heel
2 a 3 kardemompeultjes (heel) of desnoods ½ tl kardemompoeder
1 hele kruidnagel
½ tl kurkuma
½ tl chilivlokken
½ tl zout

Snijd de mango in kleine blokjes (vrij klein, want je kookt het niet echt stuk – de stukjes blijven zichtbaar). Doe alle ingrediĆ«nten samen in een kookpan en breng het aan de kook. Laat 20 tot 30 minuten pruttelen zonder deksel op de pan en roer af en toe.

Maak ondertussen een pot, waar een halve liter in past, goed schoon. Een heet programma van de vaatwasser werkt daarbij prima trouwens. Officeel moet je de potten uitkoken enzo en als je een grote hoeveelheid maakt om lang te bewaren, moet je dit natuurlijk even secuur aanpakken, maar och, die ene pot gaat waarschijnlijk redelijk snel op. Hier wel tenminste…



19 november 2018

Appel-yoghurtmuffins met havermout


Het was wel aardig van de baas om mij een presentje te geven, zomaar, omdat ze zo blij met me waren, maar vervolgens moet je online iets uitzoeken, bij een Amerikaanse bedrijf dat zijn brood verdient met het versturen van ‘bedankjes’. En dat bedankje moet dan he-le-maal naar Europa worden verscheept. Per roeiboot. Denk ik. Want ik mocht na drie maanden dan eindelijk de nieuwe Creuset muffinvorm (onder andere) in ontvangst nemen. Vandaag heb ik hem ingewijd met de appel-yoghurt-cakejes van Janneke Philippi uit haar boek “Appeltaart”. Ze zijn erg lekker: niet zo heel zoet, maar wel fris en luchtig, met kleine stukjes appel.


Appel-yoghurtmuffins met havermout
12 stuks, als je een muffinvorm gebruikt
Bron: Het boek Appeltaart van Janneke Philippi

2 eieren (M)
150 gram gewone suiker of witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
150 ml yoghurt
100 ml zonnebloemolie
250 gram zelfrijzend bakmeel
2 handappels
50 gram havermout
snuf zout

Ook nodig: een muffinvorm en/of papieren cakevormpjes

Verwarm de oven voor op 200 graden (of 180 graden hetelucht). Vet de muffinvorm in met wat zonnebloemolie, of doe er papieren cakevormpjes in. Je kunt natuurlijk ook gewoon alleen de vormpjes gebruiken, maar zet dan twee vormpjes in elkaar voor stevigheid, want anders valt het om en loopt je cakebeslag eruit.

Klop de eieren met een garde los met de suiker, vanillesuiker en een snuf zout. Roer de yoghurt en de olie erdoor. Spatel het bakmeel erdoor. Snijd de appels in hele kleine blokjes (niet te lomp a.u.b.). Ik schil de appels niet, maar ga je gang als je dat belangrijk vindt. Schep ze samen met de havermout door het beslag. Verdeel het beslag over de vormpjes. Je kunt er nog een beetje havermout overheen strooien; dat oogt enorm rustiek en gezond! :) 

Bak ze in de voorverwarmde oven in ongeveer 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar. Ik test ze nog even door een sateprikker in het midden te steken; deze moet er weer schoon uitkomen.

Laat ze even afkoelen en haal ze dan uit de muffinvorm.



11 november 2018

Kaasgehaktballetjes (vegetarisch)



Worstjes of gehaktballetjes gemaakt van brood en kaas worden al heel lang gemaakt. In het Groot Vegetarisch Kookboek van Catenius van der Meijden uit 1912 wordt er bijvoorbeeld ook bruinbrood geprakt met kruiden en gekookt ei om ‘fopvlees’ te maken. Zonder kaas trouwens, maar laat dat nou net zo’n lekker korstje bakken. In Wales wisten ze dat wel. Daar maken ze al lange tijd soortgelijke worstjes, eerst uit armoede, omdat het simpelweg goedkoper was dan vlees, maar inmiddels wordt het gewaardeerd omdat het ook nog eens lekker is. Dit recept hieronder lijkt heel erg op die Glamorgan Sausages, die ik eerder blogde, maar ze zijn makkelijker. Deze prak of kneed je heel snel tot een deegje en het hoeft niet gepaneerd te worden. Ik heb er trouwens ook grotere ballen van gemaakt, maar die bevielen minder goed dan de kleintjes.


Kaasgehaktballetjes (vegetarisch)

150 gr bruin brood, gewoon met korst (ongeveer 5 sneetjes)
een sjalot of klein uitje, gesnipperd
een teen knoflook, gesnipperd
125 gram Goudse (vegetarische) kaas, geraspt (in ieder geval belegen, ouder kan ook)
3 eieren (M)
zout en peper
een handje verse kruiden, zoals peterselie of bieslook
een goede theelepel mosterd
een verkruimeld maggiblokje (de kubusjes zijn vegetarisch) of een likje Marmite (of wat Maggi uit een flesje, maar ik weet niet of er nog iemand is die dat gebruikt?)
olie of boter om te bakken

Bak de ui even kort op laag vuur tot het wat zachter is. Het hoeft niet bruin te worden. De knoflook voeg je in de laatste minuut toe. Snijd het brood in blokjes (gewoon met de korsten erbij). Voeg dan alles samen en prak of kneed dat tot een soort grof en nat ‘deegje’. Je moet er in ieder geval balletjes van kunnen rollen. Als het te droog is voeg je wat melk toe. Als het te nat is, kan er nog wat brood bij. Als je het nog even een half uurtje koud wegzet stijft het ook wat op en het brood neemt het vocht wat meer op.

Rol er walnootgrote balletjes van en bak ze rondom bruin in wat olie of boter in een koekenpan.



4 november 2018

Pasta met bloemkool, tomatensaus en kaas



Er is niets moeilijks aan, zo’n pasta als dit, maar elke ouder heeft wel plaats in het kookrepertoire voor een recept waarin een kilo groente kan worden verwerkt. Toch? De kinderen eten het hier in ieder geval zonder morren op.

Pasta met bloemkool, tomatensaus en kaas
Voor 3 a 4 personen

2 a 3 el olijfolie
1 grote bloemkool, in roosjes (ik had een heel grote kool van 1 kilo)
3 tenen knoflook, gesnipperd
1 (vers) laurierblad
een takje rozemarijn, de naaldjes gehakt (1 el) of eventueel 2 tl (gedroogde) tijm
zout en peper naar smaak
500 ml passata (gezeefde tomaten)
100 gr geraspte parmezaan
100 gr geraspte pittige kaas (oude Goudse bv)
400 gr pasta naar keuze

Verhit de olie in een grote braadpan en voeg de roosjes bloemkool toe, samen met de laurier, rozemarijn of tijm en de knoflook. Voeg tenslotte een scheut water toe en leg er een deksel op. Laat dit nu op middelhoog vuur gaar worden (15-20 minutes).

Als de bloemkool gaar is voeg je de gezeefde tomaten toe. Laat dit nog eens 15 minuten zachtjes pruttelen zonder deksel. Haal de laurier eruit en prak de bloemkool dan met een spatel in grove brokken. Breng op smaak met zout en peper.

Kook ondertussen de pasta gaar. Meng dan pasta en bloemkool samen, roer de kaas erdoor en serveer.